- « Önceki
- Sonraki »
PROF.DR.RUŞEN KELEŞ
(A.Ü. SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ)
KONUŞMACILAR:
EYÜP MUHCU
(MİMARLAR ODASI GENEL BAŞKANI)
DOÇ.DR. EMRE MADRAN
(ODTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ)
VEYSEL USTA
(ARAŞTIRMACI YAZAR)
Trabzon Vakfı tarafından, 23 Mayıs 2013 Perşembe günü Vakıf Merkezi Ahmet Yıldız Konferans salonunda "Kültürel Mirasımızın Korunması ve Ayasofra Müzesi" başlıklı bir panel düzenledi. Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş'in başkanlığında yapılan panele Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Madran ve Araştırmacı-Yazar Veysel Usta konuşmacı olarak katıldılar.
Toplantı, Vakıf Başkanı Bilgin Aygül'ün sunuş konuşmasıyla başladı. Aygül, Ayasofya Müzesi'nin Trabzon kültür ve turizmi için öneminden sözederek başladığı konuşmasını, kente en önemli ekonomik girdi sağlayan, ulusal ve uluslararası turizm değerlerinin başında bulunan Ayasofya Müzesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilme girişiminin Trabzon için olduğu kadar ülkemiz açısından da büyük bir ekonomik ve prestij kaybı olacağını belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. Cumhurbaşkanı
Merhum
Cevdet SUNAY
ölümünün 31. yılında kabri başında anıldı.
Devlet Mezarlığı'ndaki törende, SUNAY'ın kabrine çelenk konuldu ve saygı duruşunda bulunuldu.
"Zaman Nehrinden Tuttuklarımız"
Fotoğraf Sergisi 25 Mayıs 2013
Trabzon Vakfı Fotoğrafçılık Kulübü
Dönem Sonu Fotoğraf Sergisi'ni
Onurlandırmanızı Dileriz.
25 Mayıs - 9 Haziran 2013
Açılış: 25 Mayıs 2013 Kokteyl:14:00
Yer: Trabzon Vakfı Sergi Salonu
İnkılap Sokak No:18/13 Kızılay ANKARA
Telefon: 0312 418 17 58
Katılan Fotoğrafçılar:
A.Mahir Erdem, Ali Yıldız, Alpaslan Akbulut, M.Atila Aksu, A.Atila Raydemir, Ayşegül Güner, Ayten Küçükkaraaslan, Bülent Yıldırım, Damla Alioğlu Alper, Dilay Yenidoğan, Emine Bodur, Emine Gülnaz Kılınç, Erdinç Çavdaroğlu, Erdoğan Dede, Ersin Bozkurt, F.Füruzan Oğuz, Faruk Çaykara, Fatma Açıkgöz, Fatma Erdem, Garip Hanoğlu, Gülen Alioğlu, Gülnur Erdem, Gülşen Korkmaz Berber, Gülten Yıldız, Hakan Olgun, Hülya Emeksiz, G.Işıltan Kotancı, Kemal Alioğlu, Mahmut Alan, Mehmet Esenkar, Melek Özaktan, Meral Tekinarslan, M.Zeki Güven, Muhsin Atağ, Murat Özkan, M.İhsan Albayrak, Nesrin Korkmaz, Özden Özkan, Öykü Serap Yıldırım, Özkan Akçay, Savaş Uzunbayır, Seçil Karabay, Sefa Altunsoy, Seher Ferik, Selen Saltık, Selma Kotancı, Selma Yılmaz, Sema Çiftçi, Serap Varlı, Serdar Gelişli, Sermin Güner, Suna Cihan, Ş.Serhat Altın, Şükran Arslan, Ümit Altın, Vural Bodur, Yüksel Aksu, Ziya Karakelle, Zuhal Karakelle.
Trabzon Vakfı Fotoğrafçılık Kulübü ZAMAN NEHRİNDEN TUTTUKLARIMIZ Fotoğraf Sergisi 25.05.2013
Trabzon Lisesi Mezunlarının 13. Yemeği bu sene 20/21 Nisan 2013 tarihlerinde Yalova Thermalium Wellness Park Hotel'de gerçekleştirildi.
