Son Güncelleme: 2 Mayıs 2025 16:42:35

2015 Yılı TÜRYAK Örnek Kıdemli Vatandaş Ödülü
Trabzon İli adına Sayın Hasan Melek´e verildi.

TÜRYAK Yaşlılık Konseyi Derneği (www.turyak.org), “Kıdemli Vatandaş” diye adlandırdığımız yaşlı bireylerin yaşam kalitesini yükseltecek girişimlere öncülük etmek, sorunlarına çözümler üretmek, toplumsal duyarlılığı artırmak, bu bilge kişilerin bilgi ve deneyimlerini hem iş dünyasının hem de toplumun yararlanacağı hizmetlere dönüştürmek amacı ile yapılanmış bir sivil toplum kuruluşudur.

2015 yılında kuruluşunun 12. Yılını kutlayan TÜRYAK; 29 Eylül 2015 tarihinde Ankara Rixos Grand Otelinde tertiplediği “2015 Yılı TÜRYAK Örnek Kıdemli Vatandaş” ödül töreninde meslek hayatlarındaki üstün başarıları, saygınlıkları, sosyal konulardaki duyarlılıkları, lider konumları ve yaşama olan bağlılıkları ile toplumun takdir ve sevgisini kazanmış ve Büyükşehir Belediyeleri veya Sivil Toplum Kuruluşları tarafınca seçilmiş çok değerli “ULU ÇINAR”larını “TÜRKİYE’NİN ÖRNEK KIDEMLİ VATANDAŞ” payesi ile taçlandırıldı.

Ödül töreninde, Trabzon Vakfı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Necmettin Saral ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çolakoğlu hazır bulunmuşlardır.

Hasan Melek,
13 Haziran 1926 yılında Trabzon'da doğmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Eğitim hayatını Trabzon'da tamamlamıştır.

Meslek hayatı, 1953 yılında Koç Grubu bünyesinde çalışarak iş hayatına atılmıştır. Daha sonra Koç Grubunun Trabzon'daki temsilcisi olmuştur.

1980-1984 yıllarında Trabzon Belediye Başkanı olmuştur.

Bir yandan iş hayatını idame ettirirken diğer taraftan da sosyal hizmetlere sosyal sorumluluk bilinciyle atılmıştır. 1967 yılında Çocuk Yuvası Yönetim Kurulu Üyeliğine girmiştir.

Sosyal hizmetler konusunda yapmış olduklarının neticesinde 1977 yılında Kara Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Başkanlığı görevine getirilmiştir.

Belediye Başkanlığı döneminde yapmış olduğu hizmetler Trabzon halkı tarafından beğenilerek, halkın takdirini kazanmıştır.

Belediye Başkanlığı görevinden sonra yine iş hayatının yanında sosyal hizmetlere yönelik çalışmaları neticesinde 1984 yılında Trabzon Huzurevi kuruluşuna öncülük ederek, Huzurevi Koruma Derneği Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

1990 yılında Türk Eğitim Vakfı Trabzon Şubesinin kurulması için çaba göstermiş ve bu çabaları sonucunda şubenin kuruluşuna öncülük etmiştir.

1990 yılında getirildiği Türk Eğitim Vakfı Trabzon Şube Başkanlığı görevini halen devam ettirmektedir.



