Son Güncelleme: 2 Mayıs 2025 16:42:35
Trabzon´un Kurtuluşunun 97. yılında
Trabzon Vakfı ve Trabzon Derneği
Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri
Anıtkabir´i Ziyaret Etti.

Büyük İnsan, Ulu Önder Atatürk,
Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluş günü vesilesiyle, Trabzon Vakfı ve Trabzon Derneği olarak Size ve Milli Mücadelenin eşsiz kahramanlarına şükran ve minnet duygularımızı sunmak üzere huzurunuzdayız.

İnanıyoruz ki emanetiniz olan laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyetimiz genç kuşakların omuzlarında sonsuza değin yaşayacaktır.

Her geçen gün artan özlem ve hasretle aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.

Bilgin Aygül
Trabzon Vakfı Başkanı
24 ŞUBAT 2015

Trabzon'un Kurtuluşunun 97. yılında, Trabzon Vakfı ve Trabzon Derneği Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Anıtkabir'i Ziyaret Etti.

Yayınlanma Tarihi : 3 Mart 2015

Sunum: Ali MUSTAFA/ KIYI Dergisi Yayın Yönetmeni
Konuşmacılar: Atilla AŞUT/ Gazeteci-Şair-Yazar
Ahmet ÖZER/ Eğitimci-Şair-Yazar

Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri-9
20 Şubat 2015
Atatürk Kültür Merkezi ANKARA

Şair İlhan Demiraslan, “bu kıyılarda bırakın beni dediği” Trabzon’a 1970’li yıllarda doktor olarak gelir.

Trabzon’da görev yaptığı yıllara denk gelen son dönem ürünlerini Acının Uçları adıyla kitaplaştırır.

Çok alışık yüzle gelir ölü
Çok alışık yüzle yakın çekim

Örneğin seksenli yıllarda gelir
Örneğin bir Eylül ya da ekim

Ne üstün başarılı bir ozandım
Ne de üstün başarılı bir hekim

Tek başarım ölüm olur âlemde
Bu en güzel dizem olur nitekim

Uzun yıllar ciğerlerinden ve kalbinden rahatsızlık çeken İlhan Demiraslan, bu dizelerle beklediği son yolculuğuna 25 Kasım 1980’de çıkar. Mezarı Akçaabat’tadır. Ölümü Trabzon’da doktor arkadaşları, sevenleri ve sanatçılar arasına sonsuz üzüntü yaratır.

Başka coğrafyalardan gelip Trabzon’a sevdalanan aydınlardan İlhan Demiraslan, ölümünün 35. yılında Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nde anıldı.

İlhan DEMİRASLAN,
24 Ağustos 1928 tarihinde Gelibolu’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İç hastalıkları uzmanı olarak Artvin, Tire, Trabzon ve Tunceli’de görev yaptı. Folklor Postası, Varlık, Sanat Emeği gibi çeşitli dergilerde şiirlerini yayımladı. Gerek Garip gerekse toplumcu yönelimi döneminde iken, her zaman halk şiiri çerçevesinden yola çıktığı için, açık, rahat, çarpıcı, duygu yüklü bir söyleyişe sahip şiirler yazdı. 25 Kasım 1980’de Trabzon’da öldü.

Yayınlanma Tarihi : 3 Mart 2015

Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri-9
20 Şubat 2015
Atatürk Kültür Merkezi ANKARA

Trabzon’un en tanınmış kitapçısı, Kitabi Hamdi Efendi’dir. Hamdi Efendi, 1862’de Trabzon’da doğdu. Medrese eğitimi gördü. Trabzon’da, Uzunsokak’ta açtığı tütüncü dükkânında 1885’ten itibaren kitap da satmaya başladı. Sonra dükkânını genişletti. Bu dükkânının vitrin camında“Ayine-i Efkâr” yani “Fikirler Aynası” yazısı bulunuyordu. Hamdi Efendi, dükkânında satışa sunduğu kitapları çok güzel bir şekilde raflara ve camekânlara dizerdi. Bu görünümler, gençlerde kitap almak ve okumak hevesi uyandırırdı. Bu dükkânda, evlere okumak için kitap da verilirdi. Zaman içerisinde İstanbul’dan daha çok kitap ve gazete getirtti. Bu arada okullar için de kitaplar basmaya başladı. Aynı zamanda yayıncı olan Kitabi Hamdi Efendi toplam 51 kitap ve Trabzon’la ilgili kartpostallar yayımlamıştır.

