Son Güncelleme: 16 Nisan 2025 16:38:13

Beşincisi düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"nde (19-22 Şubat 2011) Trabzon Vakfı Kadın Platformu 1920 yılından 1960 yılına kadar "Trabzon Kadınının Yıllara Göre Giyinişi"ni gösteren bir fotoğraf sergisi açtı. Sergi tüm standlar içinde en çok ilgiyi toplayan yerdi.

Tüm Ankara'daki Trabzonlular tarafından zevkle ve geçmişi yadederek gezildi. Geçmişteki nine, teyze, anne, kızkardeş fotoğraflarını görmek onları hem heyecanlandırdı hem duygulandırdı.

Yayınlanma Tarihi : 5 Mart 2011

Show TV'de yayınlanan YETENEK SİZSİNİZ TÜRKİYE
programında yarışmacı olan
KUZEYİN UŞAKLARI HALKOYUNLARI TOPLULUĞU Finalde.

Vakfımız tarafından 5.si düzenlenen Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'nde ve Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yılı münasebetiyle düzenlenen Geleneksel Trabzon Kurtuluş Balosu'nda yaptıkları horon sunumlarıyla tüm davetlileri büyülediler.

Kuzeyin Uşaklarına 19 Mart 2011 Cumartesi akşamı Show TV'de yapılacak olan Final yarışmasında başarılar diliyoruz.

Yarışmayı izlemenizi ve SMS'lerle desteklerinizi bekliyoruz.

Yayınlanma Tarihi : 1 Mart 2011

Trabzonlular Tarihiyle Yaşar

20 Şubat 2011
Trabzon Etkinliklerini Mimarı Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül Taka Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf TURGUT'un sorularını yanıtladı.

Biz farklı insanlarız "Dünyanın neresinde olursak olalım bir hemşehrimizi görünce, bize ait bir şeyi yaşayınca hemen Trabzon'a döneriz. Trabzonspor'dan Trabzon'un değerlerine, ilk aşklarımızdan Ganita'ya, yaylalardan mahalle sohbetlerine başlarız."

Büyük desteği var "Sayın Bakan Özak mahallemizden çok sevdiğim ve saydığım bir abim. En az benim kadar Trabzon sevdalısı. Projeyi ilk paylaştığım dakikadan itibaren büyük bir heyecanla sahip çıktı. O olmasaydı bu proje yaşama geçmez ve diğer illere örnek oluşturmazdı."

Mısırlı dostun sözleri "Mısır'lı bir dostum geçen sene etkinliği gezdikten sonra bana sizin kentinize bağlılığınız nasıl bir tutku diye sorunca, kendisini yazın 2 gün Trabzon'a davet ettim, öyle heyecanlandı ki Mısır'da Trabzon'la ilgili araştırmalar yapmaya başladı ve Kahire'de Lazoğlu Meydanının tarihini yazdı."

Tam 5 yıl oldu. Trabzon Vakfı Başkanı olduğunda ben farklı bir şey yapmalıyım demişti Bilgin Aygül. Bunu da başardı. Trabzon'u Ankara'ya taşıdı. Hem de öyle bir taşıdı ki, kültürüyle, tarihiyle, gelenekleriyle, görenekleriyle ve üretip-tükettikleriyle. Trabzonluların bu etkinliğini gezen Başbakan Tayyip Erdoğan etkilenmiş ve "Rize'de benzer bir organizasyon yapmalı" diyerek örnek göstermişti. Şimdi Trabzon arkada 5 yıl bıraktı ve her yıl biraz daha farklı bir etkinlik ortaya çıktı. İşte 2011 yılının "Her yönüyle Trabzon etkinliği" ve Bilgin Aygül'ün sorularımıza cevapları:

TAKA: Sayın Başkan, bu yıl 5'nci yapılacak olan "Her yönüyle Trabzon etkinlikleri" Kent kültürüne katkı sağlıyor mu?

