Son Güncelleme: 26 Nisan 2025 23:44:56

Trabzon'un yetiştirdiği değerli Hanımefendilerden, Türkiye' nin ilk kadın Rektörlerinden, İstanbul Teknik Üniversitesi Eski Rektörü Prof.Dr. Gülsün SAĞLAMER, 3 Nisan 2013 Çarşamba günü Vakıf Merkezimizde Ahmet Yıldız Konferans Salonunda "Yüksek Öğretimdeki Kadın Akademisyenler" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Kadın Platformu Başkanımız Yüksel Aksu'nun açılış konuşması ardından, Vakfımızda Hemşehrileri ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Sağlamer, Türkiye'de, Avrupa'da ve Dünya genelinde Kadın Akademisyenlerin durumlarını değerlendirdi. Başkanlığını kendisinin yaptığı "Cam Tavanın Ötesindeki Kadın Akademisyenler: Kazanımlar, Engeller, Fırsatlar" başlığıyla düzenlenen Avrupalı Kadın Rektörler Toplantısı, ile Dünyanın dört bir yanından gelen Kadın Rektörler toplantısından notlar ve görüntüleri söyleşiye katılanlarla paylaştı.

Vakıf Başkanımız Bilgin AYGÜL'de Prof.Dr. Gülsün Sağlamer'i Vakfımızda ağırlamaktan ötürü mutluluk ve gurur duyduklarını belirterek kendisine teşekkür etti.

Biz de söyleşiye büyük ilgi gösteren özellikle bayan hemşehrilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yayınlanma Tarihi : 4 Nisan 2013

Trabzonumuzun yetiştirdiği değerlerden
Prof.Dr. Gülsün SAĞLAMER 3 Nisan Çarşamba günü Saat:14:00´de Vakıf Merkezimizde bizlerle olacaktır.
Prof.Dr. Gülsün SAĞLAMER´in konuşmacı olduğu "Yüksek Öğretimdeki Kadınlarımız" konulu söyleşiyi onurlandırmanızı dileriz.

Gülsün Sağlamer, 1945 yılında Trabzon'da doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimlerini Trabzon'da tamamladıktan sonra 1962 yılında girdiği İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden 1967 yılında Y.Müh.Mimar olarak mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesinde 1973 yılında "Doktor", 1978 yılında "Doçent", 1988 yılında "Profesör" unvanlarını aldı. Halen Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi olan Gülsün Sağlamer, 1992-1995 yıllan arasında Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı. 1996-2000 ve 2000-2004 yıllarında iki dönem rektörlük görevi yaptı. Önemli araştırma alanları; Bilgisayar Destekli Mimari Tasarım, Tasarımın Mantıksal Modelleri, Parametrik Tasarım Süreçlerinin Simulasyonu, Konut Problemi, Gecekondular, Konutlarda Morfolojik Analiz olarak sıralanabilir.

Ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanmış çok sayıda bildiri ve makalesi bulunan Gülsün Sağlamer CIB, IAPS, ENHR, EIAE, EAAE, ATAS gibi uluslararası mesleki örgütlerin üyesidir. 1990-1994 yılları arasında TÜBİTAK, İNTAG Yürütme Kurulu üyesi olarak çalışmıştır. İTÜ'de 1998-2002 yılları arasında faaliyet gösteren TÜBİTAK Konut Araştırmaları Ünitesi'nin başkanlığını yapmıştır. Halen İTÜ de Mühendislikte İleri Teknolojiler , Konut Araştırma ve Eğitim Merkezlerinin Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

Gülsün Sağlamer, 1975-1976 yıllarında Cambridge Üniversitesi "Martin Centre'de araştırmacı olarak çalışmış, 1987 ve 1991 yıllarında aynı merkezde British Council desteği ile kısa süreli çalışmalar yapmıştır.

Avrupa Birliği MedCampus programı çerçevesinde uluslararası bir projeyi Newcastle Üniversitesi, Queens University of Belfast, Technion Israel ve University College Dublin ile 1994-1995 yıllarında yürüten ve koordine eden Gülsün Sağlamer, 1993-1995 akademik yıllarında İrlanda'da Queens University of Belfast'a "Visiting Professor" olarak davet edilmiştir. 1999-2003 yılları arasında aynı üniversiteye "External Examiner" olarak 4 yıllık süre ile davet edilen Gülsün Sağlamer, Rektör bulunduğu süre içinde yüksek öğretim ile ilgili uluslararası birçok toplantıda ülkemizi temsil etmiş ve bildiriler sunmuştur.

