GELENEKSEL HAMSİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Vakfımız ve Derneğimizin ortaklaşa düzenlediği
BAYANLARA ÖZEL GELENEKSEL HAMSİ GÜNÜ
9 Aralık 2018 Pazar günü saat 12:30’da Vakfımızın 13 numaralı dairesinde yapılacaktır.
Bayan hemşehrilerimizin evlerinde hazırladıkları yöresel yemeklerle bu günümüzü onurlandırmanızı diliyoruz.

Fatmanur Cumalıoğlu
Organizasyon Komitesi Başkanı

Tarih: 9 Aralık 2018 Pazar Saat: 12.30-17.30
Yer: Trabzon Vakfı Ahmet Yıldız Konferans Salonu

Yayınlanma Tarihi : 23 Kasım 2018

Trabzon Kadını´nın giyim kültürü kitap oldu

"Trabzon Vakfı Kadın Platformu Trabzon’un kadınının giyim kültürünü kitap haline getirdi."

Trabzon Vakfı Kadın Platformu tarafından Trabzon’un kadınının giyim kültürü kitap haline getirildi.

“Tarihi Süreçte Trabzon Kadınının Giyinişi Albümü- Moda Hep Vardı” adlı koleksiyon kitabı Trabzon Vakfı Kadın Platform Başkanı Yüksel Aksu ve bir ekip tarafından hazırlanırken, albümde 1900'lü yıllardan 1960 yılına kadar bilinmeyen veya unutulan yaşanmışlıklar kitapta yer aldı.

Kitapla ilgili bilgiler veren Yüksel Aksu, “Trabzon Kadını bölgenin de kendisine kattığı özellikler ve değerlerle, güçlü, çalışkan, yaşam tarzı ve kişisel özellikleriyle, uluslararası tescil edilmiş güzelliğiyle öne çıkan, tarihten beri farklı medeniyetlerle sahip olduğu kültürü yansıtan bir yapıya sahip. Kitabımızda bunu açığa çıkarmaya çalıştık. Albümde 1900 lu yıllardan 1960 yılına kadar bilinmeyen veya unutulan yaşanmışlıkları küçük bilgilendirici etiketlerle birkaç başlıkta sergiledik. Modanın o dönemlerde günlük yaşamdaki etkisini yansıttık. On yıllık dönemler itibariyle başlıklandırdığımız moda bölümünde temsili dünya modası resimleriyle Kadınımızın aynı modayı uyguladığı çok özel fotoğraflarını sunduk. Kur’anı Kerim’i hatmeden değişik yaştaki kızlarımızın duvak gelin teli ve yeni elbiseler giydirilerek, başarılarını takdir için hediye edilmiş gümüş rahle, komidinle çektirilmiş fotoğraflarını ve bu geleneği giriş yazılarıyla anlattık. Süregelen bu adeti ortaya çıkardık" dedi.

Kitabın 6 yıllık bir araştırmanın ürünü olduğunu kaydeden Aksu "Bu kitap kişisel değil ortak kadın gücünün emeği ve gayretiyle oluşturulmuştur. Bunun için çok önemlidir. Kitap ülkemizde belki de bir ilk olmanın özelliğini taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma Tarihi : 13 Şubat 2017

Tarihi Süreçte Trabzon Kadınının Giyinişi Albümü-Moda Hep Vardı

Ankara'daki Trabzon Vakfı'nın Kadın Platformu, şehrimiz kadınının kültür elçiliği misyonunu yüklenerek geçmişten günümüze Trabzon kadınına dair yaşanmışlıkları araştırmakta ve belgesel döküman olarak sunmaktadır. Trabzonlu kadınlarla ortak yürütülen bu çalışmayla ilgili olarak konuşan Vakıf Başkanı Bilgin Aygül “Kadın Platformumuz bu albüm kitapla kadınımıza dair tarihimize bir not düşürmüştür.” diyerek araştırmaların süreceğini ve bunu destekleyeceklerini bildirmiştir.

“Tarihi Süreçte Trabzon Kadınının Giyinişi Albümü-Moda Hep Vardı” adlı koleksiyon kitabı hazırlayan Platform Başkanı Yüksel Aksu şunları söyledi.
“Trabzon kadını bölgenin de kendisine kattığı özellikler ve değerlerle, güçlü, çalışkan, yaşam tarzı ve kişisel özellikleriyle, uluslararası tescil edilmiş güzelliğiyle öne çıkan, tarihten beri farklı medeniyetlerle sahip olduğu kültürü yansıtan bir yapıya sahip. Kitabımızda bunu açığa çıkarmaya çalıştık.

Albümde 1900'lü yıllardan 1960 yılına kadar bilinmeyen veya unutulan yaşanmışlıkları küçük bilgilendirici etiketlerle birkaç başlıkta sergiledik.

Modanın günlük yaşamdaki etkisini yansıttık. On yıllık dönemler itibariyle başlıklandırdığımız moda bölümünde temsili dünya modası resimleriyle kadınımızın aynı modayı uyguladığı çok özel fotoğraflarını sunduk.

Kur’anı Kerim’i hatmeden değişik yaştaki kızlarımızın duvak gelin teli ve yeni elbiseler giydirilerek, başarılarını takdir için hediye edilmiş gümüş rahle, komidinle çektirilmiş fotoğraflarını ve bu geleneği giriş yazılarıyla anlattık. Süregelen bu adeti ortaya çıkardık.

Koleksiyon kitabımızı, Ankara’daki Platformumuzun yönetim kurulu üyeleri ve albümlerini bizlere sunan Trabzon hanımefendileri birlikte imece usulüyle altı yıllık bir araştırma, toplama, arşivleme sonucu stüdyo çalışmalarıyla yaşama geçirdik. Yani bu kitap kişisel değil ortak kadın gücünün emeği ve gayretiyle oluşturulmuştur. Bunun için çok önemlidir. Kadın yarısıyla Trabzon’un bağrından doğmuş bir koleksiyon dökümandır. Ülkemizde bir ilk olmanın özelliğini taşımaktadır ve takdire şayan bir birliğin ürünüdür.

Kentimizin kültürel zenginliğine her geçen gün eklenmekte olan müzelerimizin varlığı biz de memnuniyet yaratmaktadır. 24 şubat 2017 tarihinde açılacak olan Trabzon Kent Müzesi'ne de bu albüm kitabımızı armağan etmenin gururunu taşımaktayız. Bu tür olumlu çalışmalar sonucunda Trabzon’da bir Kadın Müzesi'nin de kurulacağı müjdesini şehrimizin yöneticileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarından beklemekteyiz. Müze için her konuda katkı sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.”
Yüksel Aksu

Trabzon Kadınının giyim kültürü kitap oldu
Yayınlanma Tarihi : 13 Şubat 2017

Pozitif Enerjiyi Yakalayın
Işıl Güner Alfar
Yayınlanma Tarihi : 29 Kasım 2016

Trabzon Vakfı Kadın Platformu 2016-2017 sezon çalışmalarına başlıyor.

Trabzon Vakfı Kadın Platformu 2016-2017 sezon çalışmalarına 9 Kasım 2016 çarşamba günü saat 14:00'de başlayacaktır.

Eski milletvekili Güldal Okuducu'nun ağırlanacağı toplantıda "Türk Kadınının Kısa Tarihi" adlı belgeselin kısa sunumu yapılacaktır.

Ayrıca çeşitli STK başkanlarının katılacağı kokteylli açılışımıza değerli hemşehrilerimizin de katılımını bekleriz.

Yayınlanma Tarihi : 25 Ekim 2016