Hamdi Efendi, daha sonra dükkânını Uzunsokak’ın doğusunda, daha büyük bir mağazaya taşıdı. Önceleri bu dükkânın adı “Asar-ı Cedide” idi. Sonradan “Kütüphane-i Hamdi” oldu.

Trabzon’un 1916’da Ruslar tarafından işgaline kadar, Hamdi Bey, Trabzon kültürü adına yayıncı ve kitapçı olarak çok hizmetler yapmıştır.

Trabzon Ruslar tarafından işgal edilince Kitabi Hamdi Efendi de diğer birçok Trabzonlu gibi kentini terk etmek zorunda kaldı. Ruslar Trabzon’dan çekilince Hamdi Efendi tekrar Trabzon’a döndü ama depolardaki kitapları ve evi Rumlar tarafından yağmalanmıştı. Oğullarıyla, Uzunsokak’ta bir dükkân tuttu ve “Kitabi Hamdi ve Mahdumları Ticarethanesi” adıyla bir şirket kurarak çalışmaya başladı. Bu dükkânda hem kitap-gazete, hem de fotoğraf makinesi ve fotoğraf malzemeleri satılıyordu. Hamdi Efendi, 1928’de şirketi oğullarına bırakarak iş hayatından çekildi.

“Soyadı Yasası” çıktıktan sonra “Başman” soyadını alan Kitabi Hamdi, 1948’de, İstanbul’da ölmüştür.

Yayınlanma Tarihi : 3 Mart 2015

2014 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü

2014 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, Prof.Dr. HAŞİM KARPUZ'a verildi.

Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, eylemiyle, söylemiyle, düşüncesiyle Trabzon'a yönelik çalışmalar yapmış, hizmet etmiş insanlara verilmektedir.

Trabzon tarihi ve kültürü ile ilgili araştırmacı yayınlarından dolayı Sayın Prof.Dr. Haşim KARPUZ'a verildi.

Sayın Prof.Dr. Haşim KARPUZ, ödülünü 20 Şubat 2015 tarihinde Trabzon Valisi Sayın Abdil Celil ÖZ'den aldı.

Prof.Dr. Haşim KARPUZ,
5.2.1949 tarihinde Akçaabat’ın Taşocağı Köyü’nde doğdu. Sırası ile Gökçeler İlkokulu (1960), Akçaabat Ortaokulu (1963), Trabzon Lisesi (1967) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya ve Arkeoloji Bölümünü bitirdi (1972). Lisans tezi “Anadolu’da Prostylos Plânlı Tapınaklar” isimli çalışmasıdır. 1972/1973 öğretim yılında Şişli Lisesi’nde vekil öğretmenlik yaptı. 31.7.1973 tarihinde Kültür Bakanlığı Erzurum Müzesi asistanlığına atandı. 1978 Haziran’ında Trabzon Müzesi araştırmacılığına nakledildi. Her iki müzede yönetici ve araştırmacı olarak görev yaptı. 19.1.1983 tarihinden itibaren Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

1976 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Türk-İslam Sanatları Tarihi Ana bilim Dalı’nda Doktora yaptı (1980). Doktora konusu “Erzurum Evlerinin Türk-İslam Mesken Mimarisindeki Yeri”dir. 1983 Ağustos’undan itibaren 5 ay süre ile burslu olarak Norveç’te Oslo Folkemuseum’da açık hava müzeleri konusunda incelemelerde bulundu. 1988 yılında üniversite Doçenti, 1994 yılında Profesör oldu.

Öğretim üyeliğinin yanı sıra birçok idari görevlerde bulundu. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Sanal Tarihi Bölümü başkanıdır. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanlığı yaptı. S. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün Türk Sanatı Anabilim Dalı Başkanı ve yönetim kurulu üyesidir. 1998-2002 yılları arasında S. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yaptı.

Eğitim öğretim çalışmaları, idari görevlerinin yanında birçok proje yürüttü. Bu projelerden en önemlileri Selçuk Üniversitesi adına yaptığı “1930-1965 yılları arası Türkiye Dergi ve Gazeteleri Koleksiyonu’nun Tasnif ve Okuyucuya Sunulması Projesi” İle Türk Tarih Kurumu adına, “Türkiye’nin Sosyal ve Kültürel Tarihi, Konya ve Karaman’daki Kültür Varlıkları Envanteri” dir.

