Son Güncelleme: 12 Mayıs 2025 18:26:53

Ortahisarlı Bekir´in Kitabı

Oktay Ekinci 18 Eylül 2011 - Cumhuriyet

"Trabzon'u ne kadar tanırsın?" diye sorsalar, "çok" der ve eklerdim; "kim bilir kaç kez gittim; tarihinden insanlarına muhteşemdir"...

Ama yanılmışım. Muhteşemliğini "çok az" tanımışım. Şu korkunç "sahil yolu" öncesindeki güzelim balıkçı barınaklarında, tahta ateşine konmuş tenekelerde suyunu salan mezgitleri gazeteye yayarak soğan ekmekle yemiş olsam bile, meğer "hiç" tanımamışım...

Bana bu cehaletimi anımsatan Bekir Gerçek'e şükran borçluyum.

"Başkentin Baş Mahallesi: Ortahisar" kitabını bir solukta okuyunca karar verdim; ilk fırsatta yeniden Trabzon'a gidip, o dünya efendisi insanların yaşadıkları mahalleyle bu kez "yakından tanışma"ya...

Elime kitabını alacağım ve sokak sokak, ev ev, dükkân dükkân gezerek; bir kentin çağlar boyu uygarlığını, insanlarının da bir o kadar "insan"lığını Ortahisarlı Bekir'den dinleyerek tanımanın ayrıcalığını yaşayacağım nasip olursa..

"Trabzon'dur yolumuz"

Kentin 22 semtinin 22 Trabzonlu yazar tarafından kaleme alınmış öykülerini, "Trabzon'dur Yolumuz" adlı 22 kitaplık dizi halinde edebiyatımıza armağan ediyor Heyamola Yayınları. (0216-3711737)

Tam 36 yıl Trabzon'da Mimarlar Odası emektarlığını üstlenen Bekir'in payına da doğduğu, büyüdüğü ve her gidişimde elimden tutup götürdüğü eski evlerinin bulunduğu Ortahisar düşmüş...

Bekir'in "gülmekle ağlamak birlikte paylaşılırdı" dediği bu insancıl semtin konumunu Evliya Çelebi şöyle tanımlamış: "Trabzon Kalesi Boztepe'nin eteğiyle sahil arasında iki büyük kaledir. Üç bölüktür. Birine Aşağıhisar, diğerine Ortahisar, iç kalesine Kule Hisarı derler."

Kitabı okumuyor, yutuyorum. Kentin antik izleriyle birlikte Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin kimlikli yapılaşmasını barındıran Ortahisar, ancak bu kadar, bir "şarkı" gibi anlatılabilir...

Zaten Bekir de aynı zamanda müzisyendir. Özgeçmişinde o coşkulu "davulcu"luğundan söz edilmemiş ama eski evlerinde sakladığı tam takım "bateri"sini her seferinde iç geçirerek gösterir ve der ki; "Yıllar önce sen orga geçerek 'Take Five'a başlamıştın, ben de kendimi Joe Morello sanarak solo geçmeye... bir gün yine birlikte çalar mıyız?"

İşte buradan söz... tek koşulum, sadece 60'ların, bilemedin 70'lerin başlarındaki gençliğimizi alıp götüren parçalarla yetinmek... hiçbirisi hâlâ unutulamadı; çünkü aşılamadı...

"Görmüş geçirmiş"ler

Kitaba gelince; yerim olsa bile içindekilerden söz etmeyecektim; yeterli görüp, okumazsınız diye... ama tanımlamadan edemem:

Hem, binlerce yıllık kentin tarihsel serüvenini anımsamak; hem o serüvenin izleriyle buluşmak hem de son yüzyılın ünlü, ünsüz, zengin, fakir ama her yönleriyle Ortahisarlı görmüş geçirmiş insanlarıyla ve elbette Bekir'in çocukluğundan bu yana tanıdıklarıyla kucaklaşmak için, kitabın her sayfası şiir tadında bir belgesel.

