21 Şubat 2008 tarihinde Ankara'da bu yıl ikincisi düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri", renkli görüntülere sahne oldu. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda Trabzonlu'nun katıldığı etkinliğin ilk gününde büyük izdiham yaşandı.
Ankara'da bu yıl ikincisi düzenlenen Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri, renkli görüntülere sahne oldu. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda Trabzonlu'nun katıldığı etkinliğin ilk gününde büyük izdiham yaşandı.
Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve 5 gün sürecek olan etkinliğin ilk gününe Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı Toptan, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Özak, Trabzonlu vekiller ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinliğe katılan Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Toptan, yöresel yemeklerin sergilendiğini standları gezdi. Başbakan Erdoğan, bir standdan sütlaç aldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Trabzon'un tarihi ile, kültürü ile, insanları ile Karadeniz'in ve Türkiye'nin incisi olduğunu söyledi.
Trabzon'un ne zaman gürleyeceğinin belli olduğunu söyleyen Erdoğan, 2001 yılında AK Parti teşkilatını kurarken Trabzon'a yaptığı geziyi hatırlattı. Kendisinin Menderes Haberleri'>Adnan Menderes'in konuştuğu balkondan halka hitap ettiğini belirten Erdoğan, o gün, 'Yeter, söz de karar da milletindir' dediğini anımsattı. Erdoğan, 2001 yılında Trabzon başta olmak üzere bütün illerde başlayan demokrasi ve refahın Türkiye'ye yayıldığını söyledi. Trabzon'un ekonomik, kültürel, ticari açıdan en köklü şehirlerden biri olduğunu belirten Erdoğan, göreve geldiklerinden bu yana Trabzon'u çok farklı ele almaya başladıklarını, Karadeniz'de hak ettiği yeri alması için yoğun çaba harcadıklarını ve harcamaya da devam edeceklerini ifade etti. Göreve geldiklerinde yüzde 30'u tamamlanabilen Karadeniz Sahil Yolu'nu bitirdiklerini belirten Erdoğan, hükümet olarak Trabzon'a yaptıkları hizmetleri anlattı. Trabzon'a yapılan yatırımı 6 kat artırdıklarını belirten Erdoğan, ilde 5 yıl içinde bin 700 konutu tamamladıklarını ve hak sahiplerine verdiklerini, şu anda 442 konutun inşaatının ve 2 bin 120 konutun ihale çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Trabzon'a biri 400 yataklı, diğeri 200 yataklı hastane, 2 ticaret merkezi, 2 cami ve 1 spor salonunu kazandıracaklarını belirten Erdoğan, Trabzon'da Hukuk Fakültesi kurulması kararını da aldıklarını kaydetti. İçme suyu ve yol çalışmalarının devam etttiğin belirten Erdoğan, Trabzon'a 30 bin tonunun üzerinde kömür dağıtıklarını söyledi. Erdoğan, "Biz bu hizmetleri götürmeye devam edeceğiz" dedi.
Trabzon Havaalanı'nın geliştirilmesi için çalışmalarının devam ettiğini belirten Erdoğan, uluslararası şirketlerin artık Trabzon'a yardım yapmaya başladığını ifade etti. Erdoğan, "İstanbul'un, Ankara'nın elit semtlerinde masa başında oturarak kimse bu şekilde yapılan hizmetleri anlayamaz" diye konuştu. Erdoğan, hükümet olarak yıllardır ihmal edilen Trabzon'un sorunları ile yakından ilgilendiklerini söyledi. Yolsuzlukla da mücadale ettiklerini belirten Erdoğan, yolsuzluğun kökünü kazıyacaklarını ifade etti. Son zamanlarda Trabzon'da meydana gelen olaylara atıfta bulunan Erdoğan, "Üç-beş kişinin yaptığı yanlış, Trabzon ve Trabzonlular'ı zan altında bırakamaz. Bu tip hareketleri yapanlar, zaten propagandasının yapılmasını istiyor. Bunlar geçmişte kaldı. Biz geleceğe bakalım" dedi. Başbakan Erdoğan'ın bu sözleri salondan büyük alkış aldı. Trabzonlu işadamlarını Trabzon'a yatırım yapmaya davet eden Erdoğan, yatırımlarla Trabzon'un göç veren değil, insan çeken bir il olacağını söyledi. Trabzon Avni Aker Stadı'nın yetersizliğini de hatırlatan Erdoğan, Kayseri stadı modelinin örnek alınabileceğini belirtti. Erdoğan, bu konuda hükümet olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söyledi. Erdoğan, konuşmasının sonunda Trabzonspor'un yeni yönetimini kutladı.