ÖDÜL ALAN ÖRNEK KIDEMLİ VATANDAŞLARIN İLLERE GÖRE LİSTESİ
ANKARA
OSMAN ÖZER ÖZKAN
PROF. DR. GÜNTEKİN KÖKSAL
VELİ SARITOPRAK
ANTALYA
NASUH BOZTEPE
TALAT KUZU
ABDULLAH DÜNDAR ULUĞKAY
BALIKESİR
FETHİ EYİNLİOĞLU
ZİYAETTİN TAN
MEVLÜT YOLCU
BURSA
MEHMET ÇEPNİ
ERDEM SAKER
HÜSEYİN SÖNMEZ
DENİZLİ
HAYRİ DEV
ERZURUM
PROF.DR.MUSTAFA AĞIRMAN
MEHMET ÇALMAŞUR
RACİ SOLMAZ
ESKİŞEHİR
PROF.DR.ORHAN OĞUZ
PROF.DR.MUZAFFER METİNTAŞ
SAMİ SÖNMEZ
GAZİANTEP
ÖKKEŞ ERUSLU
MEHMET TEKERLEK
AHMET ZİYLAN
HATAY
ÖMER BAYRAKTAR
LEYLA EREN
ZEKİ ÖZKAYA
İSTANBUL
SELMA ARGON
ZİHNİ GÖKTAY
ÜSTÜN İNANÇ
KAYSERİ
ZİHNİ KUŞALAN
KOCAELİ
RECEP AKÇAKAYA
ORHAN ATABAY
MUSTAFA PEHLİVAN
KONYA
ADNAN AĞIRBAŞLI
AHMET ALKAN
İHSAN KAYSERİ
MALATYA
CEMAL GÜRSEL TOY
MANİSA
YAKUP KADRİ GÜLSOY
MARDİN
SELAHATTİN DİLİER
HANNA ÇİLLİ
MİTHAT YENİGÜN
MERSİN
SELÇUK TOGO
KUDRET ÜNAL
ORDU
HÜSEYİN OLGUN AKIN
ARİF GÜNDÜZ
SEBAYİTTİN GÜRBÜZ
SAKARYA
ÖMER UĞUR
SAMSUN
FAHRETTİN ULUSOY
TEKİRDAĞ
ÖKSEL DEMİR
İLHAN KURT
SALİH TOKER
TRABZON
HASAN MELEK
Yayınlanma Tarihi : 1 Ekim 2015

Bayramlaşma Günü - 25 Eylül 2015

25 Eylül 2015 Cuma günü, Trabzon Vakfı'nda "Bayramlaşma Günü" düzenlendi.

Trabzon Vakfı ve Trabzon Derneği Üyeleri, Kurban Bayramı'nın ikinci gününde Vakıf merkezimizde, bayram sevincini paylaşmak üzere hemşehrileri ile biraraya geldi.

Yayınlanma Tarihi : 25 Eylül 2015
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Vakıf ve Dernek üyemiz Muhittin İpek'in babası
Ali İpek
vefat etmiştir.

Merhumun cenazesi, 25 Eylül 2015 Cuma günü öğle namazını müteakip
Trabzon İskenderpaşa Camii'nden kaldırılacaktır.

Merhuma Allah'tan rahmet, acılı ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.

Yayınlanma Tarihi : 25 Eylül 2015

Ayasofya Camii Restorasyonu

Sevgili Anthony,
Bildiğin gibi, Rusell Trust [Vakfı] 1957’den 1962’ye dek, Trabzon’daki, 13. Yüzyıldan kalma bir kilise olan Aya Sofya’nın duvar resimlerinin restorasyonunu mali olarak cömertçe karşıladı. Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör D. Talcot Rice’ın ve Ankara’daki Britanya Arkeoloji Enstitüsü’nün işbirliğiyle, bu yıllar boyunca yapılan işten sorumlu Saha Yöneticisiydim. Türk hükümeti, kilise bir kenar mahallenin camii olarak kısmen kullanılırken, işin gerçekleştirilmesine izin verdi. Türk hükümeti eski Bizans kilisesini ulusal bir anıt olarak tasarladı. 1960’da EVKAF yapının restorasyonunu yaptı ve işimiz bittiğinde de kilise Trabzon Müzesi haline geldi. Aya Sofya Mahallesi’nin bulunduğu bölgede yerel Müslümanların ibadeti için küçük bir cami de inşa ettiler.

Trabzon’dan eski bir arkadaş, halihazırdaki Türk Hükümetinde bir bakan olan Bülent Arınç’ın başbakanın bir arkadaşı, Aya Sofya’nın bir cami olarak kullanılmaya geri döndürülmesini tavsiye ettiğini ve bunun için kampanya yürüttüğünü bize duyurdu. Bunun, resimlerin kireçle yada sıvayla gizlenmesini ya da muhtemelen onların yok edilmesini zorunlu olarak ima ettiği konusunda endişeliyim.

Rusell Trust’ın eseri tahrip edilirse bu ağır bir kayıp olacaktır. Bu, sanat tarihi için ve müze birçok yerli ve yabancı ziyaretçiyi kendisine çektiğinden, Trabzon kenti için de bir kayıp olacaktır.

