Son Güncelleme: 8 Mayıs 2025 17:19:41
TRABZON KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ HAKKINDA

Yaşamımızı sürdürdüğümüz Ankara'da, çok geniş bir hemşeri kitlesinin bulunduğunu gözlemleyen duyarlı kişiler 1976 yılında bir araya gelerek, sayıca çok olan ama bir araya gelemeyen Trabzonluları, hiçbir ayırım gözetmeksizin bir çatı altında toplamayı başarmak amacıyla bir çalışma başlattılar. Sonuçta bu amaçla kurulacak bir derneğin yararına inandılar ve "Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği"ni kurdular.

Dernek, 1978 yılından bu yana İnkılap Sokak No:18/10 Kızılay-ANKARA adresinde çalışmalarını sürdürmektedir. Amaç, Ankara'da yaşayan tüm Trabzonlulara doğup büyüdüğümüz ilimizin tarihini, sanatını, kültürünü ve folklorunu tanıtarak gelecek kuşaklara aktarmak, kalıcılığını sağlamaktır.

Kısıtlı mali kaynaklarla kurulan derneğimiz, yıllar geçtikçe tüm hemşehrilerimizle kucaklaşmayı başarmıştır. Ayrıca derneğimiz Trabzon'dan herhangi bir nedenle Ankara'ya gelen hemşehrilerimizin sorunlarını gidermeye çalışan bir kurum haline gelmiştir. Bu hizmet yoğunluğunu artırarak bugün de devam etmektedir.

Bu amaçlarla kurulan derneğimizin en önemli çalışmalarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Tarihimizi, sanatımızı, kültürümüzü ve folklorumuzu tanıtıp, sosyal dayanışmamızı en yüksek düzeye çıkarmaktır.
  2. Kuruluş tarihinden bugüne kadar geleneksel olarak 24 Şubat tarihinde, tüm hemşerilerimizin katılımıyla "Trabzon Balosu"nu gerçekleştirmektir.
  3. Her yıl, senede bir gün aralık ayı içerisinde sadece bayan hemşerilerimizin katkı ve katılımları ile dernek lokalinde "Hamsi Günü" düzenlemektedir.
  4. Zaman zaman çevredeki tarihi ve kültürel yerlere geziler düzenlenmektedir.
  5. Türkiye'nin ve Trabzon'un gündeminde olan önemli olayların uzman kişileri tarafından söyleşiler düzenlenmektedir.
  6. Derneğimizin kurucu ve üyeleri, 1986 yılında dernek tüzüğü ile, geniş kapsamlı çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla "Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı"nı kurmuştur. Bu tarihten itibaren vakıf ve dernek her türlü faaliyeti birlikte daha da çeşitlendirerek ve geliştirerek, geniş hemşeri kitlesine taşımaya başlamıştır.
  7. Vakıf ve dernek 1987 yılından 2002 yılına kadar Trabzon'un tarihini, kültürünü ve görsel yanını ön plana çıkaran "TRABZON" dergisini çıkarmıştır.
  8. Aylık söyleşileri vakıf- dernek birlikte yapmaya devam etmektedir. Trabzon Vakfı 1991 yılından bugüne kadar, yüksek öğrenime devam eden Trabzon kökenli üniversite öğrencilerinden 225'ine karşılıksız burs vermiştir. Bu bursların bir kısmı Merhum Yusuf Bayram tarafından vakfımıza bağışlanan dükkanın kira geliri ile karşılanmaktadır.
  9. Ayrıca Trabzon Maçka İlçesi'nin Çatak Mevkii'nde meydana gelen sel felaketi sonrasında, Türkiye çapında yardım kampanyası başlatarak, mağdur yakınlarına yardımda bulunulmuş ve oldukça başarılı olunmuştur.
  10. Trabzon Belediyesi'nin bir ambulansının tıbbi donanımı yapılmıştır.
  11. Trabzonspor'a mali kaynak temin amacıyla yardım kampanyası başlatılıp, maddi destek sağlanmıştır.
  12. Trabzon Valiliği'ne, orta dereceli okullara dağıtılması amacıyla ders araç gereci ve nakit yardımı yapılmıştır.
  13. Ekonomik açıdan Birleşmiş Milletler Küçük Ölçekli Projeler kapsamında "Trabzon Kıyı Yönetimi" araştırmasını yayınlamıştır.
  14. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1866 yılından itibaren yayınlamaya başlayıp, 1918yılına kadar devam eden 527 cilt vilayet salnamesi 22 cildi ve 5754 sayfası "Trabzon Vilayeti Salnamesi"dir. 1869 yılında başlayan Trabzon Salnamelerinin ilgi alanları Samsun-Ordu-Giresun- Trabzon-Gümüşhane-Rize- Artvin ve Batum yöreleridir. Salnameler, bu vilayetlerin yerleşim yerleri, kurum ve kuruluşları, bürokrasisi, belediyeleri, toplumsal ve kültürel yapısı, ekonomik ve ticari yapısı hakkında ayrıntılı bir biçimde istatistik bilgiyi içermektedir. Salnamelerin 22 cildinin basımı tamamlanmış bulunmaktadır.
  15. 2004 yılına kadar Necatibey Caddesi adresinde bulunan Vakfımız, 2004 yılından itibaren İnkılap Sokak No:18/14 Kızılay-ANKARA adresinde yeni bir daire satın alarak derneğimiz ile aynı binada çalışmalarını birlikte sürdürmektedirler.
  16. 21-24 Şubat 2007 tarihleri arasında, Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde ilki gerçekleştirilen "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri-1" bakanların, milletvekillerinin, bürokratların, yöremizin belediye başkanlarının, Ankara'daki sivil toplum örgütlerinin katkı ve katılımları ile devam etmiş, 2009 yılında üçüncüsü gerçekleştirilmiş, Trabzon'un kültürel ve sanatsal değerleri tanıtılmıştır.
Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2009
Trabzon Vakfı Hakkında