Etkinlikte dernek başkanı, Eski Milli Takımlar Teknik Direktörü ve Güney Kore'nin Seul takımınının hocası olan Şenol Güneş ile eski Trabzonsporlu oyuncuları sahneye davet etti. Antalya'da yaptıkları kampta ayağından sakatlanan Şenol Güneş, koltuk değnekleri ile geldiği sahnede kısa bir konuşma yaptı.
Öte yandan, Başbakan Erdoğan gelmeden önce salonda polis köpekleri ile bomba araması yapıldı. Bu arada, 'Mızrak' isimli bomba konusunda deneyimli polis köpeği, üzeri Trabzonspor bayrağı ile kapatılan 10 metre yüksekliği fark edemedi. Aniden bayrağın üstüne atlayan ve boşluğa düşen köpeği polisler kurtardı. Ayaklarında kırık olduğu tespit edilen köpek, tedavi için hayvan hastanesine götürüldü.
20 Şubat 2008 Panel
Oturum Başkanlığını Kal-Der Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun yaptığı panele, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cirav, TEB Genel Müdürü Varol Civil, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı A. Hamdi Gürdoğan, Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı H. İbrahim Kalfaoğlu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen katıldılar.
Prof. Dr. İbrahim Özen konuşmasında, üniversite olarak bu yıl ilk defa etkinliğe katıldıklarını belirterek KTÜ'nün 16 fakülte, 3 enstitü, 9 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve bir de devlet konservatuarı ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Özen, üniversitenin varlığını ekonomik yönden değerlendirerek "Öğrencisi, akademik ve idari çalışanları ile Trabzon'u bir bilim kenti yanında eğitim, sağlık ve kongre kenti yapmak için uğraş veriyoruz." dedi.
Üniversite ve ilin sorunlarına da değinen Özen, Trabzon'a yetişmiş beyin göçünü getirememenin zorluğu içinde olduklarını ve özellikle iletişim fakültesi, güzel sanatlar fakültesi ve devlet konservatuarı gibi sosyal ve sanat dallarında öğretim üyesi bulmakta zorlandıklarını, Trabzon için ivedilikle bir Trabzon sempozyumu düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek işsizlik konusunda "kısa-orta-uzun vadeli çözüm planı hazırlanmalı, kısa vadeliler hemen uygulamaya sokulmalı" diye konuştu.
Hamdi Gürdoğan da, Trabzon'un, tarihin her devrinde çok önemli devlet adamlarını çıkardığını ve o günlerde dahi marka şehir olmanın sinyallerini verdiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Ancak soğuk savaş döneminde Asya bölgesi ile kapıların kapanması Trabzon'un uluslararası bir liman olarak önemini azaltmış ve buna bağlı olarakta bölge ekonomisinde gerilemeler yaşanmıştır. Günümüzde eşsiz doğal ve kültürel güzellikleriyle adından söz ettiren Trabzon, uluslararası ticaret merkezi olmayı hedef seçmiştir."
