Son Güncelleme: 15 Temmuz 2018 20:11:00

Prof. Dr. Ruşen Keleş'e ODTÜ'den Üstün Hizmet Ödülü

Vakfımızın Kıymetli Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Prof. Dr. Ruşen KELEŞ, şehircilik, kentleşme ve çevre siyasaları alanında vermiş olduğu sayısız eserler; bilim insanının taşıması gerekli dil sorumluluğu ile şehircilik alanında Türkçe sözcük üreterek yaptığı katkılar; belediyecilik, kooperatifçilik ve çevrecilik hareketlerinin saygın, ulusal ve uluslararası kuruluşlarında ve gönüllü örgütlerinde yaptığı hizmetler; akademik üretkenliğinin yanı sıra, bir bilim insanının taşıması gereken sorumlulukla topluma katkı görevini ileri düzeyde yerine getirmiş ve sayısız bilim insanı ve meslek insanı yetiştirmiş olması nedeniyle ODTÜ senatosu tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü'ne layık bulunmuştur. Değerli Hocamıza verilen bu ödülle bizler de onur duyduk ve gururlandık. Hocamızı kutluyor saygılarımızı sunuyoruz. Trabzon Vakfı

Prof. Dr. Ruşen Keleş
(ODTÜ Üstün Hizmet Ödülü)

Prof. Dr. Ruşen Keleş 1932 yılında Trabzon'da doğdu. 1954 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu, 1955 yılında aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden doktorasını alan Sayın Keleş 1959 yılında New York Üniversitesi, Kamu Yönetimi Bölümü'nde ve 1960 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Kent ve Bölge Planlaması bölümü'nde lisansüstü düzeyde araştırmalar yaptı.

1966-1971 yılları arasında Ankara Üniversitesi'nde Doçent, 1971-1999 yılları arasında Profesör olarak çalıştı. 1971-1975 yılları arasında Dekan olarak görev yapan Sayın Keleş 1979-1981 yıllarında da ODTÜ Mütevelli Heyeti Üyeliği'nde bulundu.

1981-1999 tarihleri arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ernst Reuter İskan ve Şehircilik Araştırmaları Merkezi Genel Sekreteri ve Müdürü olarak çalıştı. 1993-1999 yıllarında Ankara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olarak görev aldı.

1968-1970 California Üniversitesi, Los Angeles ve Berkeley, 1976 Kudüs İbrani Üniversitesi, Harry S. Truman Research Institute, İsrail, 1976-1977 Harvard Üniversitesi, Center for Middle Eastern Studies, 1986 Internationales Instute für umwelt und Geselschaft, Berlin, Science Center ve 1987-1988 Institute of Developing Economies, Tokyo'da misafir öğretim üyeliği yaptı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Lefke Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi'nde öğretim üyeliği yaptı.

1993'den beri European Local Government Association for Research ve 1983-1989 Birleşmiş Milletler Türk Derneği Üyeliği, 2008-2010 World Society for Human Settlements (Ekistics) Başkanlığı, 1986 ve sonrası Biopolitics International Organization Mütevelli Heyeti Üyesi, 1991 ve sonrası European Academy of Land Use Development Zurich üyesi, Avrupa Konseyi, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Bağımsız Uzmanlar Kurulu Üyesi (Strasburg), ve 1976-1983 Türk Dil Kurumu Üyesi olarak çalışmalarda bulundu.

Kun Santo Zui Ho Sho Japonya İmparatorluk "Altın Işıklar" Onur Nişanı (1993), Abdi İpekçi ve Kardeşlik Özel Ödülü (1993), TMMOB Mimarlar Odası Mimarlığa Katkı Ulusal Ödülü (2012), Mülkiye Büyük Ödülü (2014) sahibidir.

Türkçe, İngilizce, Almanca, Japonca kaleme alınmış 80 kadar kitap ve 500'e yakın makalesi bulunmaktadır.

Sayın Keleş evli ve bir çocuk babasıdır.

