İÇİNDEKİLER
- Karadeniz - İlhan BERK
- Karadeniz'in Kıyısındaki Tavuskuşu: TRABZON - Sunay AKIN
- Bıldırcın Yağmuru - T.İlhan SOMEL
- Arapgir'den Trabzon'a Bir Büyük Eğitimci: Şefik Bey - Ahmet ÖZER
- Ağıt - Subutay KARAHASANOĞLU
- Yirmi Dört Kasımla Gelen - H.Ertan TOKİNAN
- Trabzon'un Kadın Milletvekilleri - Güngör ERSOY
- Trabzon Limanı - Yaşar MİRAÇ
- Aşağı Hisar Direniyor - Bekir GERÇEK
- Hasan Paşa Camisi ve Çevre Yapıları - Aydan BULUT
- Bernt Brendemon'le Trabzon Ağızları Üstüne - Kudret EMİROĞLU
- Akçaabatlı Ömer Vasfi Efendi ve Hattatlar Silsilesi - Osman Özer BİTİTÇİ
- Yayla Geleneklerimiz - Zafer BAKİ
- Gündağ İçin Dağınık Satırlar - Attila AŞUT
- Dönemeç - Gündoğdu SANIMER
- Bir Kayıp Değer: Cesarettin ATEŞ
- Trabzon'da Maç Seyircisi Olmak - Ruşen KELEŞ
2002 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, 24 Şubat 2003 tarihinde Şair, Yazar ve Eğitimci AHMET ÖZER'e verildi.
AHMET ÖZER,
19 Ocak 1946 tarihinde Maçka, Trabzon'da doğdu. 1964'de Trabzon Lisesi'ni, 1967'de Fatih Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü bitirdi. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde lisans eğitimi gördü. Çeşitli öğretim kurumlarında 29 yıl Türk Dili Öğretmenliği yaptı. Halen Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
İlk şiir kitabı 1981'de Türkiye Yazıları Yayınları'nda çıktı. Şiir, deneme, inceleme, gezi, söyleşi, araştırma vb. alanlarda 20'nin üzerinde yapıtı yayımlandı. Şiirleri ve yazıları Doğrultu, Dönemeç, Düşün, Edebiyat 81, Evrensel Kültür, Güney, Hakimiyet Sanat, Karşı, Kıyı, Milliyet Sanat, Sesimiz, Somut, Temmuz, Türkiye Yazıları, Varlık, Yansıma, Yazko Edebiyat gibi çeşitli yayın organlarında yer aldı.
Trabzon'da 1960'lardan bu yana beş mevsimdir yayımlanan kültür sanat dergisi Kıyı'nın genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.
Ödülleri:
1981 Nevzat Üstün Şiir Başarı Ödülü
1982 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü Mansiyon
1993 Yunus Nadi Yayımlanmamış Şiir Kitabı Ödülü
1998 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü
2002 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü
Anadolu insanının estetik zevkinin bir göstergesini de geleneksel mimarlık örneği, tarihi evlerimizin kapılarında görmekteyiz. Kapıların üzerinde bulunan ve asıl amacı içeriye ses duyurmak olan kapı tokmakları, salt fonksiyonel olarak değil, ev sahibinin zevkinin yanı sıra ekonomik durumunu da belirttiği gibi, bazı yörelerde gelen konuğun kimliğini de belli edecek şekilde düşünülmüş ve kullanılmıştır. Bunlar taşıdıkları estetik değerleriyle de belli bir devrin sanat zevkini ve estetik anlayışını yansıtan önemli eserlerdir.
Kullanılan malzemeye ve yapım tekniklerine göre kapı tokmaklarını dövme demir ve tunç döküm olarak ayırabiliriz. Döküm olanlar daha süslü ve çok çeşitli biçim ve desenlere sahiptir. Dövme demirden yapılanlar ise genellikle sade olmalarına karşın hem el emeği ürünü olmaları, hem de bazı yörelerde çok üstün işçiliğe sahip olanlara rastlanması nedeniyle önem taşımaktadırlar.
Döküm olan kapı tokmaklarında önemli bir özellik de Anadolunun birbirine uzak yörelerinde aynı tip tokmaklara rastlanabilmesidir. Örneğin Trabzon'da görülen kartal biçimli kapı tokmağının aynısı İzmir-Buca'da karşımıza çıkmaktadır. Yine de Antalya'da görülen bir kapı tokmağının benzerini Trabzon ve İzmir'de görmemiz olasıdır.
Bu türden olan ve Anadolunun birçok yöresinde görülen bir kapı tokmağı çeşidi "hanımeli" biçimli olanıdır. Demir sarı ve pirinç alaşımlarından yapılan bu tip kapı tokmakları kendi içinde çok çeşitlilik göstermektedir. Ellerin duruşu, bazıların sol ya da sağ el oluşu, farklı parmaklarında yüzükler olması ya da bileziğinin desenleri bu tip kapı tokmaklarının çeşitlemeleridir.
Bu değerli sanat eserleri, kent yaşamı ve apartmanların yaygınlaşması sonucu yıkılan ya da onarılan eski evlerin kapılarından sökülerek giderek yok olmaktadırlar.
Biz de bu sayımızda Trabzon'umuzda rastlanan bazı ilginç kapı tokmakları örneklerinin, 1985 yılında yapılan bir incelemede saptananların, kaybolan bu sanat değerlerimizi belgelemek açısından yararlı gördük.
1988 TRABZON Dergisi'nden
24 Şubat 1998 tarihinde Trabzon Mimarlar Odası'na verildi.