Varol Civil de, Trabzon ekonomisini bir bankacı gözüyle değerlendirerek Trabzon'un tarihten gelen stratejik konumundan dolayı önemli bir kent olduğunu ancak, Trabzon'dan hep övgü ile bahsetmenin de doğru olmayacağını söyleyerek Türkiye geneline bakıldığında Trabzon'un sosyo ekonomik gelişmişlik açısından 38. sırada, Karadeniz bölgesinde ise 6. sırada olduğunu ifade etti. Civil, bankanın bir hizmeti olarak Trabzon'a gittiklerini ve orada Trabzon'un ileri gelenleri ile yaptıkları toplantı sonucunda bir kitapçık yayınladıklarını söyledi. Trabzon için yapılması gereken çok şey olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Cirav, "Ancak herkesin de elini taşın altına koyması gerektiğini bugünkü etkinlikte de hatırlatmakta yarar var" diye konuştu.
Mehmet Cirav ise konuşmasında ağırlıklı olarak fındık ile ilgili son yıllarda yaşanan sıkıntıları dile getirerek şunları söyledi:
"Son iki yıldan beri fındık ihracatında miktarsal olarak çok ciddi bir gerileme vardır. Dünyanın hiçbir tarafında dünyaya yetecek kadar bir ürünü üretip te bunu satmamak için politika geliştiren bizim gibi bir ülke yoktur."
Fındık üreticisine mutlaka destek olunması gerektiğini vurgulayan Cirav, "Tek bir isteğimiz var. Üretmiş olduğumuz ürünün tamamını satmak, tamamını satmaya çaba sarf etmektir. Biz fındıkları depoda çürütecek kadar zengin bir ülke değiliz. Bunun satışının mutlaka sağlanması gerekiyor" diye konuştu.
İbrahim Kalfaoğlu da Trabzon ekonomisinde yaşanan sorunların çok uzun süreden beri devam edegelen sorunlar olduğunu, hepsini bugüne endekslemenin ise haksızlık olacağını söyledi.
Trabzon'un bir ticaret şehri mi, turizm şehri mi, tarım şehri mi, sanayi şehri mi, futbol şehri mi, spor şehri mi, üniversite şehri mi, sağlık kenti mi, eğitim kenti mi olduğunun sorgulanması gerektiğinin altını çizen Kalfaoğlu, Trabzon insanı başarısızdır, kolektif çalışmayı bilmezler gibi bir imajın büyük bir haksızlık olduğunu söyleyerek, "Trabzonlular, Karadenizliler bir araya gelir, fakat o organizeyi, o sinerjiyi sağlayacak olan bir güce ihtiyaç var." diye konuştu.
Şadan Eren de,"Trabzon'da en büyük sorun, bizi sanki başkaları idare ediyor gibi biz hep şikayet ediyoruz. Bugün en yüksek makamlarda Trabzonlular var. Bizlerin ağlamaya hakkı yok. Biz çözüm makamlarıyız, çözümü başkalarından beklemek yanlış, biz çözeceğiz. Kimse çocuklarının geleceğini başkasından beklememeli" dedi.
Trabzon'un hem göç alan hem de göç veren bir şehir olduğunu ancak, göç verirken kalifiye, vasıflı elemanları, insanları, göç alırken ise devamlı eğitime muhtaç, yeniden eğitilmesi, iş alemine yetiştirilmesi gereken insanlardan alındığını söyleyen Eren, "Türkiye'nin ekonomisi çok rahat değil ki Trabzon rahat olsun." dedi.
Vasıflı ve kalifiye eleman sıkıntısını çözmeye çalıştıklarını söyleyen Eren, hem işsizlik hem de eleman ihtiyacı olduğunu ve bu iki dengeyi örtüştürmek konusunda da çalışmalar yaptıklarını söyledi. Eren, "Tanrıya bize,fındığı verdiği için sitem etmeyelim, fındığın kabuğunu kırıp içini yiyelim, ona şükredelim." diye konuştu.