GEREKÇE
Sayın Prof. Dr. Ruşen Keleş'e, şehircilik, kentleşme ve çevre siyasaları alanlarında vermiş olduğu sayısız eserler; bilim insanının taşıması gerekli dil sorumluluğu ile şehircilik alanında Türkçe sözlük üreterek yaptığı katkılar; belediyecilik, kooperatifçilik ve çevrecilik hareketlerinin saygın ulusal ve uluslararası kuruluşlarında ve gönüllü örgütlerinde yaptığı hizmetler; akademik üretkenliğinin yanı sıra, bir bilim insanının taşıması gereken sorumlulukla topluma katkı görevini ileri düzeyde yerine getirmiş ve sayısız bilim insanı ve meslek insanı yetiştirmiş olması nedeniyle ODTÜ Senatosu tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü verilmesi uygun görülmüştür.

Yayınlanma Tarihi : 4 Temmuz 2018

2016 Yılı Sabahattin Sağıroğlu Trabzon’a Hizmet Ödülü
Efsane Başkan M. Şamil EKİNCİ'ye verildi.

Vakfımızca, her yıl eylemiyle, söylemiyle ve düşüncesiyle Trabzon'a yönelik çalışmalar yapmış, hizmet etmiş kişilere verilen "Sabahattin Sağıroğlu Trabzon'a Hizmet Ödülü" 2017 yılı için, "Efsane Başkan" olarak anılan ve Trabzonspor a ilk şampiyonluğu tattıran Trabzonspor'un beşinci başkanı M. Şamil EKİNCİ' ye verilmiştir.

2017 yılı "Sabahattin Sağıroğlu Trabzon'a Hizmet Ödülü" nü, 24 Şubat 2018 günü Vakfımızca, Ankara Sheraton otelinde Trabzon'un kurtuluşunun 100.yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen geleneksel baloda, rahatsızlığından ötürü kendisinin katılamaması nedeniyle kızı Eda EKİNCİ babası adına aldı. Eda EKİNCİ' ye ödülü, hemşehrimiz Hava Kuvvetleri eski komutanı Orgeneral Halis BURHAN Paşa verdi. Görkemli baloda ödül töreni vesilesiyle Trabzonspor'un eski yöneticilerinden Dr. Erdal ATALAY ve Vakıf Başkanımız Bilgin AYGÜL ile de duygusal anılar paylaşıldı.

Aslen Kırşehirli olan M.Şamil Ekinci, o dönemde Ankara'ya bağlı olan Keskin'de doğmuştur. 7 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a taşınmış, liseyi İstanbul Erkek Lisesinde okumuştur. 1961'de 19 yaşındayken un fabrikası kurmak amacıyla amcası Muammer Ekinci ile birlikte Trabzon'a yerleşmiştir. 1970–71 döneminde, Trabzonspor Yönetim Kurulu üyesi olmuş, 1975–76 döneminde ise Trabzonspor başkanı seçilmiştir. 1979-80 dönemine kadar sürdürdüğü Başkanlık dönemine Dört Türkiye Ligi Şampiyonluğu, İki Türkiye Kupası Şampiyonluğu, Beş Cumhurbaşkanlığı Kupası ve İki Başbakanlık Kupası sığdırmıştır. 1974’te ise soy kütüğünü Trabzon'a aldırmıştır.

M.Şamil Ekinci’nin Beş yılda kazandığı bu başarılar onu Trabzonspor tarihinde önemli bir yere oturtmuş ve ”Efsane Başkan” olarak anılmasına sebep olmuştur. Günümüzde Trabzonspor'un kazandığı kupaların sergilendiği müzeye “M.Şamil Ekinci Trabzonspor Müzesi” adı verilmiştir. Örnek bir yönetici olarak şükran ve minnet duygularımızı sunar, bundan sonraki yaşamında başarılar ve mutluluklar dileriz.

Yayınlanma Tarihi : 6 Haziran 2018

KURTULUŞTAN KURULUŞA KUVAYİ MİLLİYE ORATORYOSU