Anadolu Türk Mimarisi, İslam Öncesi Türk Sanatı, Türk Evi, Sanat Tarihi, Fotoğrafçılık Tarihi ve Türk Folkloru konularında yayınlanmış 150’yi aşkın makalesi bulunan Prof.Dr. Karpuz’un yayınlanmış kitapları şunlardır:

  • Erzurum'da Türk İslam Yapıları, Ankara, 1976
  • Türk-İslam Mesken Mimarisinde Erzurum Evleri, Anakara, 1984, (Düzeltilmiş 2. Baskı Ankara, 1993)
  • Erzurum Evleri, Ankara, 1989
  • Şebinkarahisar,Ankara, 1989
  • Trabzon, Ankara, 1990
  • Rize, Ankara, 1992
  • Eski Kartpostalarla Konya (A.S. Odabaşı ve A. Efe ile birlikte), Konya, 1996
  • Fotoğraflarla Geçmişte Konya, İstanbul, 1996
  • Arkeoloji Sanat Tarihinde ve El Sanatlarında Bilimsel Araştırma Teknikleri, Konya, 2001
  • Anadolu Selçuklu Mimarisi, Konya, 2004
  • Bir Zamanlar Konya Fotoğraf Albümü (A.Kuş, İ.Dıvarcı, F. Şimşek ile birlikte), Konya, 2007
  • Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümü (A.Kuş, İ.Dıvarcı, F. Şimşek ile birlikte), İstanbul, 2008
  • Konya Fotoğraf Tarihi, Konya, 2008
  • Türk Kültür Varlıkları Envanteri Karaman, Ankara, Türk Tarih Kurumu, 2009
  • Türk Kültür Varlıkları Envanteri Konya I,II, III, Türk Tarih Kurumu, 2009

Yöneticilik Görevleri:
Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanlığı 1992-2002, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü 1997-1999, Edebiyat Fakültesi Dekanlığı 1999-2002, Sanat Tarihi Bölüm Başkanlığı 2002-2005, Selçuklu Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü 2012.

Yayınlanma Tarihi : 3 Mart 2015

TRABZON ETKİNLİKLERİNDE "ORTAHİSAR" DAMGASI

Ankara’da düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"nde Ortahisar Belediyesi’nin açtığı stant ziyaretçi akınına uğradı. Standı siyaset ve sanat dünyasının önemli isimleri de ziyaret etti.Ankara’da bu yıl 9.su düzenlenen "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri"ne ilk kez katılan Ortahisar Belediyesi ilk günden etkinliklere adeta damga vurdu. Ortahisar Belediyesi standında ilgi odağı olan dev kemençe ile fotoğraf çekilmek isteyen vatandaşlar adeta birbiriyle yarıştı. Ayrıca stantta yer alan Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman balmumu heykelleri ilgi odağı oldu.

FATİH’İN FETHETTİĞİ, YAVUZ’UN YÖNETTİĞİ, KANUNİ’NİN DOĞDUĞU ŞEHİR ORTAHİSAR

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç standa gelenlerle tek tek ilgilenerek Ortahisar ilçesini tanıttı. Başkan Genç yaptığı açıklamada, "Trabzon’umuzun kurtuluşunun 97. yıl dönümü münasebetiyle Ankara’da bu yıl 9.su düzenlenen ’Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nde her yöreden insanın olması bizi mutlu etti. Karadeniz’in horonundan, tarihi ve kültürel yerlerinin tanıtımına kadar her şeyi burada yaşamak mümkün. Ortahisar Belediyesi olarak bizim asıl amacımız Trabzon’un büyükşehir olmasından sonra kurulan Ortahisar ilçemizi tanıtmaktır. İstanbul’da Ekim ayında gerçekleştirilen Trabzon etkinliklerinde bunu çok güzel gerçekleştirdik. Şimdi Ankara’daki etkinliklerde de Ortahisar Belediyemizin standına bu kadar ilgi olması şahsen bir belediye başkanı olarak beni son derece memnun etmiştir. Fatih’in Fethettiği, Yavuz’un Yönettiği, Kanuni’nin doğduğu şehir olan Trabzon’umuzun merkezi olan Ortahisar ilçemizi belediye olarak en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda standımıza Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın balmumu heykellerini koyduk. Bunu yaptığımız için birçok vatandaşımız bize ayrıca teşekkür etti. Emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyorum" dedi.

http://www.milliyet.com.tr/trabzon-etkinliklerinde-ortahisar-damgasi-trabzon-yerelhaber-630363/

Yayınlanma Tarihi : 19 Şubat 2015