Organizasyonluğunu Suat Melek'in yaptığı etkinliğe çeşitli illerden gelen 38 kişi (Hakkı-Semra Ustaömeroğlu, Hasan-Emine Saltık, Mustafa-Şükran Gürsoy, Atalay-Gülser Kelecioğlu, Bedir Toker, Adnan Yazıcı, Güven Hacısalihoğlu, Ali-Begüm Demirkır, Ahmet-Fazilet Akyüz, Hamza Küçükosman, Halil İbrahim Çetinkaya, Ender-Tülin Araz, Sevcan-Sabit Yardım, Feyza Pirselimoğlu Akyüz, Fügen-Süleyman Bülbül, Embiya Sancak, Osman-Gülin Candeğer, Canan Candeğer Kaprol, Sadettin-Sevinç Işıl, Hüseyin-Sevgi Tok, Mustafa-Sevinç Tok) 2 günlük beraberliklerinde hoşça vakit geçirdiler.
Yalova ve Yalova dışından gelen katılımcılar; öncelikle otele yerleştikten sonra otel içersindeki SPA hizmetlerinden istifade ettiler.
Saat 17,00'deki kokteylin akabinde, 17,30'da Ankara Devlet Opera ve Bale sanatçılarının sunduğu ve yaklaşık 1 saat süren piyano, soprano, bas ve cura-bağlama eşliğinde nostaljik ve Karadeniz-Trabzon yöresi müzik dinletisi ile katılımcıların beğenisini kazandılar.
Akşam 19,30'da göl ve orman manzaralı restoranda açık büfe nefis yemekler yenilerek, kemençe ve TSM fasıl eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar eğlenildi.
21 Nisan Pazar sabahı açık büfe zengin kahvaltıdan sonra otelin terasından misafirler kahvelerini yudumlayarak nefis göl ve orman manzarasını seyrettiler.
Günün ilerleyen saatlerinde çevre ve çağlayan gezisine katılan arkadaşlarımız bol bol fotoğraf çekerek hoşça vakit geçirdiler. Yıllardır birbirini görmeyen arkadaşlarımız vedalaşarak otelden ayrılırken yüzlerindeki mutlulukları görülmeye değerdi.
Vakfımız ve Derneğimiz Kurucularından;
Derneğimiz Eski Başkanı
Merhum
Sabahattin SAĞIROĞLU
29 Nisan 2013 Pazartesi Günü Saat:12:30'da Cebeci Asri Mezarlığında
Mezarı başında anıldı.
SABAHATTİN SAĞIROĞLU
Sabahattin Sağıroğlu'nun yaşam öyküsü, 1 Şubat 1936'da Trabzon'un Araklı İlçesi Kalecik Köyü'nde 9 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak başladı.
İlkokulu 5 kilometre uzaklıkta ilçe merkezindeki okulda bitirdi. Çocukluğu olağan üstü güzellikleri yanında bir o kadar da zorlu yaşam mücadelesi olan Kalecik'te geçti.
Yaşam koşullarının zorluğu, doğduğu yerin güzelliği ve genç Cumhuriyet'in eğitim sistemi onda yurt sevgisi ve toplumsal sorumluluğu geliştirmiş, disiplinli ve güçlü bir kişilik kazandırmıştır. Girdiği tüm okulları birincilikle bitirmiş, tüm iş yaşamında etkin olmuştur.
Ortaokul eğitiminin 2 yılını Trabzon'da son sınıfını İzmit'te okuyan Sabahattin Sağıroğlu birincilikle girdiği Deniz Kolejini 1954 yılında, 1956 yılında da Deniz Harp Okulu'nu bitirmiştir.
Deniz Harp Okulu'ndan mezun olurken sınıfının birincisi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde (o yıllarda ülkemiz için çok yeni bir konu olan) Metalurji Mühendisliği öğrenimi görmek üzere seçilir ve aynı yıl ABD'ye gider. Ancak daha sonra öğrenim dalı Deniz Kuvvetleri tarafından değiştirildiği için İnşaat Mühendisliği öğrenimi görür.