Akif Hamzaçebi ise son dönemlerde "dünya kenti" kavramının çok sık kullanılmaya başlandığını, Trabzon için dünya kenti tanımlamasını yapmaya çalışmanın ise gerçekte Trabzonluların bir özlemi olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Yüz yıl kadar önce yaklaşık 14 ülkenin konsolosluğunun yer aldığı ticaret merkezi olan ve bu özellikleri ile dünya kenti tanımına, kavramına yakın bir kent olan Trabzon için bugün dünya kenti sıfatı biraz uzakta kalmış durumda. Bizim hedefimiz, 21. yüzyılda ülkelerin rekabetinin söz konusu olduğu bir çağda, kentlerinde kendi içinde rekabetlerini dikkate alarak Trabzon'u bu kavrama yaklaştıracak adımları atmaktır. Dünya kenti olmanın birtakım şartları var. Ulaşım, altyapınız, telekomünikasyon, haberleşme alt yapınız son derece iyi olacak, sosyal olanaklarınız iyi olacak ve en önemlisi sermayenin merkezi olacak. Sermayeyi eğer Trabzon'a çekebiliyorsak Trabzon gerçekten büyük bir atılım yapacaktır."
1996 yılında Türkiye'nin de üyesi olduğu Gümrük Birliği ile birlikte Türkiye ekonomisinin önemli bir değişimin içine girdiğini, bu çerçevede tarım sektörünün ekonomideki payının giderek azaldığını söyleyen Hamzaçebi, Avrupa Birliği ülkeleri ile ve Türkiye'nin de üyesi olduğu OECD ülkeleri ile kıyasladığımızda Türkiye'de tarım sektörünün payının yüksek olduğunu, Türkiye'de istihdam edilmiş kişilerin yüzde 27,3'ünün tarım sektöründe istihdam edildiğini, Trabzon ölçeğinde dikkate alındığında ise istihdamın yüzde 53'ünün tarımda olduğunu ve Trabzon'da tarım sektöründe gizli işsizliğin olduğunu ifade etti. Bu yapının mutlaka kırılması gerektiğini söyleyen Hamzaçebi "Birçok olanaklar, fırsatlar var, birçok özelliğimiz var; doğal güzelliğimiz, yayla turizmi potansiyeli, ticaret kenti Trabzon'un olmazsa olmaz bir hedefi olmalıdır, bu çerçevede üniversitemiz çok önemli bir varlığımızdır." dedi.
Üniversite bünyesinde kurulmuş olan ama henüz inşaatı tamamlanmadığı için yeteri kadar önem ve hız kazanmamış Teknoloji Serbest Bölgesi'nin Trabzon için çok büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, "Bilgi teknolojilerinin yazılım bölümünü gerçekleştirecek faaliyetleri yapabilirsek Trabzon ve Türkiye yazılımdan çok büyük kazanç sağlayabilir. Bugün Hindistan sadece yazılım işinden 25 milyar dolarlık gelir elde etmiştir. Serbest Teknoloji Geliştirme Bölgesi inşaatını biz henüz tamamlayamadık, 4,2 milyon YTL bir proje bedeli vardır, 2,3 harcanmıştır, 1,9'a daha ihtiyaç var. İnşaatı bitireceğiz, dünya ölçeğindeki yazılım şirketlerini buraya çekeceğiz. Çevreyi kirletmeyecek bir yazılım işi, yazılım merkezi olma projesi Trabzon'a çağ atlatacaktır, Trabzon'u dünya kenti yapacaktır kanaatindeyim." diye konuştu.
Trabzon etkinlikleri start alıyor
20 Şubat 2008 / 09:37 HABER61
Ankara AKM'de gerçekleşecek olan her yönüyle Trabzon etkinlikleri bugün başlıyor.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılışı yapılması beklenen ikinci 'Her yönüyle Trabzon etkinlikleri' göz kamaştıracak. Trabzon Vakfı Başkanı Bilgin Aygül, "Zengin tarihsel bir birikimi bağrında taşıyan yöremizin yüzyıllar boyunca ürettiği kültür, sanat değerleri Ankara'dan ve Türkiye'nin dört bir yanından gelecek olan insanlarımızla paylaşacağız. Bütün uğraşımız Trabzon'umuzun aydınlık yarınları için" dedi.