Dayanamıyor, Trabzon Lisesi'nin ve "mahalle"nin sevgilisi kimya öğretmeni Memduha (Tuğrul) Hanım için Ortahisarlı şair Ertan Tokinan'ın şiirini aktarmakla yetiniyorum. Karadeniz edebiyatımızın "gülümseten gerçekçiliği"nden bir örnek diyebilir miyiz?

"Memduha öğretmen elinde erlenmayer
Toplamış bizi başına
Alaşımlar, karışımlar, asit, baz
Herkes anlar görünür, kimse anlamaz..."

Yayınlanma Tarihi : 20 Eylül 2011

"KOLBASTI"
Oyun Havası Örneğinden Hareketle,
Küreselleşen ve Tektipleşen Yerli Kültür Üzerine Bir Söyleşi

17 Eylül 2011 Cumartesi günü
Trabzon Vakfı Ahmet YILDIZ Toplantı Salonunda,
Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü
Sayın Prof.Dr. Melik Ertuğrul BAYRAKTARKATAL'ın konuşmacı olarak katıldığı "Kolbastı" Oyun Havası Örneğinden Hareketle,
Küreselleşen ve Tektipleşen Yerli Kültür Üzerine Bir Söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşinin açılış konuşmasını Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kenan ARAZ yaptı.

Zaman içerisinde değişime uğrayan hatta unutulmaya yüz tutan yerel kültürümüze etki eden olaylar, nedenleri ve sonuçları konuşuldu.

Yerli kültürümüzün unutulmaması ve yaşatılabilmesi için yapılması gerekenlerin anlatıldığı konferansa katılımcılar oldukça yoğun ilgi gösterirken, soru ve görüşleri ile de katkı sağladılar. Son derece samimi bir ortamda gerçekleştirilen konferanstan katılımcılar çok keyif aldıklarını belirttiler.

Trabzon Sürmene'li olan hocamız Sayın BAYRAKTARKATAL hemşehrileri ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Yayınlanma Tarihi : 20 Ağustos 2011

başkentin baş mahallesi
ortahisar
bekir gerçek
trabzon´dur yolumuz 4

1948 Kasımında Trabzon'da, Ortahisar Mahallesi Sarayatik Sokaktaki dede evinde dünyaya geldi. Gazipaşa İlkokulunda okudu. 1959 yılında Trabzon Lisesi orta kısmına başladı. Lise eğitimiyle birlikte altı yıl bu okula devam etti. Sarayatik Sokak, dede evi ve Trabzon Lisesi günlerini hep mutluluk dolu şans günleri olarak benimsemiştir.

İlkokuldan itibaren resim yapmayı sevdi. Resim ve tabela atölyelerine uğrar oldu. Lise bittiğinde resim ve görsel sanatlara ilgisi daha da artmıştı. Mimar olmak istiyordu. Karadeniz Teknik Üniversitesinde mimarlık eğitimine başladı.

Lise günlerinden itibaren; Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Türk - Alman Dostluk Cemiyeti çatıları altında kurdukları çeşitli gruplarda bateri çaldı. Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyetinde, Ahmet Selim Teymur'un Türk Musıkisi Nazariyatı derslerine devam etti.

1972 yılında mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra; 1967 yılında çalışmaya başladığı proje bürosuna devam etti. 1974-1984 yılları arasında Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğünde proje bürosunda çalıştı. 1984-1986 yılları arasında Trabzon Belediyesi Etüd-Proje biriminin kuruluşunda bulundu. 1986 yılında devlet memurluğundan ayrıldı. Tekrar serbest projecilik günleri başladı. Halen kendi bürosunda aynı işi yapmaktadır.

Mezuniyetinden sonra Mimarlar Odası Trabzon Temsilciliğini yürüten Bekir Gerçek, 1986 yılından sonra Mimarlar Odası Trabzon Şubesi yönetim kurullarında otuz altı yıl yöneticilik yapmıştır.

Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti, ADD Trabzon Şubesi, Trabzon Çevre Meclisi yönetici olarak görev aldığı diğer kuruluşlardır.

1996 yılından beri Çekül Vakfı Bölge Temsilciliği görevini sürdürmektedir.

1991 yılında Cevher Hanımla evlendi. Ece ve Gülce adlı ikiz kızları var.

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011

TRABZON KÜLTÜRDE, SANATTA VE SPORDA
AVRUPA´YA AÇILAN KAPI

Mustafa Demir Taka Gazetesi 23 Temmuz 2011"Olimpiyat Günleri" adı altında yapılan sanat etkinlikleri mehterle başladı.

Trabzon hazır, 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın hazırlıkları bitti ve oyunların başlamasına saatler kaldı. Hazırlıklarını tamamlayan Trabzon kenti oyunların başlamasını bekliyor. Tüm dünyanın yakından takip edeceği bu olimpiyatları en iyi şekilde değerlendirmek isteyen Trabzon kenti, kültürünü, sanatını, geçmişini anlatmak ve aktarmak için "Olimpiyat Günleri" açılışını gerçekleştirdi.

Trabzon'un sanatını, kültürünü, geçmişini, sporunu dünyaya tanıtacak açılış Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirildi. Açılışa Spor eski Bakanı Ak Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Prof.Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta ve pek çok davetli katıldı.

Sürmene Belediyesi'ne bağlı horon ekiplerinin horonu eşliğinde başlayan açılış Trabzon Mehter Takımı'nın şovuyla devam etti. Mehter Takımının muhteşem şovu kimi izleyenleri duygulandırırken kimi izleyenleri ise coşturdu. Daha sonra açılış için açıklamalarda bulunan Trabzon Belediye Başkanı Prof.Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu şöyle dedi: "Trabzon sanat, spor ve kültürün başkentidir. Gerçekleştireceğimiz bu olimpiyatlarla sporun başkenti olduğumuzu; sergimizde ise kültür ve sanatın başkenti olduğumuzu göstereceğiz. 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları tüm Türkiye'ye hayırlı olsun"

AVRUPAYA AÇILAN KAPI
Avrupa Gençlik Olimpiyatları'nın sadece bir olimpiyat olmadığını aynı zamanda Trabzon'un kültür ve sanatının dünyaya açılacağı bir kapı olduğunu belirten Trabzon Valisi Recep Kızılcık, "Trabzon'un spor, sanat ve kültür etkinliklerimizin zenginliğini, geçmişini ve genişliğini bu açılışla göreceğiz. Bu açılışta emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Trabzon'u dünyaya tanıtacak bir organizasyon olacak" dedi.

TOPLUMU GELİŞTİRİYOR
Faruk Nafiz Özak, "Her gün bir etkinlik var, horon, kolbastı, kemençe gibi etkinlikler toplumun barışıp gelişmesine katkı sağlıyor. Bu 'Olimpiyat Günleri' açılışında Trabzon'un geçmişinden geleceğine küçük bir kesit göreceksiniz ve Trabzon'u görmüş olacaksınız. Pazar günü ise tüm dünya Trabzon'u tanıyacak" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma Tarihi : 2 Ağustos 2011

Doğadan Kareler Vakıf Salonunda
Hürriyet Gazetesi Ankara Eki 31 Mayıs 2011

Trabzon Vakfı Fotoğrafçılık Kulübü üyeleri, hocaları ödüllü doğa fotoğrafçısı Zeki Güven eğitimindeki çalışmalarını,

Yaşamdan ve Doğadan Kareler adlı sergiyle Vakıf salonunda Başkentlilerin beğenisine sunuyor. Katılım belgelerini Trabzon Vakfı ve Derneği Başkanlarından alan katılımcılar, düzenlenen kokteylde bir araya geldi.

Sergi, 7 Haziran'a kadar Vakfın salonunda Başkentlilerle buluşacak.

Yayınlanma Tarihi : 31 Mayıs 2011