Sunum: Ali MUSTAFA/ KIYI Dergisi Yayın Yönetmeni
Konuşmacılar: Atilla AŞUT/ Gazeteci-Şair-Yazar
Ahmet ÖZER/ Eğitimci-Şair-Yazar
Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri-9
20 Şubat 2015
Atatürk Kültür Merkezi ANKARA
Şair İlhan Demiraslan, “bu kıyılarda bırakın beni dediği” Trabzon’a 1970’li yıllarda doktor olarak gelir.
Trabzon’da görev yaptığı yıllara denk gelen son dönem ürünlerini Acının Uçları adıyla kitaplaştırır.Çok alışık yüzle gelir ölü
Çok alışık yüzle yakın çekim
Örneğin seksenli yıllarda gelir
Örneğin bir Eylül ya da ekim
Ne üstün başarılı bir ozandım
Ne de üstün başarılı bir hekim
Tek başarım ölüm olur âlemde
Bu en güzel dizem olur nitekim
Uzun yıllar ciğerlerinden ve kalbinden rahatsızlık çeken İlhan Demiraslan, bu dizelerle beklediği son yolculuğuna 25 Kasım 1980’de çıkar. Mezarı Akçaabat’tadır. Ölümü Trabzon’da doktor arkadaşları, sevenleri ve sanatçılar arasına sonsuz üzüntü yaratır.
Başka coğrafyalardan gelip Trabzon’a sevdalanan aydınlardan İlhan Demiraslan, ölümünün 35. yılında Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nde anıldı.
İlhan DEMİRASLAN,
24 Ağustos 1928 tarihinde
Gelibolu’da doğdu. İstanbul
Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi.
İç hastalıkları uzmanı olarak
Artvin, Tire, Trabzon ve Tunceli’de
görev yaptı. Folklor Postası, Varlık,
Sanat Emeği gibi çeşitli dergilerde
şiirlerini yayımladı. Gerek Garip
gerekse toplumcu yönelimi
döneminde iken, her zaman halk
şiiri çerçevesinden yola çıktığı için,
açık, rahat, çarpıcı, duygu yüklü
bir söyleyişe sahip şiirler yazdı. 25
Kasım 1980’de Trabzon’da öldü.
Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri-9
20 Şubat 2015
Atatürk Kültür Merkezi ANKARA
Trabzon’un en tanınmış kitapçısı, Kitabi Hamdi Efendi’dir. Hamdi Efendi, 1862’de Trabzon’da doğdu. Medrese eğitimi gördü. Trabzon’da, Uzunsokak’ta açtığı tütüncü dükkânında 1885’ten itibaren kitap da satmaya başladı. Sonra dükkânını genişletti. Bu dükkânının vitrin camında“Ayine-i Efkâr” yani “Fikirler Aynası” yazısı bulunuyordu. Hamdi Efendi, dükkânında satışa sunduğu kitapları çok güzel bir şekilde raflara ve camekânlara dizerdi. Bu görünümler, gençlerde kitap almak ve okumak hevesi uyandırırdı. Bu dükkânda, evlere okumak için kitap da verilirdi. Zaman içerisinde İstanbul’dan daha çok kitap ve gazete getirtti. Bu arada okullar için de kitaplar basmaya başladı. Aynı zamanda yayıncı olan Kitabi Hamdi Efendi toplam 51 kitap ve Trabzon’la ilgili kartpostallar yayımlamıştır.
Hamdi Efendi, daha sonra dükkânını Uzunsokak’ın doğusunda, daha büyük bir mağazaya taşıdı. Önceleri bu dükkânın adı “Asar-ı Cedide” idi. Sonradan “Kütüphane-i Hamdi” oldu.
Trabzon’un 1916’da Ruslar tarafından işgaline kadar, Hamdi Bey, Trabzon kültürü adına yayıncı ve kitapçı olarak çok hizmetler yapmıştır.
