Son Güncelleme: 12 Mayıs 2025 18:26:53

"Sarayatik" Buluşması
İsmail Fandaklı (Trabzon, 10 Eylül 2012)

İnsanoğlunun özellikleri, çoğu kez yaşadığı mekanlardan izler taşır. Bireyin gelişmesi, çocukluğunda ilk adımlarıyla özgürlük mesafesiyle sınırlı olsa da, her geçen zaman onu daha da özgür kılmaya yetiyor.

Yaşadığı mahalle, özellikle de sokağın izleri, ilerleyen yaşlarda kişilik özelliklerine yansır; çevresiyle iletişiminde, dostluklarında ve sevdalarında izdüşümüyle karşımıza çıkar.

Ortahisar, bir başka deyişle "Ortasaray" Mahallesi, kentimizin dünden bugüne özelliklerinin büyük bir bölümünü taşıyan belki de ender mahallelerden biridir.

Bir dönemde yaşamış, yaşadığı mekan, sokak ve insanından özellikler taşıyan bireylerin yıllar sonra bir araya gelmesi, tarihin en güzel tanıklıklarından biri olarak karşımıza çıktı.

Aylar öncesinde belleklerde canlanan bir düşüncenin, olgunlaşarak eyleme dönüşmesi 7 Eylül 2012 tarihinde hayat bulması duygusal anları da beraberinde getirdi.

Bize göre bu buluşmanın en güzel yanı, yaşadıkları güzellikleri kendilerine bırakanları unutmamaları ve onları teker teker anmalarıydı...

Kırklı, ellili, hatta altmışlı yıllarda çocukluk ve gençlik yıllarını Sarayatik'te geçiren insanların, yıllar sonra aynı sokaklarla yüzleşmesi, gözyaşlarından oluşan gökkuşağı gibiydi.

İlerlemiş yaşlar, ak düşmüş saçlar ve yorgun bedenlere rağmen, yıllar sonranın buluşmasında insanların nasıl da gençlik yaşlarındaki dinamizmini yakaladığına tanık olmak, yaşadığımız kentteki en önemli anlardan biriydi.

Dostça kucaklaşmalar, "sen ha", "vay be"ler arasında izlediğimiz "kentli konuklar"ımızın sıcaklığı ve sevecenliği, yıllar öncesinin havasını estiriyordu "Sarayatik"te...

Aslında Sarayatik sadece bir sokak değil, kapıyı açıp içeriye girdiğinizde bir ev gibiydi insanları için.

Neden olmasın ki? Bütün mahalle bir hanenin bireyleri gibi birbirlerine saygılı, sevgi dolu ve birbirlerine sorumluluk duyan insanlarla doluydu... "Bütün evlerin pencereleri birbirlerine sevgiyle açıktı"...

Mahallenin çocukları çok farklı kimliklerle yeniden buluşsalar da, aynı duyguyu yaşayan, aynı havayı soluyan ve sevgi pencerelerini hep açık tutan insanlardı.

Anayasa profesörü Fazıl Sağlam, kimya mühendisi Aydoğan Sanal, biyoloji öğretmeni Göksel Sanal, emekli memur Gülen Demir, Türkçe öğretmeni Gönül Uluşahin, Meryem ve Remziye Demir, öğretim görevlisi Hanife Sağlam, Zühre Tunç, Sema Esen, Emine Atamer, Şevket Soley, Tezer Soley, Hüseyin Soley, Sezgin Çınar, Orhan Çınar, Ayfer Nalbantoğlu, Artemis Tacal, Savaş Aktürk, Özlem Aktürk, Özlem Demir, Ziya Gerçek, Kaptan Tuncer, Özcan Küçük, Fethiye Kasapoğlu, Devrim Özer, Kadir Sarı, Ethem Üçüncü, Niyazi Demir, Nurten Demir, H.Memişyazıcı, Ayten Demir, Nadire Memişyazıcı, Nurten Eyüboğlu, Muhammet Yücealtay, Muhittin Yücealtay, Türkan Değerli, Ülker Eyüboğlu, Ahmet Demir, Semra Demir, Ömer Demir, Cevahir Yağcı, Turan Tuncer, Gülce Gerçek, Ece Gerçek, Süleyman Yağcı, Süleyman İskender, Sabahattin Demir, Cevher ve Bekir Gerçek ile mahallede kısa süre de kalsa, izler taşıyan emekli öğretmen "Sarayatikli" Aysel Aksoy (Savaş)...