Zorları başarma yaradılışı, inançlı ve inatçı kişiliği ülkesine karşı duyduğu sorumluluk bilinci ile birleşince Ann Arbour-Michigan Üniversitesi'ni 1961 yılında yüksek İnşaat Mühendisi olarak birincilikle bitirip üniversitenin "Şeref Öğrencileri" arasında yerini alır ve kütüğe adını kaydettirir.
1961-1962 yıllarında ABD Deniz Kuvvetleri San Francisco Gemi Tersane'sinde yüksek lisans stajını tamamlayarak aynı yılın sonunda yurda dönmüştür.
Türkiye'ye döndükten sonra görev yaptığı her alanda başarılı çalışmalar yapan Sabahattin Sağıroğlu çevresinin eğitimi, yanında bulunan çalışanların yetiştirilmesine de oldukça önem vermiştir.
1962-1968 yılları arasında İstanbul Kuzey-Deniz Saha Komutanlığı'nda ve Gölcük Üssü'nde inşaat mühendisi olarak görev yapmıştır. Bu dönemde çeşitli bina inşaatlarının yanı sıra Karadeniz'deki denizaltı sığınakları, Gölcük Donanma Limanı'nı ve Rıhtımı'nı ihtiyaca ve çağdaş tekniğe uygun hale getirilmesi işi çalışmaları arasındadır.
1970-1980 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın birçok bölümünde yönetici ve inşaat mühendisi olarak görev yapan Sabahattin Sağıroğlu sırasıyla şu görevlerde bulunmuştur.
- 1971-1973 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı;
- 1973-1974 İstanbul Deniz İnşaat Emlak Komutanlığı;
- 1974-1976 Napoli Nato Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Türkiye Milli Büro Şefliği;
- 1976-1977 İstanbul Deniz İnşaat Emlak Komutanlığı;
- 1977-1978 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı;
- 1978-1980 Milli Savunma Bakanlığı Nato Enfarkrüktür (Nato-Enf) Dairesi Deniz Grubu Başkanlığı;
- 1980 yılında Kıdemli Deniz Albayı olarak ordudan emekli oldu;
- 1980-1982 yılları arasında OYAK İnşaat Müdürlüğünü yaptı;
- 1982-1983 yılları arasında Oyak İnşaat A.Ş.'nin kurucusu ve genel müdürü olarak birçok projeyi fikir düzeyinden gerçekleşmesi noktasına kadar yönetti. Bu dönemde Adana, Bolu ve Mardin çimento fabrikalarının yönetim kurulu üyeliği görevlerini de yürüttü.
- 1993-1995 yılları arasında Metiş İnşaat Şirketi'nde Yönetim Kurulu Üyeliği ve Koordinatörlük;
- 1995-1996 yılları arasında Gimat Genel Koordinatör'ü olarak görev yaptı.
Tüm bu görevleri sırasında uygulamanın içinde birçok genç mühendis ve mimarın eğitilip yetişmesine olanak verdi.
Araklı'nın Kalecik Köyü'nde doğdu ancak çocukluk dönemini orada geçirebildi. Yaşamının yirmi beş yılını Ankara'da geçirmiş olmasına rağmen 1994'te yazdığı bir yazısında halen Ankaralı olmadığını, doğup büyüdüğü toprakların hep onu çektiğini, oralar için özleminin hiç bitmediğini belirten Sabahattin Sağıroğlu 1996 yılı nisan ayında doğup büyüdüğü ve çok sevdiği topraklara giderken Ünye'de geçirdiği bir trafik kazası onu yaşamından kopardı.
Yaşamının her döneminde Trabzonlu olanın kıvancı duyan Sağıroğlu çok sevdiği memleketine hizmet amacı ile Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği ile Trabzon Vakfı'nın kuruluşlarında ve yönetimlerinde yer almış, öldüğü 29 Nisan 1996 da derneğin başkanı idi.
Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği ile Trabzon Vakfı'nın yönetimlerinde iken Osmanlı döneminde kentlerin belleğini oluşturan ve kentlere ilişkin her türlü kayıtların yer aldığı TRABZON SALNAMELERİ'nin yayına hazırlanıp basılmasında, derneğin yayın organı olan TRABZON dergisinin çıkarılıp okurla buluşmasında dernek ve vakıftaki arkadaşları ile birlikte önemli çalışmaları olmuştur.