Türk yetkililer tarafından, bir anıt ve bir müze olarak tasarlanmasından elli yıl sonra, binanın ve resimlerinin korunması için gerekli adımlar atılacağı umut ediyorum.

Ne yazık ki, kırılan bir kalça kemiği nedeniyle kalıcı olarak yatağa bağlı kaldığımdan, bu konuda kişisel olarak etkin olamıyorum. Bu nedenle Russell Trust’ın ve Ankara’daki Britanya Arkeoloji Enstitüsü’nün etkin bir biçimde harekete geçmesini ve Britanya Hükümeti’ni ve diplomatik desteği, Aya Sofya’nın bir ulusal anıt olarak halihazırdaki statüsüne devam etmesine izin vermesi için Türk yetkilileri ikna etmeye katılmasını sağlayacağını umut ediyorum.

Saygılarımla,
David Winfield, MBE, MA, FSA, FSAS

Çeviri: S. Erdem Türközü

Trabzon 2015 Dergisinden

Yayınlanma Tarihi : 23 Eylül 2015

David Winfield 1929-2013

Trabzon’daki Ayasofya’nın fresklerini restore eden akademisyen ve arkeoloji araştırmacısı CORNUCOPIA – 12 OCAK 2014

Mull Adası’nda birkaç ay önce yaşamını yitiren, David Winfield, seksen beş yıllık hayatı boyunca, sırasıyla mimari estetik üzerine bir yazar, muhtemelen hemen her yerdeki Bizans fresklerinin önde gelen restoratörü, National Trust’ın ilk ulusal Koruma Araştırmacısı [Surveyor of Conservation] olan yetenekli bir korumacı, iki Oxford kolejinin araştırma görevlisi, yüksek akademik düzeydeki 11 eserin (bunlardan biri halihazırda baskı aşamasındadır) yazarı ya da ortak yazarı ve –son olarak en şaşırtıcı olanı- seksen yaşından epey gün almışken hastalığı bırakmaya zorlayıncaya dek, Hebridler’de (1) hayvancılık ile uğraşan bir çiftçiydi.

Bununla beraber bir çok insan için, Trabzon’daki Ayasofya’nın, denizin hemen üzerinde, kentin dışındaki koruların arasında yükselen, Büyük Komnenos İmparatorlarının 13. Yüzyıldan kalma harika kilisesinin, 1956-1962 yılları arasındaki restorasyonunun gözetmenliğini yapan saha yöneticisi olarak daima hatırlanacaktır. Ayasofya’nın freskleri dünyanın herhangi bir yerindeki ortaçağ sanatının en iyi örnekleri arasında kesinlikle yer alır. Daha sonra Kıbrıs’ta Troodos Dağları’nda, Lagoudhera ve Asinou’daki Panaghia Kiliselerinde çalıştı. 1970’lerde Canterbury Katedrali’nin freskleri üzerinde çalıştı ve yeteneği dekan tarafından The Times gazetesinde kamuoyuyla paylaşılıp övüldü.

1950’lerde ve 1960’larda, Anadolu’nun iç bölgelerindeki Roma Ve Bizans döneminden şatolar, kiliseler ve diğer anıtlar hala büyük keşiflerin yapılmasını bekliyordu. Karadeniz Sahili’ni sınırlayan dağlar, 19. Yüzyıl gezginleri tarafından büyük ölçüde görmezden gelinmişti. David Winfield, Anthony Bryer ve Selina ve Michael Ballance ile birlikte kayıp geçmiş arayışı içinde, kırsal kesime keşif gezileri yaptı. David itinalı ve yöntemli bir gezgindi ama aynı zamanda Türkçe’ye (ve daha sonra Kıbrıs’ta, Yunanca’ya) hakimdi ve yerel halk için sempatik bir gözdü. Eşlikçilerinin birinin hatırladığı üzere “topluluk içinde kaynaşıp yitip gitmeyi başardı”. Sonu gelmez bir biçimde titizdi, yerel halkla konuşarak saatler geçirmeye hazırdı ve sonuç olarak, zaman zaman daha önce hiç bilinmeyen şatoları keşfedebildi.

