Son Güncelleme: 16 Temmuz 2025 11:35:31

2005 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü

2005 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, Trabzon'a ve Trabzonspor'a verdiği katkılarından dolayı 24 Şubat 2006 tarihinde ATAY AKTUĞ'a verildi.

1945 yılında Trabzon'da doğan Atay Aktuğ, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. Futbolculuk kariyerinde, İdmanocağı, Akçaabat Sebatspor ve Trabzonspor gibi kulüplerde forma giydi.

Futbolu bıraktıktan sonra; 1980-1982 yılları arasında Trabzonspor yönetiminde basın sözcüsü olarak görev aldı. Daha sonra siyasete atılan; Atay Aktuğ, 1989-1994 yılları arasında Trabzon Belediye Başkanlığı yaptı. 2003 yılında Trabzonspor Başkanlığına seçildi.

Başkanlığı süresince Trabzonspor, Ziya Doğan ve Şenol Güneş yönetiminde başarılı sonuçlar almıştır. Başkanlığı süresince Aktuğ, Gökdeniz ve Fatih gibi yıldız oyuncuları kadroda tutmayı başarmasıyla kulüp tabanında büyük sevgi kazanmıştır.

Başkanlığı döneminde bir Türkiye Kupası iki adet de lig ikinciliği elde ederek son 10 yılın en başarılı başkanı olmuştur. Trabzonspor'un Borsaya açılması, kulübün borçlu durumdan finansal olarak refaha kavuşturulması ve 100.000 üye kampanyası önemli başarıları arasında yer almaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 12 Ağustos 2009

Trabzon Mutfağı

TRABZON 2006 - Trabzon Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Trabzon mutfağında dikkati çeken nokta, yemeklerin sebze ve baklagiller ağırlıklı olmasıdır. Trabzon dendiği zaman ilk akla gelen hamsi olmasına rağmen, Akçaabat'ın Köftesi, Tonya ve Vakfıkebir'in Tereyağı, ve Ekmeği de ünlüdür. Kara lahana ise yörede yetiştirilen sebzelerin başında gelir. Lahanadan yapılan yemekler yöre mutfağından yaz, kış eksik olmaz. Trabzon kıymalı ve peynirlisinin insan damağında bıraktığı tadı başkadır. Hamsiköy'ün sütlacı ise Trabzon mutfağının simgesi olmuştur. Üzerine ağıtlar yakılan Hamsiden birçok çeşit yemek yapılır.

Mısır Sarması, Kuymak, Kazkaldıran, Kaygana, Tomara ve Pazı Tavası, Turşu Kavurması, Mısır Çorbası, Hamsi Izgara, Hamsili Pilav, Hamsi Pilaki, Hamsi Kuşu, Balık Çorbası, Yufka Tatlısı, Laz Böreği ve Meşhur Akçaabat Köftesi Trabzon Mutfağının sıkça pişirilen yemekleri arasında bulunmaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 3 Ocak 2010

2002-2003 Türkiye Kupası Şampiyonu
Yayınlanma Tarihi : 17 Kasım 2009

Antik Trabzon, ilk şehirlerin tümünde görülen, ortak şekillenmeyi yansıtan, savunma ve topoğrafik şartlara göre kurulan önemli bir örnektir. İki derin vadinin arasındaki tepeye oturtulan surlarıyla savunma sorunu çözülen kent, bütün sur içi kentler gibi; İçkale, Ortahisar ve Aşağıhisar'dan oluşmaktadır.

Tarihçi P.Minas Bijiskyan şu benzetmeyi yapar: "Trabzon Kalesi'nin mimari şekli bir tavuskuşuna benzer. En genişi olan Aşağıhisar, kuşun açılmış kuyruğu gibi Ortahisar'a kadar yayılmıştır. Batı tarafta, biraz içeriye çekilmiş olan Ortahisar, kuşun gövdesini; İç-kale, boynunu, eğri vaziyette son kısmı olan kule de, başını teşkil eder."

Yayınlanma Tarihi : 16 Kasım 2009

Hasan Paşa Camisi ve Çevre Yapıları
Aydan BULUT, Mimar
Trabzon Dergisi Sayı: 9, Ağustos 2003
Yayınlanma Tarihi : 16 Kasım 2009