Nerede Trabzon ile ilgi bir çalışma ve toplantı var ise Sabahattin Sağıroğlu'nu orada görebilirdiniz. Maçka'nın Çatak mevkiinde oluşan heyelanda ölenlerin ailelerine yardım amacı ile vakıftaki arkadaşları ile birlikte kampanya başlatarak heyelanda zarar görenlere katkıda bulunulmasını sağlamışlardır. Bununla kalmayıp konuya ilişkin değerlendirme ve çözüm önerilerini de sorumlulara iletip bunları kamuoyu ile paylaşmıştır.
Yurt sevgisi, topluma karşı duyduğu sorumluluk ve yurttaşlık bilinci ile hareket eden Sabahattin Sağıroğlu mesleki konuların yanında ülke sorunlarına çözüm arayan birçok yazısı günlük yayın organlarında yer almıştır.
Mesleki ve sosyal çalışmaları yanında siyasi çalışmaları da olan Sabahattin Sağıroğlu 24 Aralık 1995 seçimlerinde CHP tarafından Trabzon milletvekili adayı gösterilmiştir. Ancak o seçimde CHP Karadeniz Bölgesinde bir varlık gösteremediği için seçilememiştir.
Tüm bu çalışmalarının yanında Sabahattin Sağıroğlu iki önemli yasanın hazırlık çalışmasında da görev yapmıştır.
- Gelişen mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin daha çok ve rahat kullanılması ile hızla değişip ilerleyen teknolojilere olanak verecek yöntemleri özendirmek için 2490 sayılı "Artırma, Eksiltme ve İhale Yasası"nda yapılacak gerekli düzenleme çalışmalarında yer aldı.
- "Toplu Konut Kanunu"nun hazırlanması ve yasalaşması çalışmalarında yer almıştır. Bu yasanın hazırlık çalışmalarında birlikte görev yaptığı Prof. Dr. Erhan Karaesmen bir yazısında şöyle der "...titiz bir teknik çalışmaya, ısrarlı bir izleyiciliğe ve esnek bir strateji uygulamasına gereksinim vardı. Sabahattin ağabeyin uzman-aydınlığının gölgesi her yere ulaşıyordu bu çalışmalarda. Askeri dönemin loş girdabında namuslu bir iş kotarmış ve sadece bir iki fıkrası değişmiş olarak günümüzde de (1996) yaygın uygulanan ileri teknik metni yasalaştırmayı başarmıştır."
Sabahattin Sağıroğlu'nun özel yaşantısına baktığımızda da özverili ve duyarlı olduğunu görürüz. Çok genç yaşta ailesinin sorumluluğunu üstlenmiş, geçimlerini sağlayarak kardeşlerinin eğitimi ile yakından ilgilenmiş, onların yüksek öğrenim görmeleri için elinden geleni yapmıştır. İnsani ilişkilerinde sakin, yumuşak ve hoşgörülü otoritesi ile kardeşlerinin yetişmesinde etkin bir önder olmuştur.
Aralık 1969 kendisi gibi yumuşak ve sakin mizaçlı Ayşe Meral Çoker ile evlenmiş; ülkenin umuda gereksinimi olduğu dönemde doğan kızının adını UMUT koymuştur. Yetmişli yılların sonunda ki karmaşada barışa ihtiyacımız olduğu dönemde 1979 da doğan oğlun ise BARIŞ adını vermiştir.
Son söz olarak Sabahattin Sağıroğlu Cumhuriyet'e, onun kurucusu Mustafa Kemal'e, onun devrim ve ilkelerine yürekten bağlı ve onların onur ve gururunu taşıyan bir kuşaktandı. Bu nedenle Sabahattin Sağıroğlu'nun yaptığı her şey bu anlayışın ve Türkiye'nin aydınlanma döneminin bir ürünüdür.
Emine AYNUR6 Mayıs 2013
- « Önceki
- Sonraki »