Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlemiş olduğu Kurtuluşunun 101. Yılında Trabzon Etkinlikleri, 21 Şubat 2019 tarihinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezindeki açılış töreni ile başlamıştır. Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen’in de katıldığı törenle açılan etkinlikler kapsamında resim, heykel, fotoğraf, karikatür, keçe ve Trabzon kadınının yöresel el emeği sergileri 21-26 Şubat tarihleri arasında Ankara’daki Trabzonlularla ve kültür-sanat severlerle buluşmuştur. Bu sergilerde Trabzon Vakfı’nın fotoğraf, resim kulüpleri ve kadın platformunun bir yıllık çalışmalarının ürünleri ile Trabzon Sanatevi’ne bağlı sanatçıların fotoğraf, karikatür, resim ve heykelleri sergilenmiştir. Öte yandan etkinlikler kapsamında, 21-24 Şubat tarihleri arasında Trabzon’da kent kimliği ve mimari, sanat, çevre sorunları, kadın, spor, tarih, basın, siyasal ve sosyal hayat konularında paneller ve konferanslar gerçekleştirilmiştir. Bu söyleşilerde Trabzon’un yetiştirdiği değerli akademisyenler, bürokratlar, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler önemli konularda zengin içerikli konuşmalarla katılımcıları aydınlatmışlardır. Yine etkinliklere katılan Trabzonlu yazarlar, okuyucularıyla buluşup, imza günleri düzenlemişlerdir. Etkinlikler kapsamında akşam saatlerinde ise Opera Sanatçılarından Karadeniz Türküleri, Trabzon Vakfı Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korolarının konserleri gerçekleştirilmiştir. Trabzon Vakfı Türk Halkı Müziği Korosunun konseri yakın zamanda kaybettiğimiz Trabzon Vakfı’nın değerli yöneticisi Hayrettin İmamoğlu’nun anısına atfedilmiştir.
Trabzon Etkinliklerinin finali ise, Trabzonun düşman işgalinden kurtuluş günü olan 24 Şubat tarihinde Sheraton Hotel’de düzenlenen Geleneksel Trabzon Balosu ile yapılmıştır. Muhteşem bir organizasyona sahne olan gecede Trabzonlu sanatçılar Süreyya Davulcuoğlu, Ezgi Eyüpoğlu ve İbrahim Can sahne almış, Kuzeyin Uşakları Halk Oyunları ekibi ise sergilediği horon gösterisiyle izleyicileri coşturmuştur. Her yıl Trabzon Balosu’nda, Trabzon’a önemli katkılarda bulunan kişilere geleneksel olarak verilen Sabahattin Sağıroğlu Ödülü ise bu yıl Trabzon’a ve Trabzonlu oluşumlara ekonomik, sosyal, kültürel, sanatsal, eğitimsel açıdan her zaman çok yönlü desteklerde bulunan Trabzonlu işadamı Ergun Gürsoy’a verilmiştir. Ergun Gürsoy bu büyük ödülü Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un elinden almıştır. Trabzon Vakfı ve Derneği tarafından düzenlenen Trabzon Balosuna ayrıca Trabzon Milletvekilleri Ahmet Kaya, Salih Cora ve Hüseyin Örs, İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Adalet Eski Bakanı Hikmet Sami Türk, Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Orgeneral Halis Burhan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ve çok sayıda Trabzonlu bürokrat, iş adamı, kültür-sanat insanı da katılım sağlayarak, bu anlamlı geceyi onurlandırmışlardır.
Ortak Açıklaması
Geçtiğimiz günlerde hem Diyanet İşleri Başkanı’nın Kadir Mısıroğlu ile yaptığı görüşmeye hem de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Atatürk heykeline yapılan provokatif saldırıyı kınamak isteyen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün Trabzonlular hakkında haddini aşan ve tarihsel gerçeklerle bağdaşmayan açıklamalarda bulunmuştu. Yaptığı vahim hatayı anladıktan sonra düzenlediği basın toplantısında Kastını aşan sözleri nedeniyle özür dileyen Aygün, Trabzonluların Kurtuluş Savaşı sırasındaki kahramanlıklarının hatıralarında canlı olduğunu ifade etmiştir.