BİLGİN AYGÜL: "Her Yönüyle Trabzon" etkinliklerinin kent kültürüne anlamlı bir katkı sağladığını düşünüyoruz. Aksi takdirde kendimizi, projemizi inkar etmiş sayılırız. Kent kültürünün önemli aktörleri etkinlikte yer alıyor. Bu aktörlerin, eserlerinin paylaşılması, tartışılması, yaşanması ile dinamik bir süreç yaşanıyor. Trabzonlu'lar da, Lübnan'lılar gibi nüfusunun üç mislini kent dışında yaşatıyor. Bizler gurbette yaşıyan Trabzonlular kentimize bir başka bağlıyız. Dünyanın neresinde olursak olalım bir hemşehrimizi görünce, bize ait bir şeyi yaşayınca hemen Trabzon'a döneriz. Trabzonspor'dan Trabzon'un delilerine, ilk aşklarımızdan Ganita'ya, yaylalardan mahalle sohbetlerine başlarız. Şair Ömer Kayaoğlu'nun dizelerinde dediği gibi;

Kimisi yer ayırtmış akşam otobüsünde
Kimisi de uçakla ulaşmak hevesinde
Ben aniden giderim Trabzon'a hemşerim
Bir horon seyrederken bir kemençe sesinde

Türkiye'nin çok farklı yörelerinden hemşerilerimiz Trabzon sevdalıları buluşuyor, Trabzon'u yaşıyor her boyutuyla. Folklordan-konsere, söyleşiden-şiire, kuymaktan-hamsiye, kazaz sanatından keşana, resimden-seramiğe, karikatürden-sinemaya, tarih, kültür, sanat, doğa, ekonomi, spor insanları buluşuyor.

TAKA: 19-22 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılacak olan etkinliklerin daha farklı(yerleşim-hijyen) olacağı söyleniyor. Bununla ilgili bilgi verimisiniz?

BİLGİN AYGÜL: Bu yıl 1200 m2'lik bir çadırda lokantalarımız yöremiz tatlarını sunacaklar. Duman kokusunu engellemek için önlemler aldık. Bulaşık yıkamak için dışarıda bir mekan oluşturduk. Ayrıca 1000 m2'lik bir çadırda yöremize ait gıda maddelerinin satışını yapacağız. Bu konuda da bu sene üretici olma şartı koyduk. Temizlik, fiyatlandırma ve kaliteye dikkat ediyoruz. Isınma sorununu çözmeye çalıştık ancak bu mevsimde Ankara'da hava koşulları malum, anlayışla karşılanacağımızı umuyoruz.

TAKA: Sayın Aygül, hayaliniz olduğunu söylediğiniz "Trabzon marketi kurma" fikrini hayata geçirmek için neler yapılmalı?

BİLGİN AYGÜL: Yöre Marketi kurma hayalimizi gerçekleştiremedik ancak bu proje gerçekleştirmek istediğimiz projelerden. Takdir edersiniz ki mekanlar insanlarla yaşıyor böyle bir işi yapacak insanın profesyonelliğinin yanı sıra bir heyecan, bir iddia taşıması gerekir.

Yöre Marketinde amacımız; Trabzon'la ilgili tüm kitapların, yöremize yönelik müzik, film, CD ve DVD'lerinin, Trabzon'da çıkan gazetelerin, dergilerin, fotografların yöremizden gelen yiyecek ve içeceklerin satıldığı içinde Trabzonspor Club mağazasının bulunduğu ve en önemlisi Trabzon turizm bürosu gibi çalışabilecek bir yapıyı oluşturmaktır.

Ankara'da yaşayan Trabzonluların önemli kısmının ilgi göstereceğine inanıyoruz. Trabzon tereyağının, peynirinin, mısır ununun, helvasının, incirinin, karayemişinin hasretini çekmeyen Trabzonlu yoktur. Belki biraz pahalı olur ama Vakfın denetiminde bir yöre marketi önemli bir hizmet sunar.

TAKA: Babanız ve siz Trabzon kendine sevdalısınız, Trabzon salnamelerini yayınladınız Trabzon'a yönelik tarihi başka çalışmanız var mı?

BİLGİN AYGÜL: 1869-1904 yılları arasında yayınlanan Trabzon Salnamelerini dediğiniz gibi 2009'da tamamladık. Tarihçi Yazar Kudret Emiroğlu'nun eski Türkçeden çeviri yaptığı bir sayfa orjinali bir sayfa yeni Türkçe bastığımız 22 ciltlik eser önemli bir çalışmaydı. Ayrıca Karikatürcüler Derneği ile birlikte Adnan Taç ve Bülent Sümer'in hazırladığı "Karikatür de bir Ziya" kitabı da aynı yıl yayınlandı.

