Son Güncelleme: 21 Nisan 2025 13:41:22

"KOLBASTI"
Oyun Havası Örneğinden Hareketle,
Küreselleşen ve Tektipleşen Yerli Kültür Üzerine Bir Söyleşi

17 Eylül 2011 Cumartesi günü
Trabzon Vakfı Ahmet YILDIZ Toplantı Salonunda,
Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü
Sayın Prof.Dr. Melik Ertuğrul BAYRAKTARKATAL'ın konuşmacı olarak katıldığı "Kolbastı" Oyun Havası Örneğinden Hareketle,
Küreselleşen ve Tektipleşen Yerli Kültür Üzerine Bir Söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşinin açılış konuşmasını Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kenan ARAZ yaptı.

Zaman içerisinde değişime uğrayan hatta unutulmaya yüz tutan yerel kültürümüze etki eden olaylar, nedenleri ve sonuçları konuşuldu.

Yerli kültürümüzün unutulmaması ve yaşatılabilmesi için yapılması gerekenlerin anlatıldığı konferansa katılımcılar oldukça yoğun ilgi gösterirken, soru ve görüşleri ile de katkı sağladılar. Son derece samimi bir ortamda gerçekleştirilen konferanstan katılımcılar çok keyif aldıklarını belirttiler.

Trabzon Sürmene'li olan hocamız Sayın BAYRAKTARKATAL hemşehrileri ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Yayınlanma Tarihi : 20 Ağustos 2011
TRABZON İLİ VE İLÇELERİ EĞİTİM, KÜLTÜR VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI
YUSUF BAYRAM
ÖĞRENİM BURSU YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak, Tanımlar

Amaç ve Kapsam

Madde 1- Bu yönetmelik; Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından, yurtiçi yüksek öğretim kurumlarında (özel yüksek öğretim kurumları ile açık öğretim fakülteleri hariç) öğrenim gören Trabzonlu öğrencilere verilecek bursun amacını, başvuru biçimini, burs alacak öğrencilerin belirlenmesini, bursun süresini, sona erme koşullarını ve bu konuda yapılması gereken diğer iş ve işlemleri kapsar.

Yasal Dayanak

Madde 2- Bu yönetmelik, Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Senedi'nin 4/c maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 3- Bu yönetmelikte geçen;

Vakıf: Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'nı ( kısa adı Trabzon Vakfı )
Vakıf Senedi: Trabzon Vakfı'nın kuruluşu ile ilgili resmi belgeyi,
Yönetim Kurulu: Trabzon Vakfı Merkez Yönetim Kurulunu,
Burs: Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Öğrenim Bursu'nu,
Öğrenci: Yurtiçi yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören tercihen Trabzon nüfusuna kayıtlı veya Trabzon'la illiyet bağı bulunan öğrencileri,
Koşullu Burs: Gerçek veya tüzel kişilerce karşılanmak kaydıyla, bu yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde seçimi yapılan öğrencilere Vakıf aracılığıyla verilen parayı tanımlamaktadır.


İKİNCİ BÖLÜM
Bursun Adı, Veriliş Amacı, Duyurulması, Başvuru Biçimi,
Burs Alacakların Belirlenmesi, Verilme Süresi
ve Biçimi, Sona Erme Koşulları

Bursun Adı

Madde 4- Bursun adı "Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Öğrenim Bursu" dur.

Bursun Veriliş Amacı

Madde 5- Burs; Vakfın amaçlarına uygun olarak, ekonomik durumu yetersiz olan başarılı öğrencilere öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacıyla verilir. Karşılıksızdır.

Adaylık Şartları:

  1. T.C. Vatandaşı olmak,
  2. Tercihen Eğitim bilimleri dalındaki bir öğrenim programının kayıtlı ve devamlı öğrencisi olmak,
  3. Tercihen kız çocuğu olmak.
  4. Maddi imkandan mahrum olmak:
    Malvarlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyacı olmak, kazanç getiren herhangi bir işte çalışmamak, bir kamu veya özel kurumdan maaş, ücret ve burs almamak, ( Sadece harç kredisi alınabilir ).
  5. Başarı koşulları
    1. Yüksek öğrenime yeni kayıt yaptıranlar için: Fakülte veya yüksekokula giriş puan sırasına göre ( ÖSS puanına göre ) önde olmak.
    2. Ara sınıflar için: Başarısız dersi olmamak veya genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 ( 100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 70 ) olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak. ( Not ortalaması uygun olduğu halde 3'ten fazla başarısız dersi olanlar başvuru yapamaz ).
  6. Karakteri ve milli duyguları bakımından sağlam ve güvenilir olmak.
  7. Üniversitelerin ikinci öğretim, ekstern, Açık Öğretim, uzaktan öğretim programı ve lisans programlarının son sınıflarında okuyanlar ile aynı aileden ikinci bir kişi burslarımızdan yararlanamaz.
  8. Tercihen Ankara'da eğitim görüyor olmak.