Bilindiği üzere 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nden sonra dönemin küresel emperyalist devletleri tarafından Anadolu topraklarının işgale başlanması üzerine vatan savunması için ilk harekete geçen illerin başında Trabzon gelmektedir. Bunun için 10 Aralık 1918’de, Anadolu’da Milli Mücadele ateşinin öncüsü olan İstikbal gazetesini çıkarmaya başlayan Trabzonlular 12 Şubat 1919 tarihinde de Trabzon Muhafaza-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti’ni kurarak vatan savunması yapmak üzere bugünkü Trabzon, Giresun, Ordu, Rize ve Gümüşhane illerinde teşkilatlanmışlardı. Erzurum Kongresi’nin toplanmasında da öncü rolü bulunan bu cemiyet, bu kongreden sonra Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğindeki Türk Milli mücadelesinin ön saflarında mücadele etmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunda yerini almıştır.
Trabzon ve Trabzonluların Türk Milli mücadelesindeki rolünü en güzel şekilde ifade eden de bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Onun 15 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’a yaptığı ilk ziyaretinde, onuruna verilen yemekte söylediği şu sözler, Trabzon ve Trabzonlular için ilelebet bir şeref belgesi olarak kalacaktır:
“Trabzon ve Trabzonluları temsil eden bu önemli kişilerle Trabzon’da aynı sofrada bulunmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Özellikle bugün yaptıkları coşkulu karşılamadan, gösterdikleri ciddi sevgi ve bağlılıktan dolayı, yüce Trabzon halkına arz etmeyi görev bildiğim gönülden teşekkürlerimi, bu seçkin topluluk aracılığıyla açıklama fırsatı bulduğum için son derece mutluyum.
Efendiler...
Trabzon halkının tamamını birlik ve beraberlik içinde gördüm. Kadınlarının, çocuklarının, ihtiyarlarının gözlerinde yaş gördüm. Bu ne coşkun duygulanma, bu ne sevecenlik, bu ne yüksek soyluluktur.
Arkadaşlar...
Beş sene önce ilk kez Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya Büyük Kanlı Savaşına Üçüncü Tümen ile yetişen Trabzon evlatlarının savaş alanında gösterdikleri özverili çabaların kıymetli anısı, bilincimde sürekli canlı kalacaktır. Bu yurtsever halka ve o kıymetli kahraman evlatlara sahip bulunan bu değerli yurdunuzu; Ermenistan’a bağlı bir bölge veya Pontus krallığı yapma hayal ve istekleri ile tehditleri ne kadar korkunç bir girişimdi. Kuşkusuz bu korku artık sonsuza kadar hayal olmuştur.”
Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Trabzon Kültür ve Dayanışma Derneği olarak CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün tarafından Trabzon ve Trabzonlulara yönelik yapılan haksız ve tarihsel gerçeklikten yoksun açıklamayı reddettiğimizi ve kınadığımızı belirtirken; Kadir Mısıroğlu ve aynı zihniyete mensup bir avuç “meczup”un, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın “En Büyük Eserim” diye tanımladığı Türkiye Cumhuriyeti’ni hiç kimsenin Atatürk yolundan ayırmaya gücü yetmeyeceğine inancımız tamdır.
Kamuoyuna duyurulur.