Trabzon Vakfı Kuruluşu
12 Aralık 1986 — Sayı : 19309 Resmi Gazete Sayfa : 63

KURULUŞU

Trabzon İli ve İlçeleri, Eğitim- Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı; 1976 yılında Ankara'da kurulan ve halen çalışmalarına devam etmekte olan Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği'nin bir kısım üyelerinin de içinde bulunduğu, Trabzon nüfusuna kayıtlı 68 kişi tarafından, 1986 yılında Ankara'da kurulmuştur.

AMAÇLAR

  1. Trabzon yöresi halk oyunlarının ve halk türkülerinin yaşamasını, gelişmesini sağlamak, yöre geleneklerini sürdürmek.

  2. Kurtuluş ve anma günleri ile ilgili olarak radyo ve televizyon programları yapmak, balo, konser, gösteri, festival ve gezi programları düzenlemek, düzenlenmiş olan programlara katılmak.

  3. Yörenin geleneklerini sürdürmek üzere toplantı ve programlar düzenlemek, düzenlenmiş olan toplantı ve programlara katılmak.

  4. Yörenin tarihi ve turistik değerlerini tanıtmak, sergiler açmak, işletilmesini sağlamak ve yardımcı olmak kaydı ile her türlü sosyal kültürel faaliyetlerde bulunmak. Vakıf gelirlerini artırmak amacı ile ilgili ticari işletme kurmak, kurulmuş olanlara katılmak.

  5. Trabzon ve Trabzonlularla ilgili olarak spor, eğitim, kültür ve sağlık faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere:

    • Genç ve yetenekli sporculara her türlü desteği sağlamak.

    • Özellikle yoksul ve yetenekli öğrencileri okutmak, korumak, burs vermek,okul ve benzeri tesisler yapmak.

    • Çeşitli kültür çalışmalarını teşvik etmek ve destek sağlamak.

    • Hastane, sağlık merkezi,dispanser gibi sağlık kurumları yaptırmak, kurmak, kuruluşlarına yardımcı olmak.

  6. Vakıf amaçlarına uygun ekonomik, sosyal, kültürel ihtiyaçları karşılamak ve yardımlaşmayı sağlamak amacı ile konut, kreş, eğitim ve öğretim faaliyetlerine yönelik çalışmaları yapmak veya desteklemek. Hastalık, ölüm, sakatlık, fakirlik ve yoksulluk gibi durumlarda yardım yapılabilmesi için sandık ve benzeri organları oluşturmak. Düğün, nişan, ölüm gibi hallerde üyeler arasında sürekli haberleşmeyi sağlamak.