YÖREMİZ TANITILACAK
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen 'Her yönüyle Trabzon' etkinliklerinin ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nde 3500 metrekarelik kapalı alanda gerçekleştireceğimiz etkinliklerde Trabzon'u en iyi şekilde tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu organizasyonun başını çeken Trabzon Vakfı ve Derneği olarak 32 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz yöremiz ve Ankara'da yaşayan hemşerilerimize yönelik çalışmalara bir yenisini eklemek istiyoruz.
TRABZON YAŞANACAK
Her Yönüyle Trabzon Sergisi çerçevesinde Atatürk Kültür Merkezi alanı dışında kurulacak standlarda yöremiz yemeklerinden, kuymak, kara lahana çorbası, sarması, hamsi kuşu, hamsili pilav, Akçaabat Köftesi, Kalkanoğlu pilavı, kavurması, hoşafı, Trabzon pidesi, döneri, gaygana, fasulye turşusu, Hamsiköy sütlacı pişirilerek ziyaretçilere sunulacak.
Trabzon'un tüm aktörleri kendilerini tanıtıp projelerinden bahsedecek.Trabzon el sanatçıları ürünleri şov yaparak sergileyecek ve satabilecektir. Burada hasır bilezik, telkari, kazaz, bakır ustaları, Keşan ve peştamal dokuyanlar, kemençe yapımı halka gösterilecektir.
Yine Trabzonlu ressam ve heykeltıraşların, fotoğraf sanatçılarının sergileri olacak. Trabzonlu yazarlar yapılacak söyleşilerle kitaplarını imzalayacaklar. Trabzon'da çıkan yerel gazete ve dergiler tanıtım yapacak.
1950 Trabzon'da doğdu
1973-78 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Prof. Neşet Günal Atölyesi'nden mezun oldu. Akbaba, Pardon, Ustura ve Gırgır mizah dergilerinde karikatür çizdi.
1978 ilk kişisel sergisini açtı. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında pek çok kişisel sergi açan Şenol Yorozlu, fuarlar ve bienaliere de katılmıştır.
Katıldığı Bienaller
1986 Uluslararası Asya Bienali, Dakka, Bangladeş
I. Uluslararası Asya-Avrupa Bienali, Ankara
1987 I. Uluslararası İstanbul Bienali
"Geleneksel Mekanlarda Çağdaş Sanat"
1988 II. Uluslararası İstanbul Bienali
Ödüller
1975 İtalya Vercelli Uluslararası Karikatür Yarışması'nda Altın Madalya
1979 Uluslararası İstanbul Sanat Bayramı-Yeni Eğilimler Sergisi Başarı Ödülü
1982 İstanbul Vakko Büyük Resim Yarışması Mansiyon
1983 İstanbul Vakko Büyük Resim Yarışması Büyük Ödül
1985 Ankara Sanat Kurumu Yılın Sanatçısı Ödülü
1949 Trabzon doğumlu
1970-74 İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü
1976-81 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nde resim eğitimi gördü.
1978-86 İstanbul Marmara, Bursa Uludağ ve Eskişehir Anadolu Üniversitelerinde Öğretim Görevliliği
1984 Sanatta Yeterlilik (Doktora) yaptı.
1985 Doçent oldu.
1986 24 saat Ressam Sali'ye yolculuk için üniversite öğretim görevliliğinden ayrıldı.
1974 İstanbul IAEE Mart ödülü
1974 İstanbul IAEE Atölyeler arası ödül
1978 Kartal Festivali Başarı ödülü
1981 Yüksek Öğretmen Okulları Hocalık Sınavı Birinciliği
1988 Tekel Yarışması ödülü
1994 Daniel Ferguson'un (Francis Bacon'un arkadaşı ve biyografi yazarı) Londra'da sanatçının istediği galeride sergi açma önerisi (100 resim)
1996-2001 Avrupa ve Amerika'ya inceleme ve araştırma gezileri