1965 yılında Trabzon'un Araklı İlçesinde doğmuş olup, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Mezunudur.
1987 yılında kamu hizmetine başladı,
2000 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında işletmecilik yaptı.
2000 yılında Orman Bakanlığı merkez teşkilatında Avrupa Birliği mevzuat uyumlaştırması çalışmalarında görev aldı.
2003 yılında Çevre ve Orman Bakanlığının kuruluş çalışmalarında mevzuat hazırlama çalışmalarının içinde yer aldı ve halen aynı Bakanlıkta şube müdürü olarak görev yapmaktadır.
Fotoğrafa Üniversite yıllarında portre ve insan fotoğrafı çekerek başladı. Üniversiteden mezun olup kamu görevine başlayınca görevi gereği doğa fotoğrafçılığı ile yakından ilgilendi. 2000 yılında Ankara'ya gelince Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneğinde doğa fotoğrafı grubuyla çalışmalarını yürüttü. Bu atölye grubuyla birçok sergi gerçekleştirdi, seçici kurul üyeliklerinde bulundu ve halen bu gurupla çalışmalarını devam ettirmektedir.
Türkiye'deki çölleşmeyi ortaya koymak adına Çevre ve Orman Bakanlığı'nca düzenlenen çölleşme projenin organizesinde ve sergisinde aktif rol aldı ve yine aynı Bakanlıkta fotoğrafçılık eğitimi vermekte olup evli ve iki çocuk babasıdır.
Fuat Sancak - Taka Gazetesi 23 Ocak 2010
Trabzon'un bütün güzelliklerinin fotoğraflarının defalarca çekilip yayımlanmadığını kim söyleyebilir? Ya da bütün güzelliklerinin tanıtılmış olmadığını?
Bu tanıtım işini; Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, belediyeler, gazete, dergi ve televizyonlar, turizm firmaları ve şehrin en büyük markası Trabzonspor yıllardır profesyonel bir şekilde yapmaktadırlar. Tabi iş sadece tanıtmakla kalsaydı...
Bunca tanıtım çabasına karşın eksik kalan şeylerin olduğunu görülmektedir, ya da tanıtılandan önce istenmeyen olayların anımsandığı gibi... Şiddet ve suçla özdeşleştirilmemiz ve gerçek güzelliklerimizin, değerlerimizin göz ardı edilmesi başka nasıl açıklanabilir ki?
Bu nedenle diyorum ki; Tanıtılacak her güzelliğimizi tanıtalım ve kullanalım... Ama eksiklik nerde biliyor musunuz? Eksiklik; kendi gerçeğimizi, yaşantımızı, bizi Trabzonlu yapan orijinal özelliklerimizi aktarmaktan kaynaklanmaktadır.
Karadenizin dalgasını, takasını, hamsisini, kıvrak horonunu, mısır ekmeğinin kokusunu, tereyağını, karalahanasını, yağmurunu, sisini, azgın derelerini, yol vermez dağlarını, köylünün çilesini, yayla kültürünü... Trabzon'da yaşamanın hem bir ayrıcalık hem de yürek işi olduğunu anlatmamız gerekir... Bu da yetmez bunları bilmeyenlere sunmaktan öte yaşatmak gerektiğine inanıyorum.
Trabzon'u gazete, dergi ve televizyon ekranından tanıtmak görsel bir sunumdan ibarettir. Sunumu görenle, yaşayanlar arasında ki farkı kendi misafirlerimden iyi biliyorum. Hayret ve hayranlıkla karışık olağanüstü duyguları yaşadıklarını itiraf etmektedirler. Bu nedenle diyorum ki bizi anlamanın yolu... Yaşantımıza tanık olmak ve yaşanılanı yaşamakla mümkün olabilir.
İşte bu noktada Ankara'da, Atatürk Kültür Merkezinde dördüncüsü yapılacak olan "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri" organizasyonuna gelmek istiyorum. Bakan Faruk Nafiz Özak'ın önderliğinde, Trabzon Vakfı ile Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği'nin beraber organize ettiği bu etkinliği çok önemsiyorum...
Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yılı kutlamaları münasebetiyle düzenlenen etkinliklerde;
Tarihi, doğası, mutfağı, el sanatları, müziği, kemençesi, horonu, kolbastısı, şairleri, ressamları, devlet adamları, fıkraları, Trabzonspor'u ve bütün bunları yaratan coşkulu insanları ile Trabzon, bu yıl yine yüreğini Ankara'da açacak. Yüzyıllara dayanan bilgisini, birikimini Trabzon'u tanımak isteyenlerle, tanıyıp sevenlerle paylaşacak.
Dört gün sürecek etkinliklerde; Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Belediyeleri, Trabzon Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Birliği, firmalar ve okulların desteğiyle Trabzon'un tarihini ve kültürünü anlatan dinletiler, paneller, söyleşiler düzenlenecek, bilim adamları, düşünürler, sanatçılar, zanaatkarlar, sporcular bizlerle olacak.
Osmanlı İmparatorluğu'nda şehzadelerin yetiştirildiği önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan Trabzon'a ait 90 adet Ferman, Devlet arşivlerinden alınarak etkinlik süresince müze alanında sergilenecek.
Üst salonda ki, resim sergisinde Trabzonlu ressamlara ait tablolar yer alacak ve Trabzon' un Türk resim sanatına yaptığı değerli katkıları sizlerle paylaşılacak.
Ayrıca, fotoğraf sanatçılarının fotoğrafları ile sergilenen Trabzon'un tarihi ve mimari dokusu, hepimizde Trabzon'u görme özlemi yaratacak kadar etkili olacaktır.
Organizasyonda horon ve kolbastı oyunları, konserler, defileler, hiç durmadan devam ederken, Trabzonlu edebiyatçılar, düzenlenen imza günleri ile okurlarıyla buluşacak.
Geleneksel Trabzon el sanatlarından, telkari, Trabzon Hasır bilezik yapımı, kazaz işi, bakır dövme, kemençe yapımı, tahta kaşık ve keser yapımı, sürmene bıçağı, Keşan dokuma, el işi yorgan zanaatı bu değerlerimizi yaşatmaya çalışan ustaların uygulamaları ile gösteriye dönüşecek.
Alt salonlarda; kısa film gösterimleri, Trabzon Sanat Evi ve Trabzon Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen oyunlar bir başka sanat keyfi yaşatacak.
Dış alanda kurulan yayla pazarında; her gün Trabzon'dan getirilen, Trabzon ekmeği, tereyağı, mısır unu, karalahana, peynir, mısır, beton helva gibi yöresel yiyecekler satışa sunulacak.
Trabzon'un tanınmış lokantaları hazırladıkları Akçaabat Köfte, hamsili pilav, hamsi kuşu, kuymak, pide, karalahana yemekleri, mısır ekmeği- çorbası, döner, laz böreği, turşu kavurma, hamsi tuzlaması, balık yemekleri, kuzu pirzola, kuru fasulye-pilav, alabalık saç kavurma, kayana, ot tavaları, Hamsiköy sütlacı gibi yöresel yemeklerle Trabzon mutfağının rafine lezzetlerinin tanıtımını yapacaklar.
Bu yılki etkinlikler, 1976 yılından beri geleneksel hale gelen, görkemli 24 Şubat Trabzon Balosu ile Sheraton Ankara Otelin balo salonunda son bulacaktır.
Her yıl ortalama 300-400 bin kişinin ziyaret ettiği bu etkinliklerde kültürümüzü ve yaşantımızı anlatma anlamında paha biçilmez fırsatlar bulduğumuzu düşünüyorum ve emeği geçenlere şehir adına şükranlarımı sunuyorum. Trabzon'dan katılım anlamında Vakıf adına önemli çalışmalar yapan yönetim kurulu üyesi Hayrettin İmamoğlu'nu ve Burcu Ocak kardeşimi özellikle kutluyorum...
