Son Güncelleme: 31 Mart 2025 15:24:20

“Tek tip müzik tek renkli bir resim gibidir. Tüm resimlerin kırmızı olduğunu düşünsenize! Ne kadar çok renk bir araya gelirse o kadar estetik sanat çıkar ortaya. Ben de kendi kültürümün orijinalini bozmadan çok çeşitli müziklerle harmanladım. Tek tip elbiseyi giymedim üzerime.”

Bir yandan, yüzünden hiç eksilmeyen tebessümü, tarifsiz tevazuuyla tam bir gönül adamı...

Diğer yandan, Almanya’da Şilili bir müzisyenden aldığı bereyi Samsun’da çaldıran, benzerini ördürüp yıllardır başından çıkarmayan bir dünya insanı.

Pek çok dilde şarkı söylerken, sahnesini paylaştığı dünya müzisyenleriyle, sözlerden çok, çalgıların diliyle konuşuyor.

Fuat Saka, hayatın Trabzon’a; Karadeniz’in dünyaya bir armağanı...

Karadeniz ezgilerini dünyaya tanıtırken, Karadenizlileri de evrensel enstrümanlarla buluşturuyor.

Doğu’dan Batı’ya, Folktan Rock’a, yöreselden evrensele geçerken, ezgiyle notayı, akorla ritmi, kemençeyle gitarı öyle bir harmanlıyor ki ne kendi yabancılık çekiyor, ne dinleyenler!

Onun müziği herkesin, bütün insanların...

Ne mutlu bize ki Fuat Saka yine bizlerle!

Fuat SAKA,
1952 İstanbul doğumlu. 2-3 yaşından itibaren Trabzon’da geçen çocukluk döneminde darbuka çalan ağabeyinden ritm öğrendi, ilk müzik eğitimini, yaylı tambur çalan babasından aldı.

Lise yıllarında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gelen öğrencilerin Boztepe radyosunda yayınladıkları müzik programlarından etkilenip, batı müziğine yöneldi.

Eğitim Enstitüsü’nde okumak ve resim eğitimi almak için İstanbul’a geldiğinde, geceleri kulüplerde çalarak müzik tutkusunu da devam ettirdi.

1979’da albüm yapacak kadar çok bestesi olmasına karşın, 80 darbesiyle birlikte siyasi görüşü sebebiyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Böylece ilk albümünü çıkartmak Avrupa’ya nasip oldu. Frankfurt, Paris, Amsterdam ve Hamburg gibi önemli şehirlerde çalışmalarını sürdürdü. Türkiye’ye döndükten sonra da yerli ve yabancı müzisyenler için düzenlemeler yapan Saka, onlarca albümü dışında uluslararası birçok solo konser verdi.

Fuat Saka, albümleri, konserler ve turnelerinde, benzersiz tarzıyla şekillendirdiği Karadeniz ezgilerini dünyaya duyurmaya devam ediyor.

Yayınlanma Tarihi : 15 Mart 2015

Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri-9
19-22 Şubat 2015
Atatürk Kültür Merkezi ANKARA
Yayınlanma Tarihi : 14 Mart 2015

Kendine özgü tarzı, güleryüzü, samimiyetiyle Karadeniz Müziği’nin kraliçesi Süreyya Davulcuoğlu, 1948 yılında Trabzon’un Akçaabat ilçesinde doğdu.

1971 yılında Ankara’da amatör bir toplulukta başladığı müzik yaşamında 1973 yılında Ankara Radyosu’nda görev yaptı. Coşkun Güla’dan müzik dersi alarak 1980 yılında televizyon konserleri vermeye başladı. 1983 yılında albüm çalışmalarına başlayıp, Arif Sağ ve Musa Eroğlu ile beş adet albüm çalışması yaptı.

1991 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığında Solist Sanatçı olarak görev yapıyor. 1984 yılında Ağasar Dereleri adlı türküsüyle plak satışlarında rekor kırdı.

80’li yıllarda TRT’de yayınlanan Türk Halk Müziği programlarında yakın arkadaşı Ordu-Perşembeli türkücü Kamil Sönmez ile birlikte ekranda sık yer aldı. Evli ve bir çocuk annesi Davulcuoğlu Ankara’da yaşıyor.

Yayınlanma Tarihi : 11 Mart 2015

Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri-9
20 Şubat 2015
Atatürk Kültür Merkezi ANKARA

Yayınlanma Tarihi : 8 Mart 2015