Son Güncelleme: 19 Kasım 2024 15:27:54

2011 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü

2011 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, yaşanabilir bir Trabzon için, kentin mimari dokusu ve kültürüne yönelik çalışmalarından dolayı Mimar BEKİR GERÇEK'e verildi.

Sayın Bekir GERÇEK, ödülünü 24 Şubat 2012 tarihinde Trabzon Lisesi'nin efsanevi edebiyat öğretmeni Sayın Sabahat ÜLKER ve Trabzon Vakfı Başkanı Sayın Bilgin AYGÜL'den aldı.

Yayınlanma Tarihi : 29 Şubat 2012

2010 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü

2010 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, 24 Şubat 2011 tarihinde Trabzon'un kültür, sanat, spor ve turizm hayatına yapmış olduğu değerli katkılardan dolayı Devlet Bakanı FARUK NAFİZ ÖZAK'a verildi.

Yayınlanma Tarihi : 9 Mart 2011

2009 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü

2009 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, HAYRİ GÜR'e verildi.

Trabzon'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92. Yılı nedeniyle Sheraton Otelinde düzenlenen Trabzon Balosu'nda, Trabzon'da başta futbol olmak üzere sporun gelişmesindeki önemli katkıları nedeniyle Trabzon Lisesi Eski Beden Eğitimi Öğretmenlerinden 97 yaşındaki HAYRİ GÜR'e verildi.

Yayınlanma Tarihi : 5 Mart 2010

2008 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü

2008 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, Gazeteci ve Yazar ÖMER GÜNER'e verildi.

Ömer Güner, 1927'de Trabzon-Araklı İlçesi Konakönü Mahallesi'ndeki baba evinde doğdu. Dumlupınar İlkokulu'nda üç yıl okuduktan sonra, dördüncü sınıfı Samsun 19 Mayıs ilkokulu'nda ve beşinci sınıf da Trabzon'da Yeni Okul (Yavuzselim İlköğretim Okulu)'nda tamamladı. Zağnos'ta eski Askerlik Dairesi'nin bulunduğu binadaki "Erkek Ortaokulu"nda okuduktan sonra, Trabzon Lisesi'nden mezun oldu.

Askerlik öncesi sekiz ay Zonguldak'ta Kömür işletmeleri Personel Müdürlüğü'nde çalıştı.

Askerlik görevini, Gelibolu - Bolayır'da hazırlık kıtasından sonra, Ankara Yedek Subay Okulu ve Alemdağ'da tamamladı ve Trabzon'a döndü.

Trabzon'da Bölge Muhakemat Müdürlüğü'nde, Trabzon Belediyesi'nde, Toprak Komisyonlarında memur, sonra şef olarak çalıştı.

1963-1976 yılları arasında Trabzon Toprak ve İskan Müdürlüğü görevini sürdürdü. Gazeteciliğe 1961'de Trabzon'da yayımlanan Ses Gazetesi'nde başladı. 1962'den yakın zamana kadar Cumhuriyet Gazetesi Trabzon muhabirliği görevini sürdürdü. 1967-1982 yılları arasında Milliyet Gazetesi Büro Şefi görevini yaptı.

1976-1982 yıllarında, sırasıyla Son Haber, İleri ve Türk Sesi Gazetelerinde sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Türkiye Spor Yazarları Derneği Trabzon Temsilciliği'ni yaptı. Kuzey Haber ve Karadeniz Gazetesi'nde köşe yazarlığını sürdürdü. Bu arada 1967 ve 1973 Trabzon İl Yıllıkları'nın hazırlanmasında katkıları oldu.

Sosyal kuruluşlarla da çok yakından ilgilenen Ömer Güner; Halkevi, Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti, Trabzon Basın Birliği, Devrim Ocağı Trabzon Şubesi, Trabzon Müftülük Sitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği üyeliği, iki dönem Trabzon Gazeteciler Cemiyeti başkanlığı görevlerinde bulundu.

Trabzon Donanma Cemiyeti (bu cemiyet sonradan vakıf oldu), Türk Deniz Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Türk Hava Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Karadeniz Yazarlar Birliği'nde üye, yönetim kurulu veya başkanlığı gibi çeşitli kademelerde görevler aldı.

Trabzon'un yetiştirdiği değerli insanlardan biri olan, İki erkek ve bir kız babası Ömer Güner, 10 Haziran 2009 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Yayınlanma Tarihi : 7 Ağustos 2009

2007 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü

2007 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, Türkiye ve Trabzon Ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı 24 Şubat 2008 tarihinde İşadamı KENAN OLTAN'a verildi.

Kenan Oltan 1927 yılında Trabzon'da doğdu. Fındık ihracaatının duayenlerinden ve "Dünya Fındık Kralı" ünvanı ile tanınan işadamı Kenan Oltan, 1927 yılında Trabzon'da doğdu. İlkokuldan sonra tamamen ticarete yöneldi. Trabzon Havaalanı'nın ilk müteahhitlerinden Osman Efendi'nin ve Zehra Hanım'ın oğludur. On üç yaşındayken babasına ait Osman Oltan ve Oğulları Kollektif Şirketi'nde fındık ticaretine başladı.

1976-1977 yılları arasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı yaptı. 1984 yılında Oltan Gıda Maddeleri İhracaat-İthalat Tic. Ltd. Şirketi'ni kurdu. 2001 yılından beri en fazla fındık ihraç eden işadamı olan OLTAN, 2005 yılında dünya fındık üretiminin % 85'ini gerçekleştiren Türkiye'nin, ihraç ettiği fındığın % 25'ini tek başına üstlendi. Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM)'in 2005 yılı için ilan ettiği en büyük ihracatçı yüz firma arasında 14. sırada yer aldı.

İstanbul Sanayi Odası'nın 2005 yılı Türkiye'nin en büyük beş yüz sanayi kuruluşu sıralamasında ise 25. sıraya yerleşti. Bir entegre fındık işleme ve üç fındık kırma fabrikasıyla tamamen ihracata yönelik üretim yapan, Trabzon Organize Sanayi Bölgesi'nde 27 dönümlük bir alan üzerine yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım ile dünyanın en büyük ve modern entegre fındık işleme tesisini kurdu. 2007 yılında Maçka ilçesinde ismini taşıyan bir liseyi yaptırdı ve Türk Eğitimi'ne kazandırdı.

Kenan Oltan, evli ve iki çocuk babasıdır.

Yayınlanma Tarihi : 31 Ağustos 2009