  7. Vakfa gelir temin edilmesi ve vakfın amaçlarının gerçekleştirilmesi amacıyla, diğer faaliyetlerde bulunmak: Vakıf; gayrımenkul alabilir, inşa ettirebilir, satabilir, devlet - şirket tahvilleri veya hisse senetleri, hazine bonoları vb. menkul kıymetleri alabilir ve satabilir, holdinglere limited, anonim şirketlere iştirak edebilir, kendi bünyesinde şirketler ve işletmeler kurabilir, sigorta acenteliği vb. acentelikler, bayilikler ile ithalat, ihracat ve ticari mümessillik, taahhüt ve komisyon işleri de yapabilir. Gerekli gördüğü hallerde yardım komisyonları düzenler, bağış kabul eder.

Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2009

Devlet Bakanı Sayın Faruk Özak´a Kutlama

Trabzon Vakfı ile Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri, 9 Mayıs 2009 tarihinde, Trabzon milletvekili ve Devlet Bakanı Sayın Faruk Özak’ı ziyaret ederek, yeni görevini kutladılar.

Yayınlanma Tarihi : 30 Temmuz 2009
HER YÖNÜYLE TRABZON ETKİNLİKLERİ

2007 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz ve büyük beğeni toplayan “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri- I” in ardından, İkincisini Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde 2008 yılında gerçekleştirildi.

2009 yılında üçüncüsü düzenlenen etkinliğimiz, yerel ve ulusal basında günlerce yer alarak büyük ilgi gördü. Dört gün- dört gece kemençe çalınıp, horon oynanan “Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri- III” de:

28 işletme ve kuruluş sponsorluk yaptı. 82 Stantta 82 Kurum- kuruluş yer aldı. Plastik Sanatlar sergisinde onlarca ressamın tabloları sergilendi. Efsane Trabzonspor futbolcuları ve teknik kadrosu misafirimiz oldu.

Düzenlenen 7 panelde 41 panelist yer aldı. 6 söyleşi ve 2 Defile düzenlendi. 2 Şiir dinletisinde 11 şair yer aldı. 5 Konser verildi. 4 Belgesel program sunuldu. 2 Tiyatro grubu oyunlarını sergilediler.

Yöresel Mutfak Çadırı’nda 10 işletme yer aldı. 300’ün üstünde, panelist, sanatçı, yazar, gazeteci, folklor ekibi, öğrenci ağırlandı.

Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2009

Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül her yönüyle Karadeniz etkinlikleri öncesinde Taka gazetesi’nin sorularını cevapladı.

18 Şubat 2009
TrabzonVakfı ile birlikte Trabzon Kültür Derneği'nin Ankara'da ortaklaşa gerçekleştirdikleri 'Her yönüyle Trabzon' günlerinin hazırlıkları tamamlandı ve program netleşti. TAKA Gazetesi olarak her yıl fuarın gerçekleştirilmesinde büyük çaba harcayan Bilgin Aygül'e sorular yöneltiyoruz ve fuarın hazırlıklarını test edip programa ilişkin de okurları ve Karadenizlileri bilgilendiriyoruz. Bu yıl da bu sorumluluğu yerine getirmeyi ihmal etmedik. Biz sorduk, Siyasal Bilgiler fakültesi mezunu, Vakıf Başkanı Bilgin Aygül cevapladı:

TAKA: Sayın Bilgin Aygül, özgeçmişinizi bir kez daha okudum. Devreleriniz önemli bürokratlar. Siz, iş dünyasını ve sivil toplum örgütlerini tercih ettiniz, neden?

BİLGİN AYGÜL: Mülkiyeyi tercih eden öğrencilerin tümüne yakını bürokrat olmak için gelir. Zaten Mülkiye 1859 yılında üst düzey bürokrat yetiştirmek için kurulmuştur. Benim de idealim öğretim üyesi veya Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalışmaktı. Ancak, 1980 yılında İngiltere'den dönüşümde buna imkan bulamadım. İki yıl, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezi'nde çalıştıktan sonra kendi işimi kurdum.

78 kuşağı da 68 kuşağı gibi toplumsal olaylara çok duyarlıydı. Toplumsal devinimlerin içinde yer almak, ülke adına, yöre adına, insanlık adına bir şeyler üretmek, bir çaba içinde olmak benim de en büyük mutluluğumdur.

TAKA: Trabzon günleri etkinlikleri bu yıl da parlak olacak. Ziyaretçi katılımına ilişkin beklentiniz nedir?