TARİHİN ÇİZGİLERİ BAKIRIN YÜZÜNDE SAKLI
Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Karadeniz Bölgesi, içerisinde birçok el sanatını da barındırıyor. Özellikle bakır işletmeciliği Cumhuriyet öncesi bu bölgede Türk ve Rum ustaları tarafından geliştirilmiştir. Hatta Yomra'nın Santa bölgesi o dönemlerde birçok kültür şehri olarak gösteriliyormuş ve bakırcılık oldukça ilerdeymiş.
İnsanlık Tarihi kadar eski olan meslekler arasında yer alan bakırcılığı Trabzon'da bakırcılar çarşısında bir zamanlar 33'den fazla işyeri bulunurken son zamanlarda bu mesleği sadece birkaç usta ayakta tutmaya çalışıyor.
Anadolu'da bakırcılığın bakırcılık gelişiminin çok çok eski tarihlere dayandığını, bakır cevher yataklarının eskiden beri işletildiğini doğrulamakta. Anadolu sanatında önemli bir yeri olan bakır süslemeye de çok elverişli bir madendir. Bakır; günlük kullanımda, mutfak gereçlerinde, takılar, miğferler, kapılar ve kapı süslemelerinde yapı unsuru olarak kullanılmaktadır. Bakır kap yapım teknikleri ise; dövme, dökme, sıvama (tornada çekme), preste basma olarak dört çeşitten oluşuyor.
Kaynak: İsmail ARKAN, ERKANLAR TİCARET
YİNE MUHTEŞEM OLACAK
Trabzon İçin Dağı Taşı dolaştılar
Taka Gazetesi 18 Ocak 2010 Pazartesi
Ankara'da yapılan Trabzon etkinliklerinin mimarlarından Hayrettin İmamoğlu ve Organizasyon Koordinatörü Burcu Ocak Trabzon'da 18 ilçede Belediye Başkanı ve Kaymakamlarla görüştüler. Ankara'da 21 ile 25 Şubat tarihleri arasında yapılacak olan Trabzon Günlerine bir ilçe hariç tümünün katılacağını ve stand açacağını söyleyen Trabzon Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin İmamoğlu, "Etkinliğin bu yılda yapılması için Devlet Bakanımız Sayın Faruk Özak beyden, Türkiye'nin dört bir yanından ve Avrupa'daki hemşehrilerimizden büyük baskı aldık. Trabzonlular Ankara'da biraraya geliyorlar ve muhteşem saatler geçiriyorlar. Hazırlığımızı önceden başlattık. Geçen yıl varolan aksaklıkların bu yıl yaşanmaması için de elimizden geleni yapıyoruz. Burcu kızımızla birlikte Trabzon'un her yanını dolaştık. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte programı netleştiriyoruz. Programda eksiğimiz olursa eleştiriye açığız. Lütfen bizi uyarın" dedi.
Fuat Sancak,Taka Gazetesi 16 Ocak 2010
Tarihi, doğası, kültürü ve insan kaynakları ile cennetten bir köşe olan Trabzon'un tanıtımı için çok önemli görevler yapan bir sivil toplum örgütünü ve değerli yöneticilerini bir yazı dizisi öncesi tanıtmak istedim...
Son birkaç yılda bizim dışımızda gelişen münferit olaylar nedeniyle bütün bir şehri mahkum etmeye çalışan anlayışa karşı olağanüstü bir mücadele örneği sergileyerek, harika çalışmalara imza atan bu sivil toplum örgütü her türlü saygı ve övgüyü fazlası ile hak etmektedir...
1976 yılında Ankara'da kurulmuş olan ve halen faaliyetlerine devam etmekte olan Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği'nin bir kısım üyelerinin de aralarında bulunduğu Trabzon nüfusuna kayıtlı 68 kişi tarafından 1986 yılında kurulan Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı, kısa adıyla Trabzon Vakfı'ndan bahsetmek istiyorum...