Sarayatik Sokak'tan Gazipaşa İlkokulu'na , "Arka"dan Hükümet Caddesi'ne, Tezveren Dede"den, Çiftehamam'a, ıhlamur ağaçlarından bütün bahçeleri süsleyen meyvelere kadar neler konuşulmadı ki!..

Tıpkı eskisi gibi sokak aralarında gezinirken, bütün kapılar dost gülüşlerle açılıyor ve gelenlerle kucaklaşmalara buğulu gözler ve gözyaşları ekleniyordu.

Trabzon'un "kentli konukları", burada kaldıkları sürece Akçaabat Ortamahalle'den Sumela Manastırı'na gezmedikleri yer bırakmadı... Yıllar öncesinden damaklarında kalmış tadı bulabilmek için farklı mekanlarda yemeklerin korkusuzca yerken, birçoğu "diyet"ini bile unutmuş gibiydi.

Kentli olmak, o kentle anılmak; bundan da önemlisi o kentin tarihi yazılırken sizlerin de adının geçmesi, yaşam süresi içerisinde bıraktığınız izlerin eseridir. Bu eser tarihe düşülen notla asırlar boyu yaşayacaktır.

İnsanın anları olmalı ki, anmaları da olsun... Ne mutlu bizlere ki, bu anların tanıklığına ve güzelliğine ortak olabildik...

Yayınlanma Tarihi : 12 Eylül 2012

Türkiye Odalar Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ), Trabzon’a Sağlık Bilimleri Fakültesi açıyor.

TOBB ETÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne ait birimlerin kurulacağı proje için, Ağustos ayında TOBB'dan Akçaabat ilçesi Söğütlü beldesine gelen heyet incelemede bulundu.

İncelemeye, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren eşliğinde TOBB ETÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Şahin, TOBB İnşaat ve Emlak İşleri Müdürü Yahya Kemal Genç, Müşavir Firma Temsilcisi Ahmet Akpınar, Müşavir Firma Koordinatörü Faruk Yağ, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri O. Selahattin Bektaş, Mustafa Zihni Serdar, Mustafa Albayrak ve Genel Sekreter Hakan Gürhan katıldı.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren, yaptıkları açıklamada, yerleşkenin 20 dönüme yakın alanda konumlandırılacağını, ilk etaptaki bu çalışmanın hızla hayata geçirileceğini bildirdiler.

Ayrıca projeyi hayata geçiren TOBB Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve Trabzon'a her yapılan yatırımda, çakılan her çivide katkıları olan Trabzon Valisi Sn. Dr. Recep Kızılcık'a , Sn. Bakan Erdoğan Bayraktar'a, eski Bakan, Milletvekili Sn. Faruk Özak'a, tüm değerli Trabzon Milletvekillerine, Trabzon Belediye Başkanı Sn. Orhan Gümrükçü'ye, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sn. Mehmet Cirav'a, Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Şükrü Koloğlu'na, TOBB ETÜ Genel Sekreteri Sn. Prof. Dr. Adem Şahin'e ve özellikle binanın yapımı için yer tahsis eden Söğütlü Belediye Başkanı Sn. Metin Gedikli'ye, teşekkür ettiler.

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2009-2012 stratejik planında, Trabzon'un bir eğitim ve sağlık kenti olması konusunda öncelikleri bulunduğunu ifade ederek "Bu kapsamda şehrin birden fazla üniversiteye kavuşturulması gerekiyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda özel vakıf üniversitelerinin şehrimizde kurulumunun artışı ile birlikte ekonomik gelişimi canlandırmayı düşünüyoruz. Bu anlamda Trabzon bugüne kadar önemli adımlardan bir tanesini de TOBB ETÜ ile hayata geçiriyor. Bu yatırımların arkası gelecektir" şeklinde konuştu.

