Son Güncelleme: 16 Nisan 2024 15:37:47

hacıkasım
çiğdem sezer
trabzon´dur yolumuz 5

6.8.1960 tarihinde Trabzon'da doğan Çiğdem Sezer, ilk ve orta öğrenimini burada, yüksek öğrenimini Ankara Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsünde tamamladıktan sonra 1986 yılında Sakarya Sağlık Meslek Lisesine öğretmen olarak atandı.

1991'de "Kanadı Atlas Kuşlar" (Karşı Yayınları), 1993'de "Çılgın Su" (Dünya Kitap Yayınları), 1996'da "Kapalı Gişe Hüzünler" (Karşı Yayınları), 1998'de "Bir Şehrin Hatıra Fotoğraflarından" (Hera Yayınları), 2005 yılında "Dünya Tutulması" (Yom Yayınları), 2009'da "Denizden Geçme Hali" (Yapı Kredi Yayınları) adlı şiir kitapları yayımlandı.

Sağlık Meslek Liseleri için "Epidemiyoloji ve Sağlık İstatistiği" adlı bir ders kitabı da olan Sezer; 1993 Dünya Kitap Dergisi Şiir Ödülü, 1993 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülü, 1998 Arıburnu Şiir Ödülü, 2006 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü sahibi.

2007'de yayımlanan "Kalbimin Kuzey Kapısı Trabzon" (Heyamola Yayınları) adlı kent monografisi, yazarın doğup büyüdüğü kentle olan çok yönlü ilişkisini, kentin sosyal dokusu içinde eriterek okura sunuyor.

Şubat 2008'de yayımlanan "Aşklar ve Baharatlar" (Heyamola Yayınları) adlı romanı; İzmir Özel Saint Joseph Fransız Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından 2009 yılında "Yılın Romanı" seçildi.

2009 yılında "Akan Söz Çınlayan Zaman" adlı biyografi kitabı yayımlandı.

2010 yılında İmge Yayınları tarafından yayımlanan ve İbrahim Dizman'la kaleme aldıkları "12 Eylülün 30. Yılında 30 Yıl 30 Hayat" adlı yapıt, ülkenin yakın geçmişine mercek tutuyor.

Katkıda bulunduğu kitaplar:

"Dahiler ve Aşkları", Hazırlayan Özcan Erdoğan, İkaros Yayınları, İstanbul, Mayıs 2008.

"Kadın Öykülerinde Karadeniz", Hazırlayan: Efnan Dervişoğlu, Sel Yayıncılık, İstanbul, Temmuz 2009.

ganita
akşama doğruyum ben
ercan yılmaz
trabzon´dur yolumuz 6

1977'de Sakarya/Geyve'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adapazarı'nda, yüksek öğrenimini KTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamladı (1999). Şiir ve yazıları çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı. 2003'ten 2008'e kadar Ada dergisinin editörlüğünü yürüttü. "2009 Tanpınar Şiir Yarışması"nda birinci oldu. Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapan Ercan Yılmaz'ın 2002 yılında Can Yayınlarından "Aherli Zamanlar", 2007'de Aşina Kitaplardan "İncire Yemin", 2010'da Timaş Yayınlarından "Rüya Kasrı" adlı şiir kitapları yayımlandı.

trabzon´un b kapısı
kalkınma
ertuğrul aydın
trabzon´dur yolumuz 7

1971'de Kars'ta doğdu. İlk ve ortaokulu Kars'ta, liseyi İstanbul Sefaköy Lisesinde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitenin, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalında yüksek lisans(MA) ve doktora(PhD) öğrenimini tamamladı.

Şiir ve yazıları; Hece, Virgül, Öteki-siz, Ülke, Türk Dili ve Edebiyatı, Science and Engineering Journal, Türk Edebiyatı, Yeni Türkiye, Ada gibi dergilerde yayımlandı.

1991-1994 yılları arasında "Avaz" adlı sanat-edebiyat dergisini yayımladı.
1993'te "Arzumuz Kalkan Oldu" adlı şiir kitabı Rebel Yayıncılıktan çıktı.
1992-1997 yılları arasında İstanbul'da üç ayrı devlet okulunda görev yaptı.
1997-2003 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde, 2003'ten sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.

Edebiyat Metodolojisi, Edebiyat Eleştirisi, Edebiyat Bilgi ve Kuramları, Modern Türk Edebiyatı Tarihi, Edebiyatımızda Akımlar ve Ekoller, Çağdaş Türk Edebiyatı gibi dersler veren yazar, özellikle edebiyat sosyolojisi, roman teorisi, karşılaştırmalı edebiyat, basın tarihi gibi alanlarda çeşitli dergilerde araştırma ve incelemeler yayımladı. Türkiye dışında, Kıbrıs, Belçika, Bulgaristan, Fransa, İsveç gibi ülkelerde çeşitli uluslararası bilimsel toplantılarda bildiriler sundu.

kavakmeydan
gözü gözümdü
esma ala
trabzon´dur yolumuz 8

1960 yılında Trabzon'da doğdu. Öğrenimini burada tamamladı. İskendenpaşa İlköğretim Okulu, Kanuni Orta Okulu ve Affan Kitapçıoğlu Lisesini bitirip çalışma hayatına Türk Ticaret Bankasında başladı. Evli ve iki çocuk sahibidir.

Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları da yayımlanan Esma Ala'nın ilk romanı "Vargit" 2002'de, "O Şarkı" adlı romanı 2007'de; üçüncü romanı olan "Islak Ayak İzleri" 2010'da yayımlandı.

Trabzon Kadın Gelişim ve İletişim Derneği, Yaşam Kadın Merkezi Derneği, Anadolu Basın Birliği Derneği ve Karadeniz Yazarlar Birliği Derneği üyesidir.

babamın veresiye defteri
moloz
hasan kantarcı
trabzon´dur yolumuz 9

1965'te Trabzon-Akçaabat'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Trabzon'da tamamladı. KTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesinde öğrenim gördü. Halen Trabzon'da ticaretle uğraşıyor.

Trabzon Doğa Sporları İhtisas Kulübü (TRADOST) üyesi olan Hasan Kantarcı, Karadeniz yöresini iyi gözlemleyen bir gezgin. Trabzon ve çevre illerin coğrafyasını, tarihini, insanını eksen alan yazıları "Kıyı" Kültür Sanat Dergisinde yayımlanıyor. Bu yazılardan oluşan yapıtı "Yolların İzinde" yakında yayımlanacak çalışmaları arasında.

Hasan Kantarcı Trabzon'da yerel bir gazetede köşe yazarlığını sürdürüyor.

"Babamın Veresiye Defteri Moloz" yazarın ilk kitabı.