Geçen yıl Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak'ın hazırladığı 1869-2009 yıllarını kapsayan "Dünden Bugüne Trabzon Basını" 4 cilt halinde yine Vakfımız tarafından yayınlandı. 2011 yılında bastığımız ilk kitap, Şair Yaşar Miraç'ın hazırladığı 2006 yılında kaybettiğimiz Trabzon'un hukuk, siyaset, spor ve basın yaşamında önemli faaliyetlerde bulunmuş Şair Subutay Hikmet Karahasanoğlu'nun "Kitab-ı Hikmet" adındaki eserdir. İkinci kitabımız yine Kudret Emiroğlu'nun hazırladığı "Trabzon Salnameleri Dizini" olacaktır.

TAKA: Etkinliğin her yıl hamisi olan sayın Bakan Özak'la aranızda mükemmel bir diyalog var. Oysa siyasi tansdanslarınız farklı, bu dostluk nedir?

BİLGİN AYGÜL: Sayın Bakan, mahallemizden çok sevdiğim ve saydığım bir abim. En az benim kadar Trabzon sevdalısı. Projeyi ilk paylaştığım dakikadan itibaren büyük bir heyecanla sahip çıktı. O olmasaydı bu proje yaşama geçmez ve diğer illere örnek oluşturmazdı. Trabzon Derneği, Vakfı ve Trabzonspor bizim çok önem verdiğimiz ortak değerlerimiz.

TAKA: Başkanım, Ankara'da yapılan etkinlikle ilgili Türkiye'deki tüm Trabzonlular heyecan duyuyor. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

BİLGİN AYGÜL: Bu heyecan Yönetim olarak bizleri öylesine şekillendirdi ve mutlu etti ki her yıl beş ay önceden Türkiye'nin çok farklı yerlerinden ne zaman yapılacağı ve program soruluyor. Vakfın mailine gelen mesajları sizlerle paylaşmak o heyecanı anlatmak isterim. İstanbul'da ve Trabzon'da bu projeyi gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Belki bir yıl İstanbul ,bir yıl Ankara, bir yıl Trabzon olur. Mısır'lı bir dostum geçen sene etkinliği gezdikten sonra bana sizin kentinize bağlılığınız nasıl bir tutku diye sorunca, kendisini yazın iki gün Trabzon'a davet ettim, öyle heyecanlandı ki Mısır'da Trabzon'la ilgili araştırmalar yapmaya başladı ve Kahire'de Lazoğlu Meydanının tarihini yazdı. Sonuçta o da bir Trabzon sevdalısı oldu.

Bu şölen muhakkak ki bir tortu bırakıyor. Bir çok proje tartışılıyorken ilgililer tarafından paylaşılarak yaşama geçirilmeye çalışılıyor. Lobicilik faaliyetleri güçleniyor. Geçen yıllarda panellerde tartışılan ortak bir çok konu yaşama geçti bile. Sayın Valimiz Resim ve Heykel Müzesi için düğmeye bastı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Devlet Opera Balesini Trabzon'a getirmeye çalışıyor. Umarız ne amaçla yıkıldığını bilmediğimiz Sümer sineması da tekrar tarihi doku içinde bir yerde inşa edilebilir. Necdet Ergüney dostumuzun hayali gerçek olur.

TAKA: Horon-Kolbasti ve Trabzonspor yine etkinliğin olmazsa olmazı olacak. Peki Sürpriz var mı?

BİLGİN AYGÜL: Programımız yine zengin birbirinden değerli sanatçılarımız, konuşmacılarımız, sergilerimiz var. Her söyleşi, her konser, her dinleti, her sergi ayrı bir sürprizi içinde barındırıyor. Herkesi davet ediyorum

TAKA: Son 4 yıldır yapılan etkinlikler muhteşem oldu. Ancak ısınma sorunu bir türlü aşılamadı önlem alacak mısınız?

BİLGİN AYGÜL: Girişte de aktardım. Ankara'nın bu mevsimde hava koşulları malum, elimizden geldiğince çözmeye çalıştık. Ancak anlayış bekliyoruz. Bir çok yerde sokaklarda kışın festivaller yapılıyor biz de onlar gibi alışmalıyız.

TAKA: Sayın Aygül, Türkiye'deki hemşerilerinize neler söyleyeceksiniz?

BİLGİN AYGÜL: Hemşehrilerimizi ve Trabzon sevdalılarını etkinliklerimize davet ediyoruz. Şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu bir dizesinde "Trabzon deyince aklıma bir salkım kareymiş gelir" diyor. Onların da Trabzon deyince akıllarına geleni bulmalarını etkinlikten güzel şeylerin akıllarında kalmasını diliyoruz.

