2007 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, Türkiye ve Trabzon Ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı 24 Şubat 2008 tarihinde İşadamı KENAN OLTAN'a verildi.
Kenan Oltan 1927 yılında Trabzon'da doğdu. Fındık ihracaatının duayenlerinden ve "Dünya Fındık Kralı" ünvanı ile tanınan işadamı Kenan Oltan, 1927 yılında Trabzon'da doğdu. İlkokuldan sonra tamamen ticarete yöneldi. Trabzon Havaalanı'nın ilk müteahhitlerinden Osman Efendi'nin ve Zehra Hanım'ın oğludur. On üç yaşındayken babasına ait Osman Oltan ve Oğulları Kollektif Şirketi'nde fındık ticaretine başladı.
1976-1977 yılları arasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı yaptı. 1984 yılında Oltan Gıda Maddeleri İhracaat-İthalat Tic. Ltd. Şirketi'ni kurdu. 2001 yılından beri en fazla fındık ihraç eden işadamı olan OLTAN, 2005 yılında dünya fındık üretiminin % 85'ini gerçekleştiren Türkiye'nin, ihraç ettiği fındığın % 25'ini tek başına üstlendi. Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM)'in 2005 yılı için ilan ettiği en büyük ihracatçı yüz firma arasında 14. sırada yer aldı.
İstanbul Sanayi Odası'nın 2005 yılı Türkiye'nin en büyük beş yüz sanayi kuruluşu sıralamasında ise 25. sıraya yerleşti. Bir entegre fındık işleme ve üç fındık kırma fabrikasıyla tamamen ihracata yönelik üretim yapan, Trabzon Organize Sanayi Bölgesi'nde 27 dönümlük bir alan üzerine yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım ile dünyanın en büyük ve modern entegre fındık işleme tesisini kurdu. 2007 yılında Maçka ilçesinde ismini taşıyan bir liseyi yaptırdı ve Türk Eğitimi'ne kazandırdı.
Kenan Oltan, evli ve iki çocuk babasıdır.
2006 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, 24 Şubat 2007 tarihinde Ressam CEMAL AKYILDIZ'a verildi.
Cemal Akyıldız, 1933 yılında Of'un Kaziret (Ağaçbaşı) köyünde doğdu. Okul sıralarında en sevdiği ders resimdi. Bu yeteneğinin öğretmenleri tarafından fark edilmesiyle birlikte daima destek gördü ve bunun sonucunda uluslararası ilkokullar resim yarışmasına eseri gönderilerek sanat hayatına merhaba demiş oldu.
Güzel Sanatlar Akademisi'ne girmek için 1949 yılında İstanbul'a geldi. Ressamlık eğitimini birçok ünlü ressamın atölyelerinde çalışarak geliştiren sanatçı Babıâli'de gazete matbaa ev reklâm resimleri çizerek mesleğini genç yaşta açtığı atölyesinde uygulamaya başladı. Burada aldığı resim eğitimi onun resim tekniğinin gelişimine ve kendi çizgilerinin oluşmasında önemli bir işlev gördü. Atölyesinde resmin her dalında çalışma yaparak afiş yazı dallarında yüzlerce kitap ve roman kapağı çizdi.
Hat sanatı dalında da zamanın değerli hattatlarından dersler aldı. Yıllarca Babıâli'de kitap kapakları çizimiyle geçimini sağladı. Batı da Rönesans la başlayan gravür sanatını yıllar sonra yeniden hayata geçiren sayılı ressamlardan biri oldu. Resimlerinde özellikle tarihi temaları işlemektedir.
2005 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, Trabzon'a ve Trabzonspor'a verdiği katkılarından dolayı 24 Şubat 2006 tarihinde ATAY AKTUĞ'a verildi.
1945 yılında Trabzon'da doğan Atay Aktuğ, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. Futbolculuk kariyerinde, İdmanocağı, Akçaabat Sebatspor ve Trabzonspor gibi kulüplerde forma giydi.
Futbolu bıraktıktan sonra; 1980-1982 yılları arasında Trabzonspor yönetiminde basın sözcüsü olarak görev aldı. Daha sonra siyasete atılan; Atay Aktuğ, 1989-1994 yılları arasında Trabzon Belediye Başkanlığı yaptı. 2003 yılında Trabzonspor Başkanlığına seçildi.
Başkanlığı süresince Trabzonspor, Ziya Doğan ve Şenol Güneş yönetiminde başarılı sonuçlar almıştır. Başkanlığı süresince Aktuğ, Gökdeniz ve Fatih gibi yıldız oyuncuları kadroda tutmayı başarmasıyla kulüp tabanında büyük sevgi kazanmıştır.
Başkanlığı döneminde bir Türkiye Kupası iki adet de lig ikinciliği elde ederek son 10 yılın en başarılı başkanı olmuştur. Trabzonspor'un Borsaya açılması, kulübün borçlu durumdan finansal olarak refaha kavuşturulması ve 100.000 üye kampanyası önemli başarıları arasında yer almaktadır.
2002 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü, 24 Şubat 2003 tarihinde Şair, Yazar ve Eğitimci AHMET ÖZER'e verildi.
AHMET ÖZER,
19 Ocak 1946 tarihinde Maçka, Trabzon'da doğdu. 1964'de Trabzon Lisesi'ni, 1967'de Fatih Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü bitirdi. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde lisans eğitimi gördü. Çeşitli öğretim kurumlarında 29 yıl Türk Dili Öğretmenliği yaptı. Halen Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.
İlk şiir kitabı 1981'de Türkiye Yazıları Yayınları'nda çıktı. Şiir, deneme, inceleme, gezi, söyleşi, araştırma vb. alanlarda 20'nin üzerinde yapıtı yayımlandı. Şiirleri ve yazıları Doğrultu, Dönemeç, Düşün, Edebiyat 81, Evrensel Kültür, Güney, Hakimiyet Sanat, Karşı, Kıyı, Milliyet Sanat, Sesimiz, Somut, Temmuz, Türkiye Yazıları, Varlık, Yansıma, Yazko Edebiyat gibi çeşitli yayın organlarında yer aldı.
Trabzon'da 1960'lardan bu yana beş mevsimdir yayımlanan kültür sanat dergisi Kıyı'nın genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.
Ödülleri:
1981 Nevzat Üstün Şiir Başarı Ödülü
1982 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü Mansiyon
1993 Yunus Nadi Yayımlanmamış Şiir Kitabı Ödülü
1998 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü
2002 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü
24 Şubat 1998 tarihinde Trabzon Mimarlar Odası'na verildi.