Son Güncelleme: 17 Mart 2024 20:15:45

Eşkina Buğulama, Güveçte Hamsi, Hamsi Çıtlama, Hamsi Izgara, Hamsili Ekmek, Hamsili Kaygana, Hamsili Köfte, Hamsili Pilav, Hamsi Pazılı Pilav, İstavrit Tava, Kağıtta Palamut, Kalkan Buğulama, Kaygana, Lüfer Izgara, Mezgit Tava, Palamut Lakerda, Sebzeli Hamsi

Yayınlanma Tarihi : 2 Şubat 2010

Hamsi Kuşu

Malzemeler (4-5 Kişilik)
Yarım kilo ayıklanmış kılçığı alınmış hamsi, 4 adet kuru soğan, 500 gr. kaşar peyniri, 250 gr. mantar, 100 gr. kuş üzümü, tuz, karabiber, pul biber, maydonoz.

İç Hazırlanışı
Soğan ve mantar pembeleşene kadar kavrulur. Soğutmaya bırakılır. Daha sonra küp biçimde doğranan kaşar ile maydonoz karışıma eklenip iç hazırlanımı tamamlanır.

Ayıklanmış hamsilerden altı adet avuç içine oval biçimde yerleştirilir. İçine iç karışımdan birer çorba kaşığı ilave edilir ve yumurta şekli verilip kapatılır. Daha sonra galete unu ve yumurta sarısına buğulanarak fritözde bol yağ ile kızartılıp servise sunulur.

Ankara'da Bulunan Trabzonlu Restaurantlar

Yayınlanma Tarihi : 17 Ocak 2010

Yemeklerimiz

Fotoğraflar: TRABZON Kültür-Sanat-Yaşam Dergisi'inden Eylül-Ekim 2008 Sayı:8

Trabzon yemekleri denince akla; mısırdan, lahanadan, hamsiden, fasulyeden, patatesten, pidelerden, turşudan meydana gelen yüzlerce yemek tarifi gelir.

Trabzon mutfağı zengin bir mutfaktır. Kim sevmez karalahana çorbasını, kim istemez kıymalının, peynirlinin damakta kalan tadını. Hani derler ya hamsinin kırk çeşit yemeği yapılır Trabzon’da... Doğrudur, hamsi kışın sofraların baş tacı yazın da yaylalarda, köylerde soğuk suların başında tuzlamasıyla aranan yiyeceğidir... Hamsi denince akla Trabzon, Trabzon deyince de hamsi gelir...

Trabzon’un yemeklerinin başlıcalarını şöylece sıralayabiliriz :
Mısır sarması, etli lahana sarması, içli tava, hamsili pide, hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav, kuymak, su böreği, yufka tatlısı, laz böreği, gulya, turşu kavurması, pazı plakisi, lahana kavurması, kaygana, hamsi kuşu, mısır çorbası, ısırgan çorbası, hamsili pilav, hamsili ekmek, etli mısır sarması, Trabzon kebabı, Hamsiköy sütlacı, zumur, kaz kaldıran, hoşmeli, tomara kaygana, hamsi plaki, sütlü kabak, lapa, borani, hamsi çıtlaması, hamsi ızgara...

Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2009
Faroz Usülü Kalkan Buğulama:

Malzemeler:
1 adet kalkan balığı, 3 adet defne yaprağı, 2 adet yeşil biber, 1 tutam maydanoz, 1 çay bardağı su, 1 diş sarımsak, 2 adet domates, 5 adet top karabiber, 2 adet marul yaprağı, yeterince pul biber ve tuz, 1 çorba kaşığı Trabzon tereyağı

Yapılışı:
Temizlenmiş kalkan balığını dörde bölün. Balığın büyüklüğüne uygun olan bir bakır kabın içerisine baharatları serpiştirin. Defne yaprağı ve marul yapraklarını baharatların üzerine dizin. Bölünmüş kalkan balığını kaba yerleştirin. Üzerine kabuğu soyulmuş, dilimlenmiş domatesler altta kalacak şekilde, çekirdeği alınmış ve ince kıyılmış yeşil biberleri serpiştirin. 1 diş sarımsak, maydanoz, tereyağı ve 1 çay bardağı su ilave ederek kısık ateşte 20 dakika boyunca pişirin ve sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 22 Ağustos 2009

Trabzon Mutfağı

TRABZON 2006 - Trabzon Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Trabzon mutfağında dikkati çeken nokta, yemeklerin sebze ve baklagiller ağırlıklı olmasıdır. Trabzon dendiği zaman ilk akla gelen hamsi olmasına rağmen, Akçaabat'ın Köftesi, Tonya ve Vakfıkebir'in Tereyağı, ve Ekmeği de ünlüdür. Kara lahana ise yörede yetiştirilen sebzelerin başında gelir. Lahanadan yapılan yemekler yöre mutfağından yaz, kış eksik olmaz. Trabzon kıymalı ve peynirlisinin insan damağında bıraktığı tadı başkadır. Hamsiköy'ün sütlacı ise Trabzon mutfağının simgesi olmuştur. Üzerine ağıtlar yakılan Hamsiden birçok çeşit yemek yapılır.

Mısır Sarması, Kuymak, Kazkaldıran, Kaygana, Tomara ve Pazı Tavası, Turşu Kavurması, Mısır Çorbası, Hamsi Izgara, Hamsili Pilav, Hamsi Pilaki, Hamsi Kuşu, Balık Çorbası, Yufka Tatlısı, Laz Böreği ve Meşhur Akçaabat Köftesi Trabzon Mutfağının sıkça pişirilen yemekleri arasında bulunmaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 3 Ocak 2010