Yayınlanma Tarihi : 11 Eylül 2012

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Vakıf ve Dernek Kurucu Üyelerimizden

Ersin ÖNSEL

vefat etmiştir.

17 Ağustos 2012 Cuma Günü Ankara Jeoloji Mühendisleri Odasında Saat:14:30'da yapılacak tören ardından, Cenazesi 18 Ağustos 2012 Cumartesi günü Maçka Merkez camiinde kılınacak ikindi namazı sonrası, aile kabristanına defnedilecektir. Acılı ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.

Yayınlanma Tarihi : 17 Ağustos 2012

İftar Yemeği

Platformumuz, 12 Ağustos 2012 günü Ramazan ayı dolayısıyla verdiği iftar yemeğinde üyeleri ve Vakıf Başkanı Sayın Bilgin Aygül ile birlikte bir araya geldiler.

Yayınlanma Tarihi : 13 Ağustos 2012

Trabzon Vakfı ve Trabzon Kültür Derneği kuruluş aşamalarında ve sonrasında değerli katkıları bulunan rahmetli Temel ÇAĞLAYAN'ın adıyla anılacak bir ihtisas kitaplığı oluşturdu.

Edebiyat, tarih, doğa, kültür-sanat, spor, eğitim kısacası Trabzon'la ilgili her konuda görsel yazılı ve sesli koleksiyona sahip olan bu ihtisas kütüphanesinin bütün araştırmacılara hizmet verecek seviyeye ulaşması hedeflenmekte.

Vakfın tüm yayınlarının da yer aldığı kütüphanede Trabzon Vilayeti Salnameleri'nin yanı sıra İngiliz Konsolosluğu Trabzon Arşivi de yerini alacak.

Sürekli geliştirilmesi düşünülen Trabzon Araştırmaları Kitaplığınd ABD, İngiltere, Yunanistan, Gürcistan ve İran' da yayınlanan yöre ile ilgili çalışmalar önümüzdeki dönem Vakfın Koleksiyonunda yer alacak.

11 Ağustos 2012 Cumartesi günü gerçekleşen açılış öncesinde rahmetli Temel ÇAĞLAYAN, Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığında kabri başında anıldı, Vakıf Başkanı Bilgin AYGÜL, Temel ÇAĞLAYAN'ın Vakıf ve Dernek çalışmalarına katkıları, hukuk adamlığı ve kişiliği ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Aile adına kardeşi Kültür eski Bakanı Suat ÇAĞLAYAN'ın konuşması ardından Vakıf merkezine dönülerek Kitaplığın açılışı yapıldı. Oldukça duygusal anların yaşandığı açılışa Temel ÇAĞLAYAN'ın ailesi, dostları, Trabzon Vakfı ve Trabzon Kültür Derneği yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Açılışta Bilgin AYGÜL Kent belleğinin oluşturulmasına büyük katkı sağlayacak Trabzon Araştırmaları Kitaplığının sürekli zenginleştirilerek ilgililerin hizmetine sunulacağını, kitaplıkta 1000'i aşkın Trabzon ile ilgili kitap, dergi, dvd, cd ve dosyaların bulundurulacağını belirtti.

Daha sonra Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kenan ARAZ, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İBİŞ, Temel ÇAĞLAYAN'ın kardeşi Kültür Eski Bakanı Suat ÇAĞLAYAN, oğlu İbrahim ÇAĞLAYAN, kızı Meltem ÇAĞLAYAN, arkadaşları Kenan ATASOY, Güngör ERSOY, Hüseyin ALBAYRAK, Mahmut BAYRAM ve Fikret KAHYAOĞLU anılarını ve güzel duygularını paylaştı.

Yayınlanma Tarihi : 11 Ağustos 2012