Bursun Duyurulması

Madde 6- Yönetim Kurulunca, her yıl Eylül ayı içerisinde burs verilecek öğrenci sayısı ve burs miktarı belirlenerek ilgililere duyurulur.

Bursa Başvuru Biçimi

Madde 7- Bursa başvurmak için Trabzon ili yada ilçeleri nüfusuna kayıtlı olmak gerekir. Burs başvuruları, aşağıdaki belgeler ile birlikte her yıl Eylül ayı sonuna kadar Vakıf merkezine yapılır.

Eklenecek Belgeler

  • Yükseköğrenime yeni kayıt yaptıranlar; ÖSS ve ÖSYS Sonuç Belgelerinin örneğini,
  • Ara sınıflarda öğrenim görenler; Öğrenim süresince aldıkları dersleri, notları genel not ortalamasını gösteren öğretim kurumundan onaylı not dökümü belgesini ( transkript).
  • Tüm Öğrenciler; TC Kimlik nolu nüfus cüzdanının fotokopisi, öğretim kurumundan alınmış onaylı öğrenci belgesi ile ailenin mali durumunu gösteren belgeleri ( Maaş bordrosu, emekliler için emekli cüzdanı fotokopisi, serbest çalışanlar için gelir vergisi beyannamesinin fotokopisi, geliri olmayanlar ise Sosyal Güvenlik Kurumlarından (SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur'dan ) veli adına gelirsizlik belgesi) ekleyerek vakıf sekreterliğine verirler.
  • Nüfus cüzdanının onaylı fotokopisi
  • İki adet fotoğraf

Burs Alacakların Belirlenmesi

Madde 8- Başvurular, Yönetim Kurulunca oluşturulacak komisyon tarafından Ekim ayı içerisinde incelenir ve sonuçlandırılır. Aynı aileden birkaç kardeşin başvuru yapması halinde uygun görülürse tek bir öğrenciye burs verilir.

Burs Miktarı, Bursun Verilme Süresi ve Biçimi

Madde 9- Bursun miktarı her yılın Eylül ayında Vakıf Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Burs her yeni eğitim dönemi için 8 ay boyunca bursiyerlere aylık peşin olarak ödenir. Vakıf Yönetim Kurulu Kararı ile, Ankara dışındaki Öğrenim Kurumlarında okuyan bursiyerlere 3'er aylık dönemler halinde de ödeme yapılabilir. Bursiyer, şahsen başvurmak koşuluyla, bursunu her ay Vakıf merkezinden alabileceği gibi, Vakıflar Bankası ve T. İş. Bankasının herhangi bir şubesindeki hesabına yatırılmasını da isteyebilir.

Burs, bursiyerin başarılı olarak geçen öğrenciliği süresince verilir. Bursiyer her öğrenim yılı sonunda okuduğu Öğrenim Kurumundan o yıla ait başarı durumunu gösteren resmi bir belgeyi Vakıf'a vermekle yükümlüdür. Bu belge verilmedikçe yeni yılda ödeme yapılamaz.

Bursun Sona Erme Koşulları

Madde 10- Aşağıdaki koşullardan biri gerçekleştiğinde burs sona erer.

  1. Yönetmelik ekindeki Burs Başvuru Formu bilgilerinin doğru olmadığının anlaşılması,
  2. Öğrencinin öğrenimine ara vermesi,
  3. Öğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesi,
  4. Öğrenim yılının sona ermesi
  5. Madde 5'te aranan başarı koşulları,
  6. Burs almaktan vazgeçilmesi,
  7. Burs Başvuru Formundaki bilgilerde değişiklik olursa, bursun sona erdirilmesinde Yönetim Kurulu yetkilidir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Koşullu Burs

Koşullu Burs Bağışı

Madde 11- Kişi ve kurumların burs olarak öğrencilere verilmek üzere koşullu bağışları Vakıfça kabul edilebilir.

Koşullu Burs Ödemeleri

Madde 12- Bu bursların kullanılmasında; bağış veya yardım yapanların gözetilmesini istediği koşullara, Vakfın ilkelerine aykırı olmamak koşuluyla uyulur.

Madde 13- Koşullu burs ödemeleri bu Yönetmelik esaslarına aykırı olamaz.

Madde 14- Bu Yönetmeliğin 10. Maddesinde belirtilen koşullar, bu burs için de aynen geçerlidir.



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Genel Hükümler

Madde 15- Bu Yönetmelikte bulunmayan veya yeterince anlaşılmayan konularda Yönetim Kurulu kararı geçerlidir.

