Son Güncelleme: 17 Mart 2019 16:13:15

24 Şubat 2019 Ankara Sheraton Oteli

Yayınlanma Tarihi : 28 Şubat 2019
TRABZON ETKİNLİKLERİ BASIN BÜLTENİ

Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlemiş olduğu Kurtuluşunun 101. Yılında Trabzon Etkinlikleri, 21 Şubat 2019 tarihinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezindeki açılış töreni ile başlamıştır. Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen’in de katıldığı törenle açılan etkinlikler kapsamında resim, heykel, fotoğraf, karikatür, keçe ve Trabzon kadınının yöresel el emeği sergileri 21-26 Şubat tarihleri arasında Ankara’daki Trabzonlularla ve kültür-sanat severlerle buluşmuştur. Bu sergilerde Trabzon Vakfı’nın fotoğraf, resim kulüpleri ve kadın platformunun bir yıllık çalışmalarının ürünleri ile Trabzon Sanatevi’ne bağlı sanatçıların fotoğraf, karikatür, resim ve heykelleri sergilenmiştir. Öte yandan etkinlikler kapsamında, 21-24 Şubat tarihleri arasında Trabzon’da kent kimliği ve mimari, sanat, çevre sorunları, kadın, spor, tarih, basın, siyasal ve sosyal hayat konularında paneller ve konferanslar gerçekleştirilmiştir. Bu söyleşilerde Trabzon’un yetiştirdiği değerli akademisyenler, bürokratlar, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler önemli konularda zengin içerikli konuşmalarla katılımcıları aydınlatmışlardır. Yine etkinliklere katılan Trabzonlu yazarlar, okuyucularıyla buluşup, imza günleri düzenlemişlerdir. Etkinlikler kapsamında akşam saatlerinde ise Opera Sanatçılarından Karadeniz Türküleri, Trabzon Vakfı Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korolarının konserleri gerçekleştirilmiştir. Trabzon Vakfı Türk Halkı Müziği Korosunun konseri yakın zamanda kaybettiğimiz Trabzon Vakfı’nın değerli yöneticisi Hayrettin İmamoğlu’nun anısına atfedilmiştir.

Trabzon Etkinliklerinin finali ise, Trabzonun düşman işgalinden kurtuluş günü olan 24 Şubat tarihinde Sheraton Hotel’de düzenlenen Geleneksel Trabzon Balosu ile yapılmıştır. Muhteşem bir organizasyona sahne olan gecede Trabzonlu sanatçılar Süreyya Davulcuoğlu, Ezgi Eyüpoğlu ve İbrahim Can sahne almış, Kuzeyin Uşakları Halk Oyunları ekibi ise sergilediği horon gösterisiyle izleyicileri coşturmuştur. Her yıl Trabzon Balosu’nda, Trabzon’a önemli katkılarda bulunan kişilere geleneksel olarak verilen Sabahattin Sağıroğlu Ödülü ise bu yıl Trabzon’a ve Trabzonlu oluşumlara ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal, eğitimsel açıdan her zaman çok yönlü desteklerde bulunan Trabzonlu işadamı Ergun Gürsoy’a verilmiştir. Ergun Gürsoy bu büyük ödülü Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un elinden almıştır. Trabzon Vakfı ve Derneği tarafından düzenlenen Trabzon Balosuna ayrıca Trabzon Milletvekilleri Ahmet Kaya, Salih Cora ve Hüseyin Örs, İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Adalet Eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Orgeneral Halis Burhan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ve çok sayıda Trabzonlu bürokrat, iş adamı, kültür-sanat insanı da katılım sağlayarak, bu anlamlı geceyi onurlandırmışlardır.

Yayınlanma Tarihi : 26 Şubat 2019
2018 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü ERGUN GÜRSOY´a verildi.

Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, eylemiyle, söylemiyle, düşüncesiyle Trabzon'a yönelik çalışmalar yapmış, hizmet etmiş insanlara verilmektedir.

24 Şubat 2019 günü Ankara Sheraton otelinde Trabzon'un kurtuluşunun 101. yılı etkinlikleri kapsamında Vakfımızca düzenlenen geleneksel baloda, 2018 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, hemşehrimiz Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç tarafından Ergun Gürsoy'a takdim edildi.

Yayınlanma Tarihi : 26 Şubat 2019

Şair ve Yazar Hüseyin Atabaş Vefat Etti

Şairin cenazesi 28 Şubat 2019 günü öğle namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Hüseyin Atabaş; 1942 yılında Trabzon'un Vakfıkebir'de doğdu. Liseyi Ankara'da bitirdikten sonra, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde okudu. Ordu Yardımlaşma Kurumu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde memurluk ve yöneticilik yaptı. 1994 yılında emekli oldu. TÖMER Dil Öğretim Merkezi'nde editör olarak çalıştı.

1961 yılından beri başta Türk Dili, Oluşum, Varlık, Kıyı, Bahçe, Biçem, Bir Yeni Biçem, Broy, Dize, Düşlem, Edebiyat ve Eleştiri, Kum, Sanat Dünyası, Şiir Odası, Şiir Ülkesi olmak üzere elliyi aşkın dergide şiirleri; Barış, Cumhuriyet, Siyah Beyaz ve Yeni Ortam gazetelerinde sanatsal ve toplumsal konulardaki yazıları yayımlandı.

Hüseyin Atabaş Şiiri:

SEN VARSIN DİYE
Sen varsın diye kestim ağaran sakalımı,
dişimi fırçaladım, söküğümü diktim.
Sen varsın diye aldım yaşamın tozunu,
sularım aydınlanıyor sen varsın diye!..

Bir dağbaşı kasabasıydım eskiden,
gündüzü boran, geceleri zehir zıkkım.
Sen alıp indirdin beni gerçekliğime,
sen varsın diye kendimle barışığım!..

Ormanın uğultusundan sızan reçine,
mermerin çatlağından akan su oldum.
Yeni bir dünya buldum eski gövdemde,
sen varsın diye işte bütün bunlar!..

Yalan söylemiyorum artık kendime,
varsıllığın aşk olduğunu öğrendim.
Şairler yerinsin istedikleri kadar
şiirim yerini buldu sen varsın diye.

Yayınlanma Tarihi : 3 Mart 2019