TAKA: Trabzonspor'da yöneticilik yaptınız, hem içeriyi gördünüz hem de rakipleri şampiyon olmamız zor mu?

BİLGİN AYGÜL: Trabzonspor çok iyi bir yolda Şenol Güneş'e ve Sadri Şener'e destek olup bu yıl , yılların özlemini gidermeliyiz. Özellikle yöre basınımızın ve taraftarlarımızın koşulları iyi değerlendirip bizde pek bulunmayan sabrımızı zorlamalarını diliyorum. Trabzonspor'un şampiyon olacağına yürekten inanıyorum.

TAŞKIRAN ve Çevre Köyleri Dayanışma Derneği

Yayınlanma Tarihi : 31 Temmuz 2011

Trabzon Lisesi Okul Tanıtım Ekibi 21 Şubat 2011

Yayınlanma Tarihi : 21 Şubat 2011
"Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"

Sondakika 20 Şubat 2011
Ankara'da Bu Yıl 5'incisi Gerçekleştirilen ve Hafta Sonu Dolayısıyla Binlerce Vatandaşın Adeta Akın Ettiği "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"Nde Yöresel Yemekler ve El Sanatları Büyük İlgi Görüyor.

Ankara'da bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen ve hafta sonu dolayısıyla binlerce vatandaşın adeta akın ettiği "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"nde yöresel yemekler ve el sanatları büyük ilgi görüyor.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) dün başlayan etkinlik kapsamında biner metrekare alanda kurulan iki ayrı çadırda, yöresel yemekler, el sanatları ve bölgenin doğal güzelliklerinin tanıtıldığı stantları Karadenizliler'in yanı sıra çok sayıda Başkentli ziyaret etti.

Yöresel ürünlerden satın alan vatandaşlar, yöresel kıyafetleriyle horon tepen halk oyunları ekiplerini de izleme fırsatı buldu. Etkinlikler sayesinde memleket hasretini bir nebze olsun gideren Karadenizliler zaman zaman yöresel oyunlara eşlik ettiler.

Vatandaşlar, Trabzonspor'un lisanslı ürünlerinin satıldığı stantlara ilgi gösterdiler.

Açtığı stantta kendi imalatı olan fındık ve ceviz kırma makinesi satan Yusuf Sağlam, "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"ne gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sağlam, kendi yaptığı fındık ve ceviz kırma makinesi hakkında "Piyasada bulunan ürünler fındıkları tek tek kırıyor. Bizim ürünümüz ise içine atılan çok sayıda fındığı bir anda kırıyor. Fındık kırma makinemizi 25 liradan satıyoruz" bilgisini verdi.

Trabzon'un el dokuması olan ve "Keşan" adı verilen örtüleri satan Trabzonlular da keşanların çok amaçlı kullanılabildiğini anlatarak, 5-10 liradan sattıkları ürünlere Ankaralılar'ın ilgi gösterdiğini söylediler.

Trabzon Çarşıbaşı'ndan gelerek AKM'de hediyelik eşya standı açan Ayla Saral ise vatandaşların daha çok yöresel kıyafetler giyen ve fındık taşıyan kadın, kemençe çalan erkek figürleri ile hamsi şeklindeki anahtarlıkları satın aldığını ifade etti.

22 Şubata kadar devam edecek etkinlikler kapsamında "Trabzon'da spor ve Trabzonspor", "Trabzon gündemi" konulu paneller, "Trabzonlu Genç Şairler",

"Trabzon'un Çağdaş Şiir Yüzleri" adlı şiir dinletileri, "Memleketi anlamak ve yazmak", "Doğu Karadeniz, tarih, kültür, insan", "Subutay Hikmet Karahasanoğlu" konulu söyleşiler gerçekleştirilecek. "Evliya Çelebi'den Günümüze Ulaşan Eserler", "Gözleri Anadolu'yu Gören Adam Bedri Rahmi Eyüpoğlu" adlı belgeseller gösterilecek, "Trabzon ve Kanuni" paneli gerçekleştirilecek, halk oyunları gösterileri yapılacak, konserler verilecek.

Geleneksel Trabzon Balosu ise 24 Şubat Perşembe günü Ankara Sheraton Otel'de yapılacak.

sondakika.com

Yayınlanma Tarihi : 21 Şubat 2011