Çekül Vakfı

Bir ulusun topraklarındaki evrensel değerlerin öz kimliklerine uygun yaşatılması, her türlü tartışmalardan uzak tutulması gerekir. Uygarlık tarihinin tüm evrelerini barındıran ülkemizde, bu davranış biçimi tarihin doğru yaşatıldığının da işareti olacaktır.

Trabzon Ayasofyası, geçirdiği tarihsel süreçte günümüzdeki niteliğine ulaşmış, bilimsel araştırmalar ve yaklaşımlar sonucunda geçirdiği onarım ile çevresiyle birlikte müzeye çevrilerek yaşatılması sağlamıştır. Ayasofya'nın müzeye dönüşmesi, bu topraklardaki evrensel değerlere gösterilen özenin de bir simgesidir.

Ancak Ayasofya Müzesi gibi eserleri, yeni tartışmaların odağına taşımak yerine, üretilmiş her kültürden eserin sergilenmesinin yeni yöntemleri, müzecilik anlayışı, müze eğitimleri gibi başlıkları konuşmak, takip etmek, yeni kavramlar üretmek, bilimsel verilerle yeni içerikler hazırlamak bizim zenginliğimiz olmalıdır.

Trabzon Ayasofya Müzesi müze olarak kalmalı, kentin geleceğindeki rolü "müze" olarak güçlendirilmelidir.

ÇEKÜL VAKFI