Trabzon Ruslar tarafından işgal edilince Kitabi Hamdi Efendi de diğer birçok Trabzonlu gibi kentini terk etmek zorunda kaldı. Ruslar Trabzon’dan çekilince Hamdi Efendi tekrar Trabzon’a döndü ama depolardaki kitapları ve evi Rumlar tarafından yağmalanmıştı. Oğullarıyla, Uzunsokak’ta bir dükkân tuttu ve “Kitabi Hamdi ve Mahdumları Ticarethanesi” adıyla bir şirket kurarak çalışmaya başladı. Bu dükkânda hem kitap-gazete, hem de fotoğraf makinesi ve fotoğraf malzemeleri satılıyordu. Hamdi Efendi, 1928’de şirketi oğullarına bırakarak iş hayatından çekildi.
“Soyadı Yasası” çıktıktan sonra “Başman” soyadını alan Kitabi Hamdi, 1948’de, İstanbul’da ölmüştür.
Basın Bülteni
BAŞKENTTE TRABZON FIRTINASI!
Ankara’da şehir günlerinin başlamasına öncülük eden Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nin 9’uncusu, 19-22 Şubat tarihlerinde Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.
Trabzon Vakfı ve Trabzon Kültür Derneği’nin ilkini 2007 yılında düzenlediği her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’nin 9’uncusu, 19 Şubat Perşembe günü başlıyor.
Her yıl 200 bini aşkın ziyaretçi çeken etkinliklerde; bu yıl, 12 konser, 14 halk oyunu performansı, 15 oturumda söyleşi, panel ve sunumların yanı sıra imza günü, tiyatro ve defilelerle, Trabzon kültürü, Ankara’ya taşınacak.
Fuat Saka konseri 22 Şubat Pazar Saat 18:30’da
Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri boyunca AKM’de ziyaretçiler 12 konser dinleyebilecek.
Karadeniz müziğinin kraliçesi Süreyya Davulcuoğlu ve yöreselden evrensele uzanan özgün tarzıyla Fuat Saka, AKM’deki ücretsiz konserlerde sevenleriyle buluşacak.
Trabzon Vakfı’nın THM Korosu Serbülent Yasun, TSM Korosu Selçuk Aygan yönetiminde dinleyicilerin karşısına çıkacak.
19 Şubat 2015, PERŞEMBE
20 Şubat 2015, CUMA
21 Şubat 2015, CUMARTESİ
22 Şubat 2015, PAZAR
24 Şubat 2015, SALI
Çağdaş Sanatlar ve El Sanatları Sergileri, Ürün Showları, İmza Günleri, Dinletiler, Yöresel Yiyecekler, Yayla Pazarı, Kamu ve Özel Sektör Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, Gazeteler, Radyolar ve Yayın evleri ile dört günlük etkinlik boyunca Trabzon'u yaşamaya, horon oynamaya davet ediyoruz.
Sayın Atatürk, Büyük İnsan,
1937 yılında Trabzon'u onurlandırdığınız gün, bütün Trabzonluların size göstermiş olduğu aynı derin saygı ve bağlılık duygularıyla bugün de huzurunuzdayız.
Nasıl bir yüce dağın heybeti, zaman ve mekan içinde ondan uzaklaştıkça, uzaktan daha iyi algılanırsa, eşsiz büyüklüğünüzü 2014 yılında çok daha açık bir biçimde kavrayabiliyoruz.
Cumhuriyetimizi gençliğe emanet etmekle ve hayatta en gerçek yol göstericinin akıl dışı dogmatik değerler değil, fakat bilim olduğunu vurgulamakta ortaya koyduğunuz, çağdaş, gerçek ve büyük devlet adamlığınızdan herkesin alması gereken dersler olduğunu her gün daha iyi görüyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz.
Aramızdan ayrılışından 76 yıl sonra bile, Türkiye'de ve dünyanın her yerinde çağdaş ışığınıza muhtaç olanların sayısı azalmıyor, artıyor.
Bu duygu ve düşüncelerle Trabzon Derneği ve Vakfı olarak yüksek huzurlarınızda saygıyla eğiliyoruz.
Bilgin Aygül
Trabzon Vakfı Başkanı
24 Şubat 2014