- « Önceki
- Sonraki »
Trabzon Vakfı ve Derneği tarafından her yıl eylemiyle, söylemiyle ve düşüncesiyle Trabzon'a yönelik çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara verilen "Sabahattin Sağıroğlu Trabzon'a Hizmet Ödülü" bu yıl iş insanı Sefer Ulusoy'a verildi.
Ulusoy ailesinin bir üyesi olan Sefer Ulusoy, 1929 yılında Trabzon Of ilçesinde doğdu. 1951 yılında bir kamyonu otobüse çevirip Trabzon-Samsun-Ankara-İstanbul seferlerine başladı. 70 yıldır Ankara’da hemşehrilerinin sorunlarına, dertlerine ortak olan Ulusoy, memleketi Trabzon Of’a Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini kazandırdı.
1998 yılından itibaren verilen bu ödül daha önce de Kudret Emiroğlu, Mimarlar Odası, Ahmet Özer, Atay Aktuğ, Cemal Akyıldız, Kenan Oltan, Ömer Güner, Hayri Gür, Faruk Nafız Ozak, Bekir Gerçek, Ali Rıza Uzuner, Prof.Dr.Haşim Karpuz, Celal Hekimoğlu, Veysel Usta, M.Şamil Ekinci, Ergun Gürsoy, Hasan Melek, Özkan Sümer, Prof.Dr.Ruşen Keleş ve Dr.Rüştü Araz'a verilmişti. Vakıf başkanı Bilgin Aygül'ün açılış konuşmasıyla başlayan törende Dernek Başkanı Necmettin Saral, Prof.Dr.Ruşen Keleş, Prof.Dr.Kenan Araz ve Sabahattin Sağıroğlu'nun kızı Umut Sağıroğlu‘nun anılarıyla duygu dolu anlar yaşandı. Sefer Ulusoy'a verilen ödül alkışlar eşliğinde Prof. Dr. Ruşen Keleş, tarafından takdim edildi.
TAKA Gazetesi 16 Nisan 2025
Haber: Tacettin Çebi
Trabzon Vakfı ve Derneği tarafından her yıl eylemiyle, söylemiyle ve düşüncesiyle Trabzon'a yönelik çalışmalar yapmış kişi ve kuruluşlara verilen "Sabahattin Sağıroğlu Trabzon'a Hizmet Ödülü" bu yıl Sayın Sefer Ulusoy'a verildi.
Ulusoy ailesinin değerli evladı, 1929 yılında Trabzon Of ilçesinde doğdu. 1951 yılında bir kamyonu otobüse çevirip Trabzon-Samsun-Ankara-İstanbul seferlerine başladı. 70 yıldır Ankara’da hemşehrilerinin sorunlarına, dertlerine ortak olan değerli hemşehrimiz memleketine de Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi‘ni kazandırdı.
1998 yılından itibaren verilen bu ödül daha önce de Kudret Emiroğlu, Trabzon Mimarlar Odası, Ahmet Özer, Atay Aktuğ, Cemal Akyıldız, Kenan Oltan, Ömer Güner, Hayri Gür, Faruk Nafız Özak, Bekir Gerçek, Ali Rıza Uzuner, Prof.Dr.Haşim Karpuz, Celal Hekimoğlu, Veysel Usta, M.Şamil Ekinci, Ergun Gürsoy, Hasan Melek, Özkan Sümer, Prof.Dr.Ruşen Keleş ve Dr. Rüştü Araz'a verilmişti.
Trabzon Vakfı başkanı Sayın Bilgin Aygül'ün açılış konuşmasıyla başlayan törende Trabzon Derneği Başkanı Sayın Necmettin Saral, Sayın Prof.Dr.Ruşen Keleş, Sayın Prof.Dr.Kenan Araz ve Sayın Sabahattin Sağıroğlu'nun kızı Umut Sağıroğlu‘nun anılarıyla duygu dolu anlar yaşandı.
Sayın Sefer Ulusoy'a verilen ödül alkışlar eşliğinde Sayın Prof.Dr.Ruşen Keleş tarafından takdim edildi.
Trabzon Vakfı ve Derneği üyemiz Prof.Dr. Hikmet Topaloğlu'nun kayınvalidesi
NEDRET YAYLALI
vefat etmiştir.
Cenazesi 18 Nisan 2025 Cuma günü Manisa Akhisar Aile Mezarlığına defnedilecektir.
Trabzon Vakfı ve Derneği adına merhumeye Allah'tan rahmet, acılı ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.
Değerli hemşehrilerimiz,
Trabzon Vakfı ve Derneği tarafından
13 Nisan 2025 Pazar günü saat 10:30'da düzenlenecek kahvaltıda ailelerimizle ve dostlarımızla birlikte bir arada olmayı diliyoruz.
Kahvaltıya katılmak isteyen hemşehrilerimizin 11 Nisan 2025 Cuma günü mesai bitimine kadar bildirmelerini rica ederiz.