BİLGİN AYGÜL: "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri" ne bu yıl, geçen yıl olduğu gibi yine 150 bini aşkın ziyaretçinin katılımını bekliyoruz. Gerçi bu yıl seçim ve kriz nedeniyle çok tereddüt geçirdik, etkinlikleri erteleme konusunda, ancak o kadar çok hemşerimizden etkinliklerin yapılması yönünde talep geldi ki, biz de büyük bir heyecanla, aynı tarihte gerçekleştirmeyi hedefledik.

TAKA: Geçen yıl etkinliklerde Trabzonspor, katılımcıların en çok dertlendiği konuydu. Bu yıl Trabzonspor iyi yolda. Şampiyonluk yolundaki Trabzonspor'a etkinlik mekanında özel bir yer ayrılacak mı?

BİLGİN AYGÜL: Trabzon ile Trabzonspor adeta bütünleşmiştir. Herhalde dünyada çok az kent vardır ki yaşayanların tamamı aynı takımı tutsun ve bu kadar başarılı olsun. Bu yıl Trabzonspor'dan her taraftar gibi biz de şampiyonluk bekliyoruz. Etkinliklerimizde hem iç alanda yer verdiğimiz stand ile hem de dış alanda kendi TIR'ın da Trabzonspor ürünleri satışa sunulacak. Ayrıca 24 Şubat günü Trabzonspor konulu bir panelde Trabzonspor Başkanımız Sayın Sadri Şener, Trabzonspor eski Genel Sekreteri Ali Özbak, Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Trabzonspor Eski Başkanı Özkan Sümer, TSYD Başkanı İhsan Öksüzoğlu ve spor yazarı Zeki Çol bizlerle olacaklar. Etkinliklerimizde de her yer bordo-mavi olacak.

TAKA:Trabzonspor günleri yerel seçimin öncesine denk gelecek. Her siyasi görüşten insan katılıyor ve herkes "Ben arkada kalmayayım" diyor, zorlanıyor musunuz?

BİLGİN AYGÜL: Böyle bir sorunla karşılaşmadık. Hemşerilerimiz Trabzon'u tanıtma ve paylaşma konusunda çok hassas davranıyorlar. Tabii bu yıl, geçmiş yıllara göre belediyelerimiz daha özenle hazırlanıyorlar.

TAKA:Sayın Aygül, Trabzon'un 2004 sonrasında sarsılan imajını geçen yıl cilalamaya başladınız ve önemli mesafe alındı. Tatmin edici mi sizce?

BİLGİN AYGÜL: Gerçeği söylemek gerekirse, Trabzon'un imajının cilalanmasına gerek yok. Binlerce yıllık kent kültürünün tortusu yaşar bu kentte. O'nu anlamak ve korumak yeterli kanımca. Münferit olaylar ise Trabzon'a ve Trabzonlulara mal edilemez.

TAKA: Ana hatlarıyla programa ilişkin bilgi verir misiniz? Trabzon günlerinin en çarpıcı konusu ve konuğu kim olacak?

BİLGİN AYGÜL: Bu yıl yine mutfağımızdan Keşanımıza, kaşığımızdan bakırımıza, kemençemizden karayemişimize, Trabzonspor'umuzdan horonumuza, Uzungöl'ümüzden Sümela'mıza, belediyelerimizden limanlarımıza, üniversitelerimizden liselerimize, halk danslarımızdan yöresel giysi defilelerimize, plastik sanatlarımızdan el sanatlarımıza, müziğimizden söyleşilerimize, ürün showlarından, film gösterimlerine, edebiyatçılarımızdan tiyatrocularımıza kadar Trabzon'un tüm aktörleri bizlerle birlikte olacak. Yine açılışa Cumhurbaşkanımızı, Meclis Başkanımızı, Başbakanımızı, bakanlarımızı, siyasi parti genel başkanlarımızı, milletvekillerimizi, bürokratlarımızı, ordu mensubu hemşerilerimizi kısaca tüm hemşerilerimizi davet ettik. Konularımız ve katılımcılarımızın hepsi birbirinden değerli. Programı öğrenmek isteyenler www.trabzonvakfi.com adresinden bilgi alabilirler.

TAKA: Geçen yılki etkinliği izleyenlerin iki konuda sıkıntısı oldu. Giriş bölümü kalabalıktı ve ısıtma sorunu vardı. Bu yıl tedbir alındı mı, ziyaretçilerinizene söyleyeceksiniz?