Kuruluş amaçları arasında; Trabzon yöresinin, tarihi ve turistik değerlerini tespit etmek, tanıtmak, işletilmesini sağlamak ve yardımcı olmak, Trabzon ve Trabzonlularla ilgili olarak spor, eğitim, kültür ve sağlık faaliyetlerini geliştirmek, Trabzon yöresi halk oyunlarının ve halk türkülerinin yaşamasını ve gelişmesini sağlamak ve yöre geleneklerini sürdürmek olan bu Vakıf, amaçlarının çok daha ötesinde mükemmel faaliyetlere imza atarak şehrimizin gurur kaynağımız olmaya devam etmektedir...
Gerek Ankara'da Trabzon'u yaşatmak, Ankara'da ki Trabzonluya hizmet etmek, gerekse Trabzon'un ihtiyaçlarını Ankara'dan temin etmek anlamında onlarca hizmeti gerçekleştiren bu güzide Vakfımızın en önemli faaliyeti, ilki 2007 yılında Ankara'da gerçekleştirilen ve bu yıl dördüncüsü 20-24 Şubat tarihinde yine Ankara'da, Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek olan "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri" organizasyonudur...
4 gün 4 gece devam eden ve yüz binlerce ziyaretçinin ağırlandığı bu organizasyonu bir sonra ki yazımda ayrıntısı ile yazacağım. Ama önce Trabzon'a büyük hizmetleri olan kahramanları size tanıtmak isterim...
Bilgin AYGÜL- Vakıf Başkanı: 1957 Trabzon doğumlu, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, İşadamı.
Prof. Dr. Kenan ARAZ- Başkan Vekili: 1944 Torul doğumlu. Başkent Üniversitesi Ağız, Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeliği ve Başkent Üniversitesi Senatosunda Fakülte Temsilcisi.
Murat BEKAR- Sekreter: 1944 Trabzon doğumlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu, Çanakkale Üniversitesi eski Personel Daire Başkanı, emekli.
Ali Kemal SANCAK- Muhasip: 1957 Köprübaşı/Trabzon doğumlu, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, bankacı, Ziraat Bankası Daire Başkanlığı görevine bulundu.
Prof. Dr. Ruşen KELEŞ- Üye: 1932 Trabzon doğumlu, A.Ü. SBF eski Dekanı. Japonya İmparatorluğu Onur Nişanı ve Abdi İPEKÇİ Barış Ödülü sahibi.
Yusuf HASANÇEBİ- Üye: 1948 Trabzon/Araklı doğumlu, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi mezunu, İller Bankası Teknik Müfettişliği görevinden emekli.
T. Murat BAHADIR- Üye: 1945 Trabzon/ Vakfıkebir doğumlu, Ankara İktisadi ve Ticari ilimler Akademisi mezunu, İller Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı görevinden emekli.
Selahattin ALİOĞLU- Üye: 1948 Trabzon/ Araklı doğumlu, Trabzon Lisesi mezunu, Köy Hizmetlerinden emekli. Trabzon Derneği Genel Başkanı.
Hayrettin İMAMOĞLU- Üye: 1944 Trabzon/ Köprübaşı doğumlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu, İller Bankası Daire Başkanlığı görevinden emekli.
Vakfın kuruluşundan bugüne büyük hizmetleri olan diğer kurucuların tümüne bu yazımda yer veremediğim için üzgünüm, hepsi Trabzon aşığı olan bu değerlerimiz gibi yukarıda isimleri geçen yönetim kurulu üyeleri; işlerini, güçlerini bırakıp maddi ve manevi bir çok fedakarlığa girerek şehrimizi temsil etmenin mücadelesini vermektedirler...
Onlara bu mücadelelerinde yardımcı olan herkese, son süreçte özellikle Bakanımız Faruk Nafiz ÖZAK beye Trabzon adına teşekkür etmek isterim...