Bilgin AYGÜL Trabzon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı |
Mustafa CİNEL Trabzon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı |
2 Kasım 2018 - 17 Kasım 2018
galeriakdeniz
Tagore Caddesi (4.Cadde) 720. Sokak Şahinler Sitesi B-Blok No:5/B Yıldız Çankaya-ANKARA
1948 yılında Trabzon Beşikdüzü Ağaçlı Köyü’nde doğmuş, Trabzon Öğretmen Okulu (1966) ve Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirmiştir. (1969) Devlet sınavını kazanarak Paris’e gitmiş, Paris Ecole Natinale Superieure des Beaux-Arts ve Louvre Müzesinde uzmanlık çalışması yapmıştır. (1970-1974)
Önce Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünde (1974-1983), sonra kurucuları arasında yer aldığı Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim Bölümünde Öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı olarak çalışmıştır. (1983-1999). 1999 yılında İstanbul’a taşınmış, Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Öğretim Üyeliği ve iki dönem Dekanlık yapmıştır. 2012–2016 yılları arasında İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını yürütmüş, halen bu kurumda Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.
Öğrenciliğinden beri aralıksız resim çalışmalarını sürdüren sanatçı, konularını yaşamının doğal uzantısı olarak görmektedir. Doğa, çevresi ve manzara her zaman ana konuları olmuştur. “Çevremde beni ifade ettiğine, duygu ve düşüncelerime karşılık geldiğine inandığım ilişkileri taşıyan motiferi resimsel biçimlere dönüştürüyorum.” diyen sanatçı, Köyüm, Yayla, Karadeniz, Tirebolu, Kazan, Gürün, Ege ve Bahçe olarak adlandırılabilecek resim serilerini tekrar tekrar ele alarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Klasik resim zincirinin devamı olarak kabul edilebilecek çalışmalarında, içtenliği, yalınlığı, biçimlendirme de kişisel teknik ve ustalığı her zaman ön planda tutmuştur. Resimde renk ve ışığı aynı anlamda değerlendiren ve çok önemseyen sanatçı, tuvalde gün ışığına ulaşıldığında resmin bitmiş olacağına inanmaktadır.
Birçok kişisel sergi düzenlemiş, ortak sergilere katılmış ve Devlet Resim Ödülü, DYO Resim Ödülü, PTT Resim Ödülü, Ankara Sanat Kurumu Yılın Sanatçısı Ödülü, Hacettepe Üniversitesi Sanatta Hizmet Ödülü gibi ödüller almıştır.
Çalışmaları ile ilgili kitap ve kataloglar yayınlanmıştır. Bunların en önemlilerinden birisi İbrahim ÇİFTÇİOĞLU’nun yazdığı ve Bilim Sanat Galerisince yayınlanan “Bir Yaprakta Bütün Dünya Veysel GÜNAY”, diğeri ise Prof. Zekiye SARIKARTAL’ın yazdığı ve Küçükçekmece Belediyesince yayınlanan Veysel GÜNAY “Derinliğin Manzarası” adlı kitaptır.
Ankara Üniversitesi'nin 2018-2019 Ders yılının açılış dersini,
Yönetim Kurulu üyemiz Prof. Dr. RUŞEN KELEŞ verecektir.
Tüm hemşehrilerimiz davetlidir.
Konu: Cumhuriyet, Başkent Ankara ve Ankara Üniversitesi
Yer: Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi, Farabi Salonu
Tarih: 20 Eylül 2018, Perşembe
Saat: 14:00
Vakfımızın Kıymetli Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Prof. Dr. Ruşen KELEŞ, şehircilik, kentleşme ve çevre siyasaları alanında vermiş olduğu sayısız eserler; bilim insanının taşıması gerekli dil sorumluluğu ile şehircilik alanında Türkçe sözcük üreterek yaptığı katkılar; belediyecilik, kooperatifçilik ve çevrecilik hareketlerinin saygın, ulusal ve uluslararası kuruluşlarında ve gönüllü örgütlerinde yaptığı hizmetler; akademik üretkenliğinin yanı sıra, bir bilim insanının taşıması gereken sorumlulukla topluma katkı görevini ileri düzeyde yerine getirmiş ve sayısız bilim insanı ve meslek insanı yetiştirmiş olması nedeniyle ODTÜ senatosu tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü'ne layık bulunmuştur. Değerli Hocamıza verilen bu ödülle bizler de onur duyduk ve gururlandık. Hocamızı kutluyor saygılarımızı sunuyoruz. Trabzon Vakfı
Prof. Dr. Ruşen Keleş
(ODTÜ Üstün Hizmet Ödülü)
Prof. Dr. Ruşen Keleş 1932 yılında Trabzon'da doğdu. 1954 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu, 1955 yılında aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden doktorasını alan Sayın Keleş 1959 yılında New York Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü'nde ve 1960 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Kent ve Bölge Planlaması bölümü'nde lisansüstü düzeyde araştırmalar yaptı.