Madde 16- Bu Yönetmelikte yapılacak değişiklikler veya eklemeler, Yönetim Kurulu üye tam sayısının üçte ikisinin onayıyla yürürlüğe girer.

Madde 17- Bu yönetmelik esaslarına göre bir öğrenciye 4 yıl, veya 4 öğrenciye 1 yıl burs verenlere "Trabzon Vakfı Hizmet Plaketi" verilir.

Yürürlük

Madde 18- Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulunun 19 Eylül 2002 tarih ve 4 sayılı kararı ile kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

Yürütme

Madde 19- Bu yönetmelik hükümleri Yönetim Kurulunca yürütülür.

EK MADDE: Vakfımızca verilen Yusuf BAYRAM Yüksek Öğrenim Bursu da bu yönetmeliğe tabidir.

ONAY:

Yayınlanma Tarihi : 8 Eylül 2011
trabzon´dur yolumuz

Bir kentin yolunu, tarihini, coğrafyasını, denizini, toplumsal hayatını, geçirdiği değişimleri, insan tiplerini, atmosferini, doğa güzelliklerini, unutulan değerlerini, yeme içme kültürünü, gecesini gündüzünü, yazını kışını, folklorunu, eğlence hayatını, daha bin türlü özelliğini, herkes kendince görür. Tarihçi başka, coğrafyacı başka, turizmci başka, asker başka, öğretmen bambaşka bir gözle görür ve kendi bakış açısıyla yazmak ister.

Ama bir yazar-edebiyatçı, kendince bir duyarlıkla yaklaşır kentine. Çevresine gönül gözüyle bakar. Kendisini değişik insanların yerine koyar, onların yüreğiyle de hissetmeye çalışır, öylece yazar... Yazar yazdığı zaman, birçok kimse o yazıda kendi duygularını, düşünüp de söyleyemediklerini bulur. Kendisinden önce yazılmış olanları da anımsamak ister...

Bu düşünceden yola çıkarak, Trabzon'un yirmi iki edebiyatçı yazarı, yine Trabzon'un yirmi iki semtini kaleme alındı. Okurla aynı zamanda buluşan bu yirmi iki kitaplık dizi hem bir ilk olması hem de Trabzon'un son elli yılına tanıklık etmesi ve yazarlarının kente kolektif bir armağanı olması açısından yüksek değer taşımaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011

bir kalekapım vardı
adnan taç
trabzon´dur yolumuz 1

1961'de Trabzon'un Akçaabat ilçesinde doğan Adnan Taç, A.Ü.Halkla İlişkiler Bölümünü bitirdi.
1981'de İlk karikatürü yayımlandı. Bir kişisel sergi açtı, birçok ortak ve karma karikatür sergisine katıldı.
1981-1988 arasında "Karadeniz" ve "Kuzey Haber" gazetelerinde karikatürleri yayınlanmaya başlandı.
1988-2002 arasında "Karadeniz" gazetesinde "Taka" mizah sayfasını,
2002-2006 yılları arasında "Taka" gazetesinde "Dalga" mizah sayfasını,
2006-2008 yılları arasında "İlkhaber" gazetesinde "Dalga" mizah sayfasını ve kültür sanat sayfasını hazırladı.

2000-2001 arasında Zigana TV'de "İmge" adlı kültür-sanat programı hazırladı ve sundu.
2004 yılı içerisinde Trabzonlu çizerlerle birlikte "Isırgan" mizah gazetesinin çıkarılmasına öncülük etti.
2006'da "Trabzon Sanat Platformu"nu kurdu ve bu platform üyesi derneklerle yürüttüğü çalışmalar sonucunda Trabzon Sanatevinin kurulmasını sağladı; ilk kurucu başkanı oldu.

2009'da karikatürcü Bülent Sümer ile birlikte, karikatür sanatçısı Ziya Ramoğlu'nun sanat yaşamının anlatıldığı "Karikatürde Bir Ziya" isimli kitabını çıkardı ve aynı ismi taşıyan belgeseli hazırladı.

Yerel ve ulusal birçok gazete ve dergilerde karikatür, yazı ve röportajları yayınlandı. Katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda eserleri sergilendi ve albümlere alındı. Bu yarışmalarda toplam 11 ödül aldı.

Uzunca bir süre Trabzon Belediyesi Kültür Araştırma Kurulu üyeliği yaptı.

Aralık 1994 tarihinden bugüne Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliğinin başkanlığını, Eylül 2008 tarihinden bugüne Trabzon Sanatevi Derneğinin başkanlığını yapıyor.

Evli ve iki çocuk babası olan Adnan Taç, halen yerel gazetelerde köşe yazarlığını sürdürmektedir.

Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011

trabzon´un kalbi meydan
ahmet özer
trabzon´dur yolumuz 2

1946'da 'Trabzon Maçka'da doğdu. Trabzon Lisesini, Fatih Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirdi. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans eğitimi gördü. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 29 yıl öğretmenlik yaptı, 1966'dan bu yana Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi.

İlk şiiri 1966'da yayımlandı. Sanat yönetmeni olduğu Kültür Sanat ve Edebiyat dergisi Kıyı'da, 1981-2010 sürecinde şiirleri, değişik türdeki ürünleriyle yer aldı. 1997-2001 arası 14 sayı yayımlanan Bilkent Üniversitesi Kültür-Sanat-Edebiyat dergisi 4 Mevsim'in sanat yönetmenliği yaptı.

Araştırma-inceleme, deneme, tanıtım, söyleşi türlerinde pek çok yazısı ile farklı gazetelerde köşe yazıları yayımlandı. Mart/Nisan 2002 tarihli Kültür Sanat ve Edebiyat dergisi, Yom/Sanat'ta yaşamı ve sanatı üzerine özel dosyalar hazırlandı. Pek çok sempozyum, açıkoturum ve panele konuşmacı olarak yer aldı, yurtdışında düzenlenen edebiyat etkinliklerine katıldı. Kıyı dergisinin kurucusu Ahmet Selim Teymur adına senaryosunu yazdığı yayımlanmış bir belgeseli bulunuyor.


    Yayımlanmış Kitapları:

    Şiir
  • Ayrı Beraberlikler, Türkiye Yazıları Yayınları, Ankara, Mart 1981
  • Günle Dokunan, Dayanışma Kooperatifi Yayınları, Ankara, Eylül 1984,
  • Gecenin Kanayan Yerinden, Kerem Yayınları, Ankara, Mart 1987
  • Söyle Yüzüm Tanığımsın, Cem Yayınları, İstanbul, 1990
  • Aşklar Yedeğinde Ömrümüzün, Cem Yayınları, İstanbul, Kasım 1993
  • Aşkın Taçyaprağı, Bilgi Yayınevi, Ankara, Mart 1998
  • Sözümüz Vardı, Bilgi Yayınevi, Ankara, Kasım 2001
  • Bir Şehrin Boynundayız, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, Ocak 2011

  • Ötekiler
  • Çocuklar Varken, Öykü, Prospero Yayınları, Basım Ankara,1995, 2. Basım Prospero Yayınları, Ankara, 1996, 3. Basım Ankara, 1998, Kültür Bakanlığı Yayınları, 4. Basım İstanbul, Anadolu Sanat Yayınları, 2006
  • Onlarla Yaşadım, İnceleme, Prospero Yayınları, Ankara, 1995
  • Yıldızlar Geceyle Gelir, İnceleme-Araştırma, Karşı Yayınları, Ankara, 1996
  • Atlastan Bir Yeryüzü, Gezi Yazıları, İlkyaz Kitaplığı, Ankara, Mayıs 1996
  • Sordum Söylediler, Söyleşiler, Anadolu Sanat Yayınları, İstanbul,1996
  • Sarkaç, Köşe Yazıları, Güldikeni Yayınları, Ankara Mart 1998
  • Denizin Öptüğü Kent, Köşe Yazıları, Güldikeni Yayınları, Ankara, Şubat 1999
  • Sesimi Rüzgara Verdim, Köşe Yazıları, Güldikeni Yayınları. Ankara, Kasım 1999
  • Yüzün Yeryüzüdür, Köşe Yazıları, Güldikeni Yayınları, Ankara, Kasım 2000
  • Cumhuriyet Şiirimizin Korkusuz ve Coşkulu Şairi Şinasi Özdenoğlu, Yaşamı-Sanatı-Kişiliği (Muzaffer Uyguner'le) Ankara, 2000
  • Bir Uzun Ölüm, Derleme Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2002
  • Sözün Kanatlarında, Araştırma Yazıları-Makaleler-Tanıtmalar, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2002
  • Yolcu Yolun Nereye, Köşe Yazıları, Etikus Yayınları, İstanbul, Ocak 2004
  • Bir Düşün Ardından, Makaleler, Damar Yayınları, Ankara, Kasım 2005
  • Kemençenin Telinden, Köşe Yazıları, Kıyı Dergisi Yayınları, Trabzon, Haziran 2007
  • Yer Değiştiriyoruz Hayatla, Köşe Yazıları, Sarissa Yayınları, İstanbul, Nisan 2008
  • Memleket Şairi Nabi Üçüncüoğlu, Portre, Phoenix Yayınları, Ankara Şubat, 2010, 239s.
  • Çığlık, Köşe Yazıları, Kıyı Dergisi Yayınları, Trabzon, 2011, 159s.
Yayınlanma Tarihi : 7 Eylül 2011