Son Güncelleme: 25 Nisan 2025 20:46:59
Faroz Usülü Kalkan Buğulama:

Malzemeler:
1 adet kalkan balığı, 3 adet defne yaprağı, 2 adet yeşil biber, 1 tutam maydanoz, 1 çay bardağı su, 1 diş sarımsak, 2 adet domates, 5 adet top karabiber, 2 adet marul yaprağı, yeterince pul biber ve tuz, 1 çorba kaşığı Trabzon tereyağı

Yapılışı:
Temizlenmiş kalkan balığını dörde bölün. Balığın büyüklüğüne uygun olan bir bakır kabın içerisine baharatları serpiştirin. Defne yaprağı ve marul yapraklarını baharatların üzerine dizin. Bölünmüş kalkan balığını kaba yerleştirin. Üzerine kabuğu soyulmuş, dilimlenmiş domatesler altta kalacak şekilde, çekirdeği alınmış ve ince kıyılmış yeşil biberleri serpiştirin. 1 diş sarımsak, maydanoz, tereyağı ve 1 çay bardağı su ilave ederek kısık ateşte 20 dakika boyunca pişirin ve sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 22 Ağustos 2009
TAARRUZ

Cephede, taarruzdan önce son saniyeler. Komutan, askerlerine moral verici bir konuşma yapar ve şöyle bağlar:
Şimdi kendinizi gösterme zamanı geldi arslanlarım. Göğüs göğüse, adam adama dövüşeceksiniz. Temel, bir adım öne çıkar:
Komutanum, baa düşen hancisudur, gösterur musunuz? Belçi eyilukla hallederum işi.

Yayınlanma Tarihi : 22 Ağustos 2009

Hasırın Tarihi Gelişimi

Trabzon'un 1461 senesinde fethinden sonra; Gümüşhane ilinde çıkarılan gümüş madeninin günün şartlarında kara yoluyla taşınmasının hem riski hem de uzun sürmesi nedeniyle Trabzon limanı ve Trabzon ili, gümüş madeninin ticaret merkezi haline gelmesine neden olmuştur. Tarihi süreç içerisinde, Gümüşhane ilinde çıkarılan gümüşler işlenmeye hazır veya ham olarak Trabzon'a getirilerek çeşitli işlemlerden sonra öncelikle gümüşün sonra da Altın'ın telkari ve hasır örgüde önemli bir ticari merkez olmasına yol açmıştır.

Bu dönemlerde gümüşün işlenmesi, hasır örgüsü Trabzon İl Merkezi, ilçeleri ve köylerinde sanatsal ve el işçiliği becerisi olan kadınlar tarafından yapılmaya başlanmıştır. Telkari ve hasır örgüsü anneden kıza, kayınvalideden geline öğretilerek yöre halkının büyük bir kısmının geçim kaynağı olmuştur. "Trabzon Hasır Bileziği" adıyla anılan örgü türü ilk olarak Trabzon'da yapılmaya başlanmıştır.

Trabzon Bileziği 11 cm genişliğe kadar yapılabilmekte ve hasır örgü üzerine su konulduğunda altına su sızdırmamaktadır. Bu örgü işi büyük beceri ve ustalık istemektedir. Yılların birikimi bu yörede telkari hasır örgünün ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmasına neden olmuştur.
Ekim 2007 TRABZONLU Dergisi'nden

Yayınlanma Tarihi : 16 Kasım 2009