1966-1971 yılları arasında Ankara Üniversitesi'nde Doçent, 1971-1999 yılları arasında Profesör olarak çalıştı. 1971-1975 yılları arasında Dekan olarak görev yapan Sayın Keleş 1979-1981 yıllarında da ODTÜ Mütevelli Heyeti Üyeliği'nde bulundu.
1981-1999 tarihleri arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ernst Reuter İskan ve Şehircilik Araştırmaları Merkezi Genel Sekreteri ve Müdürü olarak çalıştı. 1993-1999 yıllarında Ankara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olarak görev aldı.
1968-1970 California Üniversitesi, Los Angeles ve Berkeley, 1976 Kudüs İbrani Üniversitesi, Harry S. Truman Research Institute, İsrail, 1976-1977 Harvard Üniversitesi, Center for Middle Eastern Studies, 1986 Internationales Instute für umwelt und Geselschaft, Berlin, Science Center ve 1987-1988 Institute of Developing Economies, Tokyo'da misafir öğretim üyeliği yaptı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Lefke Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi'nde öğretim üyeliği yaptı.
1993'den beri European Local Government Association for Research ve 1983-1989 Birleşmiş Milletler Türk Derneği Üyeliği, 2008-2010 World Society for Human Settlements (Ekistics) Başkanlığı, 1986 ve sonrası Biopolitics International Organization Mütevelli Heyeti Üyesi, 1991 ve sonrası European Academy of Land Use Development Zurich üyesi, Avrupa Konseyi, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Bağımsız Uzmanlar Kurulu Üyesi (Strasburg), ve 1976-1983 Türk Dil Kurumu Üyesi olarak çalışmalarda bulundu.
Kun Santo Zui Ho Sho Japonya İmparatorluk "Altın Işıklar" Onur Nişanı (1993), Abdi İpekçi ve Kardeşlik Özel Ödülü (1993), TMMOB Mimarlar Odası Mimarlığa Katkı Ulusal Ödülü (2012), Mülkiye Büyük Ödülü (2014) sahibidir.
Türkçe, İngilizce, Almanca, Japonca kaleme alınmış 80 kadar kitap ve 500'e yakın makalesi bulunmaktadır.
Sayın Keleş evli ve bir çocuk babasıdır.
GEREKÇE
Sayın Prof. Dr. Ruşen Keleş'e, şehircilik, kentleşme ve çevre siyasaları alanlarında vermiş olduğu sayısız eserler; bilim insanının taşıması gerekli dil sorumluluğu ile şehircilik alanında Türkçe sözlük üreterek yaptığı katkılar; belediyecilik, kooperatifçilik ve çevrecilik hareketlerinin saygın ulusal ve uluslararası kuruluşlarında ve gönüllü örgütlerinde yaptığı hizmetler; akademik üretkenliğinin yanı sıra, bir bilim insanının taşıması gereken sorumlulukla topluma katkı görevini ileri düzeyde yerine getirmiş ve sayısız bilim insanı ve meslek insanı yetiştirmiş olması nedeniyle ODTÜ Senatosu tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü verilmesi uygun görülmüştür.