BİLGİN AYGÜL: Maalesef, Ankara'da böyle bir etkinlik için uygun bir mekan yok. Girişteki yemek standlarına baca koyuyoruz. Umarız bu yıl kokuyu engellemiş olacağız. İçeride ise daha fazla ısıtıcı kullanacağız. Kalabalık konusunda ise yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok ne yazık ki. Çok büyük bir ziyaretçi yoğunluğuna karşın mekanın kapasitesi sınırlı.

TAKA: Siz, Trabzon Vakfı olarak kentin kültürel değerlerinin öne çıkması için büyük bir çaba harcıyorsunuz. Bu yıl odaklandığınız konular neler?

BİLGİN AYGÜL: Trabzon'un kültürel mirasına sahip çıkmak, vakıf olarak hedeflerimizden önde geleni. Trabzon Etkinlikleri ile de bu değerleri tüm topluma tanıtmayı ve paylaşmayı hedefliyoruz. Amacımız, içe dönük bir birliktelik duygusunu yaşamak değil, daha kapsamlı bir birliktelik duygusunu güçlendirmek ve yaşatmaktır. Tarih ve kültür mirasımızı hatırlamak, bunlara sahip çıkmak ve geleceğe taşımaktır.

Bu kapsamda yürüttüğümüz ve 1993 yılında çalışmalarına başladığımız Trabzon Vilayeti Salnamelerini, 22. cildini de bu ay itibariyle tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri" ile ise Trabzon'a ait olan, Trabzonlular'ın geçmişten bugüne getirdiği değerlerini yansıttığı tüm ürünleri, el sanatlarını, hizmet anlayışını, folklorunu, sanatını bir kez daha geniş kesimlerin ilgisine sunmak, ülkemizin önemli bir kentinin doğru bir biçimde bilinirliğini sağlamaktır. Bütünün parçalardan oluştuğu, parçaların anlamlı birlikteliğiyle güzel ve güçlü bir bütüne ulaşılabileceği bilinciyle, Trabzon'un Türkiyemiz için önemini bir kez daha ortaya koymaktır.

TAKA: Bayındırlık ve İskan Bakanı Özak, milletvekilleri ve bürokratlardan istenilen desteği bulabildiniz mi?

BİLGİN AYGÜL: Belediye Başkanımız, valimiz, bürokratlarımız, tüm hemşerilerimiz ilk günden beri destek oldular. Ayrıca belirtmem gerekir ki, Sayın Faruk Nafiz Özak olmasaydı, bu etkinliği yapmakta çok zorlanırdık. Etkinliğimize desteklerini esirgemeyen, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne, Trabzon Ticaret Borsası'na, Karadeniz İhracatçı Birlikleri'ne, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, belediyelerimize, tüm katılımcılarımıza, sponsorlarımıza, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne de ayrıca teşekkür borçluyuz.

TAKA:Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve dış politikasına ilişkin bir değerlendirme yapmanızda bir sakınca var mı?

BİLGİN AYGÜL: Trabzon Vakfı Başkanı kimliğimle bir yorum yapmak istemem. Ancak, borcu 500 milyar dolara yaklaşan bir ülkenin haftalık faizi de 1 milyar dolara yaklaştığını düşünürsek tehlikenin farkına varırız. Küreselleşmenin yarattığı sonuçlar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Barış ve işbirliği odaklı, daha dengeli bir dış politika bölgede güçlü bir Türkiye yaratabilir. Ekonomide ise planlı ve istihdama yatkın komşu ve çevre ülkelerle birlikte refahı artırmaya yönelik politikalar anlamlı olacaktır diye düşünüyorum.

TAKA: Hafta sonuna ilişkin son sözleriniz neler olacak?

BİLGİN AYGÜL: Şartlar ne olursa olsun, kar da olabilir, yağmur da, güzel bir hava da Trabzonluların birlik ve beraberliğini gösterme adına yaptığımız bu faaliyete herkesin katılmasını istiyoruz. Her yıl biraz daha farklı organizasyonlar yapmak istiyoruz. Etkinliğe katılanlar Trabzon, Karadeniz, Trabzon kültürünün kokusunu alacaklardır.

Yayınlanma Tarihi : 30 Temmuz 2009