O her zaman Türk halkına ve özellikle Trabzon halkına yönelik kalıcı sevgisini ve kurduğu bir çok dostluğu korudu.

Bir seferinde, kâşif ve gezi yazarı Freya Stark’la birlikte Trabzon hisarı üzerinde yürürken, ikili onları “gavur” olarak çağıran bir grup çocukla karşılaştı. Ardından David “Kitap Ehli Halkların” bu anlamda kafir sayılmadığına dair Stark’ın çocuklara açıklaması olabildiğince nazik bir biçimdedir.

1970’lerin ortalarında, Kıbrıs’tan Birleşik krallık’a geri döndüğünde, Levant’daki kiliselerin restoratörü Winfield, bir Britanya korumacısına ve Oxford akademisyenine dönüştü. İlk olarak All Souls’a ve ardından da Merton College’a araştırma görevlisi olarak atandı. David ve eşi June arkadaşlarına Victoria dönemini hatırlatacak denli konukseverlik ve bilgili olduğu kadar dostça sohbetler sundukları, Kuzey Oxford’daki Crick Road’da yuva kurdular. June, Trabzon’daki Ayasofya’nın resimleri ve görüntülenmesi üzerinde onunla birlikte çalışmıştı ve daha sonra, sadece eşi ve üç çocuklu bir ailenin annesi değil, aynı zamanda, ister akademisyenlik olsun isterse de çiftçilik olsun, onun bütün işlerini paylaşır oldu.

Bizans Sanatı’nda kıdemli konumların yokluğu, 1980’de, Merton’daki süresi dolduğunda, David’in koruma işine geri dönmesi anlamına geldi; bu kez Britanya’da, National Trust’ın ilk Ulusal Çaptaki Koruma Araştırmacısı oldu. Oradaki on yıl boyunca David, Trust tarafından gerçekleştirilen mükemmel, özgün, yerel koruma çalışmasını bir araya getirdi.

Bununla beraber Winfield’lar, dağları ve deniz kenarındaki uzak yerleri özlemeye devam etti. Emeklilik yaklaşırken, Country Life dergisinde Mull Adası’ndaki Dervaig’deki bir çiftliğin reklamını gördüler ve oraya ziyarete gittiler. Bina kötü durumdaydı ve kayda değer bir restorasyona gereksinim duyuyordu ve canlı hayvan çiftliği de benzer durumdaydı. Ama yerin güzelliği onu satın almaya ve emeklilik yıllarını çiftçi olarak geçirmeye, onları ikna etti; her ikisi için de tamamen yeni bir macera ve özellikle de meydan okuyan bir yerdi – ama, denizden epey yüksek Mull tepelerinde köpekleriyle yürüyerek geçirilen her sabahla, 20’den fazla mutlu yıl boyunca hakkı verilen bir maceraydı.

Adadaki ilk yıllarında, Winfield’in kitap koleksiyonu bir yangında kötü bir biçimde zarar gördü. En yakın üniversite kütüphanesinden yüzlerce kilometre uzaktaydı ama June’la birlikte üzerinde çalıştığı, Bizans sanatı, surları ve kiliseleri üzerinde yazmaya devam etti.

İngiliz [Sassenachs (2) ] olarak bir Hebrid topluluğuna uyum sağlamak herkes için kolay değildir ama Winfield ailesi, gelişlerinden birkaç yıl sonra, bir ziyaretçi David’i soruşturduğundan aldığı “onun hakkında kötü hiçbir şey duymadım” yanıtından mutlu olmuştu.

David Bizans ve Türkiye çalışmalarında benzersiz bir şahsiyetti, geç dönem Britanya Victoria döneminin en iyi niteliklerinin beden bulmuş haliydi. Her ne kadar son yıllarını ilgisini paylaşanların birçoğundan uzakta geçirmiş olsa da, hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Çeviri: S. Erdem Türközü

(1) İskoçya’nın kuzey sahili boyunca uzanan geniş ve çeşitli adalardan oluşan adalar topluluğu –ç.n.

(2) İskoç ağzında İngiliz (sakson sözcüğünden) – ç.n.

Trabzon 2015 Dergisinden

Yayınlanma Tarihi : 23 Eylül 2015