Birçok Mimarlık ve Mühendislik yarışmalarında jüri üyeliği yapmış olan Gülsün Sağlamer, Aydın Kuşadası Uygulama Oteli Mimari proje yarışmasında grubu ile birincilik almış, Y.Mimar Meltem Aksoy ile tasarlayarak gerçekleştirdiği en son tasarımı olan ÎTÜ Dr. Sedat Üründül Anaokulu, 1999 yılı Koleksiyon Mimarlık Yarışmasında ve 2000 yılı OECD, 2. Eğitim Yapılan Yarışmasında ödül almıştır.

İTÜ ve ENHR (European Netwok for Housing Research) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Housing for the Urban Poor" adlı sempozyum (1991) ile İTÜ ve Carnegie-Mellon Üniversitesi tarafından İTÜ'de düzenlenen "International Symposium on Descriptive Models of Design" adlı sempozyumun organizasyonu eşbaşkanı (1996), İTÜ ve IGIP işbirliği ile İTÜ'de düzenlenen "Engineering Education in The Third Millenium" adlı sempozyumun (1999) ve ITU-IAHS International Conference on the Kocaeli Earthquake adlı deprem konferansının (1999) Organizasyon Komitesi eşbaşkanı olarak görev almıştır. Birçok uluslararası bilimsel toplantının organizasyonunda ve bilimsel komitelerde de görev alan Gülsün Sağlamer, birçok uluslararası toplantıya davetli konuşmacı olarak katılmıştır.

10 Doktora, 25 Yüksek Lisans tezi yürütmüş olan Gülsün Sağlamer'in 10 adet tamamlanmış araştırma projesi, Bilgisayar Destekli Mimari Tasarım konusunda iki Türkçe kitabı mevcuttur. 4 Türkçe, 17 uluslarararası hakemli dergilerde yayınlamış ingilizce makalesi, 20 nin üzerinde Türkçe, 70 in üzerinde Bildiri kitaplarında basılmış ingilizce bildirisi vardır.

Gülsün Sağlamer, 1996 yılından beri Rektör olarak yüksek öğretim ve küreselleşme, üniversitelerin yeniden yapılanması, akreditasyon konularında uluslararası düzeyde çok sayıda konferans vermiştir. ATAS, ATC, CESAER, TIME, RMEI, EAIE, CUM, IGIP, OECD/IMHE, IAU, IAUP, EUA gibi Uluslararası kuruluşların toplantılarında yüksek öğretimle ilgili birçok bildiri sunmuştur. 3 adet Uluslararası Bildiri kitabının editörüdür. Halen "International Journal for Housing Science and Its Applications" ve "Open House International" dergilerinin editörler kurulu üyesidir. Birçok ulusal ve uluslararası jüride görev alan Gülsün Sağlamer, UNESCO tarafından düzenlenen 'Mondialogo Engineering Award' 2005 jürisinde görev almıştır.

Gülsün Sağlamer'e 2000 yılında Ottowa Carleton Üniversitesi ve 2002 yılında Romanya Bala Mare Üniversitesi tarafından Fahri Doktor unvanı tevcih edilmiştir. Kendisi 2002 yılından beri International Association of University Presidents (Uluslararası Üniversite Rektörleri Birliği) nin Yönetim Kurulu üyeliğini, 2004 yılından beri CMU (Alcdemz Üniversiteler Birliği) nin Başkan yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.

1996-2004 yıllarında İTÜ Rektörü olarak görev yapan Gülsün Sağlamer 31 Mart 2005 tarihinde European Universities Association (Avrupa Üniversiteler Birliği) ne Avrupa Birliği Üniversitelerinin oylarıyla 4 yıllık bir süre için Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilmiştir. Gülsün Sağlamer 8 üyeden oluşan EUA Yönetim Kurulu'nun ilk Türk üyesidir.

Gülsün Sağlamer, 2006 yılında "American Institute of Arçhitects"e Şeref üyesi olarak seçilmiş ve Avrupa'nın Mühendislik Eğitiminin önemli kuruluşlarından olan SEFI tarafından mühendislik eğitimine yaptığı katkılardan dolayı kendisine "Leonardo Da Vinci" Altın Madalyası tevcih edilmiştir.

Yayınlanma Tarihi : 28 Mart 2013
HER YÖNÜYLE
TRABZON ETKİNLİKLERİ-7
21-24 ŞUBAT 2013
Yayınlanma Tarihi : 23 Mart 2013