Saygılarımızla.
Trabzon Vakfı ve Trabzon Derneği Yönetim Kurulları
Adres: Göksu Lokantaları Nenehatun Caddesi no:5 Çankaya-ANKARA
Fiyat: 550TL / Kişi/ Nakit
İletişim: 0553 556 1425 Hülya Bilen
Not: 0-4 yaş arası çocuklar ücretsiz, 4-10 yaş arası çocuklar için yarım ücret uygulaması vardır.
Trabzon Vilayet Salnameleri
Kudret Emiroğlu
Bütün Doğu Karadeniz İllerinin Tarih Hazinesi Olan Trabzon Salnamelerinin 22 Cildi Çevrimyazı ve Tıpkıbasımla Yayımlandı.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde bugünkü bütün Doğu Karadeniz illerinin kapsayarak hepsinin merkezi olan "Trabzon Vilayeti", Vilayât Kanunnamesi'nin gereği olarak "vilayet salnamesi" yayınlamıştı. Vilayetin bütün beldeleri hakkında coğrafi, tarihi, bürokratik, ekonomik ve demografik bilgiler içeren salnameler, Trabzon'da ilki 1869'da sonuncusu 1905'te olmak üzere 22 cilt halinde yayınlanmıştı. Resmi il yıllığı niteliğindeki salnameler, Trabzon Vakfı tarafından yayınlandı.
Trabzon Vilayet Salnamelerinin tamamı, Kudret Emiroğlu tarafından yapılan çevrimyazılarıyla, orijinali Osmanlıca ve Latin alfabesiyle iki taraflı olarak, şamua kâğıda ve bez ciltli olarak bastırılmıştır.
Bugünkü Trabzon, Giresun ve Ordu illeri içeren Trabzon Sancağı, Samsun ilini içeren Canik Sancağı, Gümüşhane ilini içeren Gümüşhane Sancağı ve 1878 yılında Rusya tarafından işgal edilene kadar merkezi Batum olan, bu tarihten sonra merkezi Rize'ye taşınan ve bugünkü Rize ve Artvin illerini içeren Lazistan Sancağı'ndan oluşan Trabzon Vilayeti'ne bağlı bütün beldelerin tarih ve coğrafya bilgileri yanında, idari gelişimleri, yani ne zaman kaza veya nahiye oldukları, atanan ve seçimle gelen yöneticileri, belediye teşkilatının kuruluşu, sanayi ve ticaret odaları, mahkeme ve okulları, kısaca isimleri ile bütün çalışanlarının adlarını içermektedir. Böylece, dedeleri herhangi bir görevde bulunmuş olan hemşerilerimiz onların adlarını, görev sürelerini, rütbe ve nişanlarını salnamelerde görebilirler.
Özellikle nüfus ve okullaşmaya, yol ve ulaşım bilgilerine önem verilen Salnamelerde beldelerde bulunan medrese, cami, hamam, çeşme, han, vb bütün yapıların dökümü, pazar mahalleri ve uzaklık cetvelleriyle üretim istatistikleri yer almaktadır. Bazı ciltlerde asar-ı atika (antika/tarihi eser ve anıtlar) üstünde durulurken, bazılarında verilen maden imtiyazlarına, bazılarında yatırlara ve kutsal sayılan mevkilere önem verilmiş, bir diğer ciltte ise örneğin tütün üretimi üstünde durulmuştur. İlk cildi 112 sayfa olan salnameler gittikçe geliştirilmiştir ve son 22. cildi 462 sayfadır. Vilayetin bütçesi, kazaların vergi ve üretimleri, evlenme, pasaport ve seyahatten suç istatistiklerine kadar verilen bilgiler de yıllar içinde çeşitlenmektedir.
Vilayet Salnameleri, Osmanlı devletinin Tanzimat sonrası modernleşme zihniyetinin sonucu olarak yayınlanmışlardır ve bu dönüşümü de yansıtmayı amaçlamaktadırlar. İlk kez 1864'te çıkartılmış olan Vilayât Kanunnamesi gereği vilayetlerde matbaalar kurulmuş ve vilayet gazeteleri ile birlikte salnameler yayınlanmıştır. Trabzon Vilayeti'nde de 1869'dan sonra gerek kamu kurumlarında gerek eğitimde ve yönetim anlayışında yaşanan değişiklikleri 22 cilt boyunca izlemek ve 36 yıl boyunca yaşanan toplumsal gelişimi gözlemlemek mümkündür. Aralık 1993'te yayınlanan 1871 tarihli 3 ve Ocak 1994'te yayınlanan 1872 tarihli 4. ciltte olduğu gibi, bazı ciltlerde ek olarak vilayet haritası bulunduğu gibi, son ciltler de üretim ve yol haritaları yanında fotoğraflarla da süslenmiştir.
- « Önceki
- Sonraki »